Mosaiikki-ikonit syntyvät pala kerrallaan yksityiskohtaisen piirroksen mukaisesti. Käytetyt tekniikat vaativat usein vuosien mittaista harjoittelua ennen kuin materiaali taipuu tahdotulla tavalla.

Suomen ortodoksinen kirkkomuseo RIISAn Kivestä Kuvaksi -näyttely avaa katsojilleen mosaiikki-ikonitaiteen saloja. Esillä on kokoelma valtaisan kauniita mosaiikki-ikoneita ja tarkoin dokumentoitu kuvaus niiden valmistamisesta.

RIISA tallentaa ja dokumentoi aineellisen ortodoksisen kulttuuriperinnön lisäksi aineetonta kulttuuria, kuten erilaisia tapahtumia ja kursseja. Parhaimmillaan dokumentoitu aineisto päätyy osaksi näyttelyä.
Viime kesänä amanuenssi Henna Hietainen dokumentoi mosaiikki-ikonien valmistusprosessia vaihe vaiheelta mosaiikki-ikonikerho Petroksen kurssilla Siilinjärvellä. Nyt valokuvat ja otokset ovat nähtävillä Kivestä Kuvaksi -näyttelyssä.
Petroksen kurssilla osallistujat saivat leikitellä tekniikoilla ja materiaaleilla. Teoksista löytyykin niin rikkoutuneen kahvikupin palasia, helmiä kuin varta vasten hankittua smalttiakin. Aiheet kumpuavat omasta elämästä.
– Kurssilaiset pyrkivät kohti ikonia mutta lähtevät liikkeelle hyvinkin arkisista, itselle läheisistä aiheista. He harjoittelevat palasten ladontaa ja sitä, miten valot ja varjot käyttäytyvät, Hietainen kertoo.

Harvinainen näyttely

Kivestä Kuvaksi -näyttelyssä on 81 teosta. Esillä on mosaiikki-ikonikerhon parhaimmistoa ja nykytaiteen tulkintoja. Teokset käyvät vuoropuhelua Pyhyyden portailla -kokoelmanäyttelyn kanssa.
Näyttely juhlistaa Suomen ortodoksisen kirkon satavuotista asemaa valtionkirkkona. Museonjohtaja Teresa Töntsin mukaan mosaiikki-ikonitaidetta ei tässä mittakaavassa ole aikaisemmin ollut esillä.
– Mosaiikki-ikonitaide on meillä ennennäkemätön taiteen muoto, vaikka sen juuret ovat Bysantin ajassa tuhansien vuosien takana.

Katse kauempana

RIISAn katse on tiukasti jo tulevassa. Kivestä Kuvaksi -näyttely päättyy 8. syyskuuta. Sitä seuraa ikoninäyttely Raamatun vertauksista.
Ennen vuoden 2019 pääsiäistä avautuu japanilaissyntyisen ikonimaalari Petros Sasakin muistonäyttely. Hänen vaikutuksensa näkyy vahvasti suomalaisessa ikonitaiteessa ja myös ortodoksisen kirkon tekstiileissä.
– Osa näyttelykokonaisuudesta on tarkoitus viedä Japaniin, kun näyttely päättyy elokuun alussa 2019, Töntsi sanoo.

p

Suomen ortodoksinen kirkkomuseo RIISA
Karjalankatu 1, 70110 Kuopio
ti – su 10 – 16
(elokuun alkuun saakka)
puh. 0206 100 266
info@riisa.fi
www.riisa.fi
Myös Facebookissa