Ken on heistä maukkahin?

Ruoka ja juoma

PAOKin opiskelijoiden loihtimat juhlaleivokset hivelevät silmää ja makuhermoja. Mutta mikä niistä on Savon XPressin  tuleva juhlaleivos?
Kokeile itse ja äänestä suosikkiasi!

SUKLAAKIPPO
Noin 12 kpl

Pohja
4 dl vehnäjauhoa
1 dl sokeria
2 rkl fariinisokeria
2 tl kardemummaa
200 g voita

Täyte
200 g tummaa suklaata
2–3 dl vispikermaa 

Sekoita kuivat aineet sekaisin ja lisää sen jälkeen viipaloitu ja pehmennyt voi ja nypytä taikina kiinteäksi. Laita taikina kelmuun ja jääkaappiin yhdeksi tunniksi.

Tunnin jälkeen taikina laitetaan voideltuihin muffinivuokiin. Painele taikina kuppiin. Ja laita uuniin 175° ja noin 20 minuuttia.

Pilko suklaa aivan pieneksi, jonka jälkeen kiehauta kerma. Lisää suklaa ja voi ja sekoita tasaiseksi, jonka jälkeen kaada paistettuihin kuppeihin ja jäähtymään jääkaappiin noin kuudeksi tunniksi, kunnes suklaatäyte on kiinteä. Koristele kukilla ja marjoilla.

LAKKA-MOKKAUNELMA
Uunipellillinen

Pohja
6 kpl kananmunia
6 dl sokeria
300 g leivontamargariinia
1 l vehnäjauhoja
6 rkl leivonta kaakaojauhetta
4 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
5 dl valmista suodatinkahvia
4 dl taikinaan,
1 dl kostuttamiseen

Lakkavaahto
2,5 dl vispikermaa
250 g maitorahkaa
4 rkl sokeria
1,5 tl vaniljasokeria
5 dl lakkoja
5 kpl liivatelehtiä

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon sulatettu, hieman jäähtynyt rasva. Sekoita kuivat aineet keskenään Lisää ne siivilän läpi vuorotellen kahvin kanssa.

Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 15 minuuttia.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka vaahtoon varovasti sekoittaen. Mausta sokereilla.

Paseeraa lakat, eli painele kapustalla siivilää vasten niin tarkasti, että siivilään jää vain siemenet.

Liota liivatelehdet kylmässä vedessä 5 minuuttia. Sekoita ne pieneen määrään kiehuvaa vettä, jäähdytä hetki ja kaada vaahdon sekaan varovasti sekoittaen. Anna vaahdon jähmettyä jääkaapissa vähintään 5 tuntia. Sen voi tehdä myös edeltävänä päivänä valmiiksi. Huolehdi, että peität astian kunnolla.

Kostuta pohja kahvilla. Leikkaa leivoksista halutun muotoisia. Pursota lakkavaahto leivoksien päälle. Koristele lakoilla ja  muilla marjoilla.

ATHENE

6 kpl kananmunaa
3 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1 ½ dl gluteenitonta jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta

Täyte
2 dl vispi- tai kuohukermaa
200 g maitorahkaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 ½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
ripaus suolaa
½ dl sitruunamehua
10 kpl liivatetta
1 dl tyrnisosetta
1 rkl tyrnijauhetta
1 dl mustikkasosetta
1 rkl mustikkajauhetta
200 g valkosuklaata

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuiva-aineet keskenään. Voitele ja jauhota halkaisijaltaan 26 cm vuoka. Lisää hyvin vatkatun vaahdon joukkoon varovasti sekoittaen jauhot.

Paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin tunti. Täytteet voi valmistaa kakkupohjan paistumisen aikana.

Kumoa kakkupohja ja leikkaa jäähtyneenä kolmeen kerrokseen. Vuoraa paistovuoka kelmulla ja aseta yksi leikatuista kerroksista pohjalle.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen ja vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon maitorahka, tuorejuusto, sokerit, suola ja sitruunanmehu.

Jaa massa kahteen yhtä suureen osaan. Lisää toiseen puolikkaaseen tyrnijauhe sekä puolet tyrnisoseesta ja toiseen puoleen mustikkajauhe sekä puolet mustikkasoseesta.

Laita säästämäsi soseet erillisiin kattiloihin lämpiämään. Lisää liivatteet sulamaan soseiden sekaan (lisää tyrnisoseeseen 6 lehteä ja mustikkasoseeseen 4 lehteä, tyrni on happamampi, joten tarvitsee enemmän liivatetta). Anna jäähtyä hetki. Lisää lopuksi jäähtyneet soseet kerma-maitorahka-tuorejuusto -pohjaan.

Sulata suklaa lämpöhauteessa tai mikrossa ja lisää ohuena nauhana molempiin seoksiin.

Kaada tyrniseos kakkuvuoassa olevan kakkukerroksen päälle, jonka jälkeen lisäät toisen kakkukerroksen ja sen päälle
mustikkaseoksen. Päällimmäiseksi tulee kakkukerros.

Kääri kelmuun ja laita hyytymään jääkaappiin 6 tunnin ajaksi, mieluiten yön yli. Kumoa kakku seuraavana päivänä ja koristele kermavaahdolla ja tarjoile.

FLOWER MOON
6 kpl

Pohja
12 kpl dominokeksiä
100 g taloussuklaata
0,5 dl kermaa

Valkosuklaamousse
4 kpl liivatelehteä, tilkka vettä
200 g valkosuklaata
200 g maustettua tuorejuustoa
2 rkl sokeria
2 kpl kananmunan valkuaista
2 dl kermaa

Tyrnikiille
1,5 dl tyrnihilloa
2 kpl liivatelehteä

Laita liivatteet liottumaan noin viideksi minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa myös valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sulata suklaa ja vatkaa se tuorejuuston kanssa keskenään.

Sekoita vaahdot keskenään. Liuota liivatteet tilkkaan vettä ja sekoita se ohuena nauhana täytteen joukkoon. Kaada täytettä pohjan päälle ja anna hyytyä. Leivokset tehdään pieniin irtopohjavuokiin (halkaisija 5–10cm). Voi tehdä myös yhteen isoon vuokaan (halkaisija max. 20 cm).

Murskaa dominokeksit ja laita ne kulhoon. Sulata suklaa ja kaada keksien joukkoon, sekoita. Lisää myös kermaa, jotta seos ei kovetu kovaksi pohjaksi.

Liuota liivatelehdet kylmässä vedessä noin 5 minuuttia. Liuota liivatelehdet tilkkaan vettä ja sekoita se ohuena nauhana tyrnihillon joukkoon. Kaada tyrnikiille valkosuklaamoussen päälle ohueksi kerrokseksi. Anna hyytyä.

Koristelu:
Kuun muotoon ruiskaunokkia koristeeksi. Keskelle ruiskaunokkien viereen vähän kehäkukkia ja tyhjälle kuun vastakkaiselle puolelle X-kirjain valkosuklaasta.

Hae sivustolta

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.