Kevyen pysähdyksen taktiikka

Elintarvikkeet, Muut

Matka on pitkä, räntää rätkii tuulilasiin ja maha kurnii. Silloin kurvataan liikenneasemalle tai huoltamolle haukkaamaan energiaa matkan jatkamiseen. Usein tarjottimelle nousee lihapiirakka tai lautaselle rasvainen ja suolainen lounas. Palvelualan Opisto Kuopion opiskelijat kehittivät lehtori Mari Ekmanin johdolla kevyemmän vaihtoehdon, joka antaa energiaa mutta ei vie unten maille ennen aikojaan.

Marjahedelmäsalaatti 3-4:lle

100 g mustikkaa
100g mansikkaa
100 g cantaloupemelonia
100 g banaania
Jogurttikastike:
2 dl ruokajogurttia
1 rkl sokeria
ripaus inkivääriä

Valmistus
Lado marjoja ja paloiteltuja hedelmiä kerroksittain lasiin.  Sekoita sokeri ja inkivääri jogurttiin. Tarkista maku.
Lusikoi kastiketta päälle.

Punajuurisipsit

2 kpl punajuuria
4 rkl öljyä
suolaa
mustapippuria

Valmistus
Kuori punajuuret ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi vihannesleikkurilla.
Sekoita öljy ja mustapippuri kulhossa keskenään ja kasta punajuuriviipaleet seokseen.
Levitä viipaleet leivinpaperin päälle pellille ja paista 125-asteisessa uunissa 50 – 60 minuuttia.

Bataattisipsit

2 bataattia
4 rkl rypsiöljyä
½ tl  rosmariinia
suolaa

Valmistus
Kuori ja viipaloi bataatit ohuiksi viipaleiksi vihannesleikkurilla.
Kasta bataattiviipaleet öljyssä.
Levitä viipaleet leivinpaperin päälle pellille ja ripottele rosmariinia ja suolaa viipaleiden päälle.
Paista 125-asteisessa uunissa 50 – 60 minuuttia.

Kauraleipää herne-tomaattitäytteellä

6 viipaletta kauraleipää
200 g  pakasteherneitä
3 rkl  auringonkukansiemeniä
200 g  raejuustoa
kourallinen rucolaa
1 ruukku basilikaa
2 kpl valkosipulinkynsiä
1 tl suolaa
1 rkl sitruunanmehua
3 kpl tomaattia
herneenversoja koristeeksi
mustapippurirouhetta

Valmistus
Laita herneet, siemenet, puolet raejuustosta, rucola, basilika, valkosipuli, suola ja sitruunanmehu tehosekoittimeen ja soseuta karkeaksi soseeksi.
Levitä hernetahnaa leipien päälle.
Viipaloi tomaatit.
Asettele tomaattisiivuja ja raejuustoa hernesoseen päälle.
Koristele herneenversoilla ja mustapippurirouheella.

Broilerwrapit

4 annosta
200 g broilerin sisäfileetä
1 rkl rypsiöljyä
currya
paprikaa
suolaa ja vastajauhettua mustapippuria
150 g salaattia
100 g tomaattia
80 g ananaspaloja
50 g punasipulia
1 dl kermaviiliä
1 tl tacomaustetta
6 kpl kananmunia
3 rkl vettä
ripaus suolaa

Valmistus
Paista suikaloitu broileri öljyssä, joka on maustettu currylla, paprikalla, suolalla ja pippurilla.
Huuhtele ja kuivaa salaatinlehdet.
Lohko tomaatit, poista siemenet ja pilko tomaatin malto pieniksi kuutioiksi,.Silppua punasipuli ja sekoita.
Mausta kermaviili tacomausteella.
Sekoita munat ja vesi niin että munien rakenne rikkoontuu. Älä vatkaa. Paista munamassasta neljä ”lettua” pannulla miedolla lämmöllä.
Laita kaikki täytteet, broileri, salaatti, tomaatti, ananas, sipuli letun päälle. Laita vähän kermaviilikastiketta ja kääri wrapeiksi.

Peruna-broilerisalaattia

300 g perunaa
200 g marinoituja broilerinsuikaleita
50 g sipulia
100 g maustekurkkua
100 g omenaa
20 g oliiveja
50 g paprikaa
basilikaa
chiliä
Salaatinkastike:
0,5 dl sinappia
0,5 dl sokeria
1 dl öljyä
0,25 dl etikkaa

Valmistus
Valmista ensin salaatinkastike sekoittamalla kaikki raaka-aineet voimakkaasti keskenään. Keitä perunat kypsiksi. Jäähdytä ja leikkaa kuutioiksi.
Kypsennä broilerisuikaleet pannulla.
Kuutioi sipuli, kurkku, omena, paprika ja oliivi.
Valmista salaatinkastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään.
Yhdistä kaikki paloitellut kasvikset, broilerisuikaleet ja salaatinkastike.
Koristele chilillä ja basilikalla.

Rukiinen lohihampurilainen

1 pala Reissumies-leipää
15 g yrttituorejuustoa
50 g savulohifilettä
10 g salaattia
15 g pikkelöityä punasipulia (etikka 0,5 dl, sokeri 1 dl, vesi 1,5 dl.
Kiehauta ainekset ja kaada sipulin joukkoon, sekoita.)
15 g creme fraicea
10 g suolakurkkua
tilliä

Valmistus
Valmista ensin pikkelöintiliemi, johon laitetaan ohueksi leikatut punasipulisiivut maustumaan. Voitele leivät tuorejuustolla. Asettele täytteet leivälle kauniisti.

Mustikkasmoothie 1-2:lle

1 banaania
1 avocado
1 dl mustikoita
0,5 dl kauramaitoa

Valmistus
Kuori hedelmät ja laita kaikki raaka-aineet tehosekoittimeen. Soseuta ja tarjoa heti.

Hae sivustolta

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.