Punaturkissa ensimmäisestä eläinlääkärikäynnistä jää mukava muisto. Laura Kääriäinen (oik.) toi Jääkauden Ändin eläinlääkäri Soile Ruonalan tutkittavaksi.

Ensimmäinen eläinlääkärikäynti on tärkeä asia. Hyvin menneen käynnin jälkeen lemmikistä on mukava tulla vastaanotolle uudestaankin.
Kissan- ja koiranpennut tulevat terveystarkastukseen ensimmäisen rokotuksen yhteydessä 12 viikon ikäisinä.

Pieneläinvastaanotto Punaturkki haluaa olla alusta asti tukemassa pennun kasvua ja kehitystä. Ensimmäisellä kerralla omistaja saakin mukaansa Punaturkin omat, selkeät pentuoppaat, jotka sisältävät myös erilaisia alennuskuponkeja. Klinikan valikoimiin kuuluvat laadukkaat penturuoat erikokoisille koirille ja kissoille. Tarvittaessa hoitajat auttavat mielellään oikeanlaisen ruuan valinnassa.
Ensimmäinen käynti on tärkeä myös lemmikin omistajalle. Lääkäriltä tai hoitajalta on tuolloin helppo kysyä ohjeita ja neuvoja pennun hoitoon tai ruokintaan liittyen.
– Varaamme aikaa kysymyksille. Myös pentujen kannalta on hyvä totutella rauhassa tilanteeseen. Meiltä löytyy erilaisia herkkuja pentujen palkkaamiseen ja monet saapuvatkin vastaanotolle innokkaana seuraavalla kerralla, klinikkaeläinhoitaja Sini Taskinen kertoo.
Eläinlääkäri Soile Ruonala muistuttaa, että pennun kanssa kannattaa harjoitella alusta asti kynsien, suun ja korvien käsittelyä päivittäin. Tällöin puhdistus ja muut toimenpiteet eivät muodostu ongelmaksi myöhemmin.
Tehosterokote pennuille annetaan 16 viikon iässä. Noin viikkoa ennen 12 ja 16 viikon rokotuksia tulee pennulle antaa matolääkitys.
– Pennulle riittää kapeakirjoinen matolääke. Laajakirjoiset aiheuttavat helposti vatsan ärsytystä, ripulointia ja oksentelua. Kannattaa esimerkiksi rokotusaikaa varatessa kysäistä mikä olisi sopiva matolääke, jos itse ei ole aivan varma.

Huolehdi hyvinvoinnista kesälomalla

Kesä on matkustamisen aikaa, ja kesälomia suunnitellessa on otettava huomioon myös lemmikit. Kotimaassa kannattaa huolehtia punkkisuojaus kuntoon, varsinkin, jos matkustaa alueelle, jossa punkkeja on paljon. Mahavaivojen välttämiseksi mukana on hyvä pitää lemmikin omat ruoat ja ottaa mukaan ripulinhoitovalmiste. Mikäli lemmikki on herkkävatsainen, voi matkusteluun varustautua jo etukäteen maitohappobakteereilla.
Kesäkuumalla on syytä myös muistaa, ettei lemmikkiä voi jättää lyhyeksikään aikaa autoon odottamaan. Lämpöhalvauksen oireet voivat iskeä myös lenkkeillessä asfaltilla auringon oikein porottaessa.
– Ruoan lisäksi matkoilla lemmikille kannattaakin aina pitää mukana myös vettä, Ruonala muistuttaa.

Passi ja rokotukset kuntoon ulkomaille

Ulkomaille matkustaessa lemmikillä on oltava passi sekä vaadittavat rokotukset ja loishäätö kunnossa. Sama pätee silloin, jos lemmikki menee hoitolaan isäntäväen loman ajaksi.
– Rokotukset on huolehdittava ajoissa kuntoon varoaikojen vuoksi. Jos muistaa asian pari päivää ennen reissuun lähtöä, ollaan jo myöhässä.
Loishäätöä tarvitaan ulkomailta tullessa, jotta Suomi säilyisi vapaana myyräekinokokkoosista. Eläimelle vaaraton loinen on ihmiselle hengenvaarallinen, joten asiaan kannattaa suhtautua vakavasti ja vastuullisesti. Ajantasainen tieto kunkin maan matkustusmääräyksistä löytyy jokaisen maan oman suurlähetystön tai maa- ja metsätalousministeriötä vastaavan elimen sivuilta. Eviran sivuilta löytyy ohjeet Suomeen palaamiseen.

Punaturkin valikoimiin kuuluvat myös laadukkaat lemmikkiruoat.

p

Pieneläinvastaanotto
Punaturkki
Satamakatu 20, 70100 Kuopio
ma – to 8 – 18, pe 8 – 16
puh. 017 262 8890
info@punaturkki.fi
www.punaturkki.fi
Myös Facebookissa!