Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Kiinasta Kuopioon

Henkilöt

Huiping Zhanin kotimaakunnassa asuu 60 miljoonaa ihmistä. Vaikka ero Kuopion seutuun on melkoinen, on hän sopeutunut kuopiolaiseen elämänmenoon hyvin.

Kiinan Anhui eroaa melkoisesti Kuopiosta ja Pohjois-Savosta. Huiping Zhan saapui Kuopioon alun perin opiskelemaan, tarkoituksenaan palata vaihtojakson jälkeen takaisin Kiinaan, mutta suunnitelmat muuttuivat. Nykyään hän on kuopiolainen ravintolayrittäjä ja pienen pojan äiti.

Anhuin maakunnassa, keskisessä Kiinassa on noin 60 miljoonaa asukasta. Huipingin perheeseen kuului vanhempien lisäksi isosisko ja vanhemmilla oli tv-laitteiden ja -verkkojen myyntiin erikoistunut oma yritys. Huiping opiskeli yliopistossa tietotekniikkaa, kun hän tutustui oppilaitoksensa tekemään yhteistyöhön Savonia-ammattikorkeakoulun kanssa ja päätti lähteä Suomeen vaihto-opiskelijaksi.
– Kyllä Suomeen lähteminen jännitti, mutta lähdimme matkaan yhdessä ystäväni kanssa. Muutenkin meitä oli isompi ryhmä kiinalaisia vaihto-opiskelijoita, jotka tulivat samaan aikaan Kuopioon ja se helpotti pahinta jännitystä.

Suomen talvi ihastutti

Suomi näytti ja vaikutti hyvin erilaiselta Kiinaan verrattuna, mutta mielikuva maasta oli heti positiivinen.
– Kotiseudullani ei ole lunta, joten lumi ja talvi ihastuttivat. Kaikkialla oli hyvin kaunista. Pimeä ei häirinnyt ollenkaan. Pidän talvesta ja pimeydestä, mutta nyt asuttuani Suomessa jo useamman vuoden, huomaan, kuinka valon lisääntyminen virkistää ja tulen iloisemmaksi.
Talvi on muutenkin Huipingille mieluista aikaa, sillä hän pitää hiihtämisestä ja luistelemisesta.
– Kesäisin taas nautin uimisesta, hän kertoo.

Oma ravintola

Kun Huiping tutustui puolisoonsa, paluusuunnitelmat jäivät ja pariskunta päätti jäädä Kuopioon, ainakin toistaiseksi. Suomalaisia Huiping kehuu ystävällisiksi, sydämellisiksi ja hyvin rehellisiksi, mutta monet arastelevat toisesta maasta tulevaan ihmiseen tutustumista.
Oman alan töiden saaminen on osoittanut haastavaksi. Vaikka Huiping tulee toimeen suomen kielellä, on töitä silti vaikea löytää. Siitä syntyi ajatus Ravintola Galatan perustamisesta yhdessä miehen kanssa.
– Viihdyn täällä hyvin ja olen tyytyväinen elämääni. Minä ja lapseni olemme terveitä, se riittää. Toivon, että jossakin vaiheessa voisin tehdä myös oman alan töitä. Nyt ollessani äitiyslomalla olenkin jatkanut opiskeluja, hän kertoo.

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.