Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Kelloharrastus kiehtoo

Henkilöt, Ihmiset ja ilmiöt

Petri Mielonen ja Tatu Laine löytävät helposti yhteisen puheenaiheen, kelloista riittää juttua.

Kello on klassinen esine, joka vuosisatojen kuluessa on muuttunut pelkästä ajan näyttäjästä myös pukeutumisen ja tyylin osatekijäksi, joillekin jopa sijoituskohteeksi. Kellojen keräily on monipuolinen ja laaja-alainen harrastus.

Pelkästään rannekellon omistamalla ei voi itseään kutsua kelloharrastajaksi. Mutta jos kello on jollain tavalla erityinen ja siitä juttelee mielellään, samalla tutustuen keskustelukumppanin kelloon, ollaan jo astuttu askel kelloharrastamisen puolelle. Kuopiolaiset harrastajat Tatu Laine ja Petri Mielonen ovat kiinnostuneita kelloista kumpikin omalla tavallaan. Tatulle ulkonäkö on tärkeä ominaisuus.
- Kun kello on tyylikäs ja miellyttää silmää, on se helppo sovittaa muuhun elämänmenoon. Työssäni olen tekemisissä ajankäytön ja aikataulujen kanssa, niinpä laadukas älykello käy minulle hyvin eikä se riitele myöskään rennon pukeutumistyylin kanssa. Kello on minulle kuitenkin ennen kaikkea käyttöesine, sitä ei pidetä hyllyssä tai kassakaapissa, Tatu kertoo.

Ei rahasta kiinni

Petri puolestaan näkee jo työnsä puolesta monenlaista suhtautumista ajannäyttäjiin. Puustjärveltä ostetaan kelloja laidasta laitaan. Hinta ei kuitenkaan ole oleellinen asia harrastuksessa. Useimmat arvokkaampia kelloja omistavat harrastajat ovat yhtä lailla kiinnostuneita myös edullisista laitteista. Harrastus voi alkaa joitakin kymppejä tai satasia maksavista kelloista, mutta tietämyksen ja arvostuksen kehittyessä mielenkiinto siirtyy viimeistellympiin ja teknisesti hienompiin kelloihin.
- Vuosien varrella kelloa vaihdetaan pikkuhiljaa laadukkaampaan, kunnes lopulta hallussa on se unelmakello, joka sekin voi vielä vaihtua. Kello on kuitenkin harrastajalle aina hyvän mielen ja ilon lähde. Jollekin ilo syntyy siihen liittyvistä muistoista, joku iloitsee kellosta sijoituskohteena. Harrastajilla ei kuitenkaan ole tapana luokitella toisiaan eri hierarkioihin, itse kukin harrastaa omalla tavallaan, Petri paljastaa.

Klassikkostatusta vaikea ennustaa

Harrastajia yhdistää laadukkaan työn ja toteutuksen arvostaminen. Mielenkiinnon kohteita ovat niin uudet kuin vanhatkin kellot. Monet vuosikymmeniä sitten valmistetut laatukellot ovat nyt himoittuja klassikoita, joiden arvo vain kasvaa. Nykypäivän älylaitteiden tulevaisuus harraste- ja keräilykohteena on todennäköisesti toisenlainen.
- Jos nyt tietäisi, mikä on tulevaisuuden haluttu harvinaisuus ja alansa klassikko, olisi hallussa kadehdittua ja rahanarvoista tietoa. Yleislinja on kuitenkin selkeä. Realistisesti arvioiden nykykelloista vain pieni prosentti on harrastajien mielenkiinnon kohde vaikkapa kolmenkymmenen vuoden päästä. Syykin on yksinkertainen. Äly- ja digikellojen tekniikka menee eteenpäin sellaista vauhtia, että moderneimmatkin laitteet ovat kohta vanhanaikaisia ja niiden huolto ja korjaus kannattamatonta. Toimimaton kello on turha laite, olipa sen ikä, merkki tai hankintahinta mikä tahansa. Viisikymmentä vuotta vanha kello saattaa olla hyvin pidettynä yhä arkikäytössä ja aikoinaan edullisesti hankittu normikello saanut klassikon statuksen. Mutta mikä on tulevaisuudessa tilanne aikamme monitoimilaitteilla, jotka mittaavat paljon muutakin kuin aikaa? Tämä on osa kelloharrastamisen kiehtovuutta, innostuneet ovat ainakin aavistavinaan tulevaisuuden klassikot, Tatu ja Petri naurahtavat.

Harrastus on helppo aloittaa

Keräilyn aloittaminen on helppoa, vaikkapa harrastukseen liittyviin julkaisuihin tutustumalla, Kelloharrastajat FB-ryhmään liittymällä tai yksittäisellä hankinnalla. Alkupiste voi olla edullisemmat uutuuskellot, käytetyt, tai vanhemmat, niin sanotut vintage-kellot. Vaikka kellohankinnat vaativat jonkin verran rahaa, säilyttävät laitteet myös arvonsa verraten hyvin. Hyvällä tuurilla kyseessä saattaa olla jopa tuottoisa sijoitus, mikäli omat hankinnat osuvat kohdalleen. Epävarman taloudellisen hyödyn sijasta luvassa on kuitenkin paljon kiintoisaa puuhaa kellojen parissa, jotka eivät aivan pian ole siirtymässä käyttöesineistä pelkästään museotavaraksi.
Lisätietoa kelloharrastuksesta www.kelloharrastajat.fi

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.