Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Kehittämisen portailla yritysten kanssa

Asiantuntijapalvelut

Kirsti Paajanen ja Jari Vitikainen Pohjois-Savon ELY-keskukselta kertovat, että yritykset saavat ELYltä tukea niin liiketoiminnan kehittämiseen kuin osaavien työntekijöiden rekrytointiin.

Pohjois-Savon ELY-keskus auttaa maakunnan yrityksiä tulevaisuutta kohti. Monipuolisten palveluiden avulla yritykset voivat kehittää ja kasvattaa liiketoimintaansa, tarjota työtä sekä tuottaa parempia tuotteita ja palveluita.

ELY-keskus tarjoaa yrityksille tukea monenlaisiin tilanteisiin. Tuki lähtee aina yrityksen tarpeista, jotka voivat liittyä esimerkiksi tuottavuuden kehittämiseen, kasvun edistämiseen tai uusien osaajien etsimiseen. Yrityspalvelupäällikkö Jari Vitikainen kertoo, että joskus kehittämiskohde on hyvinkin täsmällisesti rajattavissa, mutta usein kehitettävää on monilla liiketoiminnan osa-alueilla.
Helppo tapa päästä kehitystyöhön käsiksi on hakeutua yritysten kehittämispalveluiden piiriin. Haku onnistuu vaikka kotisohvalta käsin täyttämällä hakemus ELYn nettipalvelussa. Tämän jälkeen ELYn edustaja ottaa yhteyttä yrittäjään, täsmentää tietoja tarpeen mukaan ja antaa vinkkejä sopivista asiantuntijoista. Asiantuntijoina toimivat ELYn hyväksymät kokeneet yrityspalveluiden tarjoajat.

Kehittämispalveluista konkreettista hyötyä

Yritysten kehittämispalvelut soveltuvat pienille ja keskisuurille yrityksille, joilla on halua ja edellytyksiä kasvaa ja kehittyä. Ensimmäinen vaihe on analyysi, jossa yrittäjä käy asiantuntijan kanssa lävitse yrityksen nykytilaa ja tulevaisuutta. Samalla täsmentyvät kehitystarpeet ja se, millaiset palvelut auttavat yritystä parhaiten eteenpäin.
Varsinaiseen kehittämistyön tekemiseen yritys voi saada yhteensä 15 konsultointipäivää. Konsultoinnissa kehittäminen voi kohdistua kasvuun, tuottavuuteen, johtamiseen, markkinointiin tai innovaatioiden kaupallistamiseen. ELYN tuki palveluissa on 75 prosenttia.
– Erityisesti digimarkkinoinnin kehittämiselle tuntuu olevan paljon tarvetta. Muissa ELYn palveluissa markkinoinnin kehittämiseen ei olekaan mahdollisuutta, Vitikainen sanoo.
ELY on tarjonnut kehittämispalveluita vuodesta 2014 lähtien. Vitikaisen mukaan palveluille on ollut tilausta ja palaute erinomaista. Myös pienet, alle 10 hengen yritykset ovat löytäneet ne hyvin.
– Lähes kaikki palvelua käyttäneet yrittäjät kokevat saaneensa konkreettista hyötyä ja suosittelevat palvelua muille yrittäjille, Vitikainen summaa palautetta.

RekryKoulutuksella täsmäosaajia yrityksiin

Kasvavat yritykset törmäävät usein tilanteeseen, jossa vapailta työmarkkinoilta ei löydy oikeanlaisia osaajia yrityksen tarpeisiin. Silloin apu saattaa löytyä RekryKoulutuksesta, jonka kautta yritykset voivat täsmäkouluttaa itselleen yhden tai useamman työntekijän.
Ylitarkastaja Kirsti Paajasen mukaan Pohjois-Savossa on RekryKoulutuksen kautta koulutettu uusia tekijöitä muun muassa logistiikkayrityksille, teknologiateollisuuteen ja kaupallisen alan tehtäviin. Yhden avainosaajan kouluttaminen on kustannustehokasta usean yrityksen niin sanotussa kimppahankkeessa. Sellainen on kaupallisen tuottajan RekryKoulutus, joka käynnistyi Kuopiossa jo kolmannen kerran helmikuun alkupuolella.
– Mukana on tällä kertaa toistakymmentä yritystä eri toimialoilta. Koulutettavilla on hyvät koulutukset jo olemassa, mutta heiltä puuttuu kaupallista osaamista, johon tietopuoliset opinnot keskittyvät. Koulutukseen sisältyy paljon myös työssäoppimista, Paajanen kertoo.
ELY järjestää RekryKoulutukset yhteistyössä TE-toimiston ja koulutusorganisaatioiden kanssa. Kaupallisia tuottajia kouluttaa Brande Oy. ELY maksaa koulutuksen kustannuksista 70 prosenttia.
RekryKoulutuksiin osallistuneet yritykset pitävät niitä helppona ja turvallisena rekrytoinnin muotona. Erityisesti kokemattomammat rekrytoijat arvostavat sitä, että TE-toimisto ja kouluttaja auttavat työntekijäkandidaattien haussa ja valinnassa.
– Lähtökohtana on, että työnhakijat työllistyvät yrityksiin koulutuksen päätyttyä. RekryKoulutukset kestävät muutaman kuukauden, joten työnantajalla ja työnhakijalla on aikaa tutustua toisiinsa ja katsoa, miten yhteistyö toimii, Paajanen sanoo.

Konditoria Malmbergin yrittäjä Sami Malmberg (vas.) ehtii yrittäjän kiireistä huolimatta taikinantekoon päivittäin. – Kun käsityönä tehdään, niin aina yksi leipuri lisää nopeuttaa hommaa kummasti, hän sanoo.

Apua oikeissa kohdissa

Maaningan Kinnulanlahdessa toimiva Konditoria Malmberg on hyödyntänyt yritysten kehittämispalveluita ja osallistunut RekryKoulutukseen. Yrittäjä Sami Malmberg kertoo, että palvelut ovat tukeneet liiketoiminnan kehittämistä ja kasvua juuri oikeissa kohdissa.
Kehittämispalveluista löytyi apu, kun konditoria halusi kehittää henkilöstön sitouttamista tukevan palkitsemisjärjestelmän. Kokeneen asiantuntijan näkemyksistä oli paljon hyötyä.
– Totta kai kokenut konsultti osasi kyseenalaistaa asioita eri tavalla, koska hän katsoi toimintaa ulkopuolelta. Samalla vauhdilla tulikin käytyä läpi paljon muitakin yrityksen asioita. Kokemus konsultoinnista on hyvä ja voimme sitä käyttää uudestaan, jos tarvetta on.
Konditorialla on hyviä kokemuksia myös RekryKoulutuksista. Pari vuotta sitten yritys löysi kaupallisen tuottajan koulutuksen kautta työntekijän myyntiin ja merkkinointiin. Nyt haussa on toinen työntekijä saman koulutuksen kautta.
– Tämä on toimiva rekrytointitapa, joka säästää yrittäjältä aikaa ja voimavaroja. Yrittäjän kannalta rekrytointiin liittyy tavallista vähemmän riskejä, koska työntekijän valintaan saa apua ja koulutuksen aikana näkee, miten työntekijä sopii työyhteisöön.
Viime syksynä 30 vuotta täyttänyt konditoria Malmberg on perheyritys. Toisen polven yrittäjä Sami Malmbergin mielestä yrityksen on hyvä pysyä pienessä liikkeessä säilyttääkseen kilpailukykynsä. Käytännössä pieni liike tarkoittaa toiminnan suunnitelmallista kehittämistä.
– Kun on kehitystarve olemassa ja apua saatavissa, niin sitä kannattaa käyttää. Ottakaa vain rohkeasti yhteyttä ELYn suuntaan, Malmberg viestittää muille yrittäjille.
Viime vuosien suurin uudistus konditoriassa on ollut gluteenittomien tuotteiden tuotannon laajentaminen, jonka vaatimiin investointeihin yritys sai tukea maaseuturahastolta.
– Tuotannon aloitus tässä mittakaavassa ei olisi ollut mahdollista ilman tätä tukea. Tila on kaiken kaikkiaan ollut hyvä investointi, sillä tuotanto on lähtenyt hyvin käyntiin ja kysyntä kasvanut koko ajan, Malmberg sanoo.

 

p
Pohjois-Savon ELY-keskus

Yritysten kehittämispalvelut
Jari Vitikainen, yrityspalvelupäällikkö
puh. 029 502 6644,
jari.vitikainen@ely-keskus.fi
www.yritystenkehittamispalvelut.fi

Rekrykoulutukset
Kirsti Paajanen, ylitarkastaja
puh. 029 502 6084,
kirsti.paajanen@ely-keskus.fi
www.yrityskasvuun.fi

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.