Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Korona pakotti miettimään uutta

Asiantuntijapalvelut, Työ&Myö

Ravistamo kehittää digitaalista työkalua ikääntyneiden ravitsemukseen ELY-keskuksen poikkeusrahoituksen turvin. Linda Viitasalo Ravistamosta ja Jari Vitikainen Pohjois-Savon ELY-keskukselta kannustavat yrityksiä kehittämään toimintaa rohkeasti kohti tulevaisuutta.

Korona muutti yritysten toimintaympäristöä nopeasti ja varoittamatta. Alkushokin jälkeen tukijärjestelmä saatiin käyntiin ELY-keskusten, Business Finlandin ja kuntien kautta nopeasti.
Yrityspalvelupäällikkö Jari Vitikainen Pohjois-Savon ELY-keskuksesta kertoo, että kevät ja kesä olivat työntäyteisiä. Tilannetta varten räätälöityä ELYn poikkeusrahoitusta haki toiminta-alueella noin 1400 yritystä kesäkuun alkuun mennessä.
Poikkeusrahoitus edellytti yrityksiltä kehittämistoimia. Ensivaiheessa useimmilla yrityksillä oli kuitenkin suurin hätä kassatilanteesta – siitä, miten maksaa pyörivät kulut.
– Apu saatiin meidän näkökulmastamme käyntiin nopeasti, mutta ruuhkan takia käsittely saattoi yritysten mielestä kestää kauan. Toisaalta tämä rahoitus ei istunut täysin alkuvaiheen käyttöpääoman tarpeeseen. Sitä paikkaamaan saatiin myöhemmin yleinen kustannustuki ja oma tukensa majoitus- ja ravintola-alan yrityksille, Vitikainen selvittää.

Hyötyä pitkälle tulevaisuuteen

ELY myönsi poikkeusrahoitusta siis toiminnan kehittämiseen. Vitikaisen mukaan kehittämistä tulkittiin laajemmin kuin normaalitilanteessa. Suuressa osassa yrityksiä keskityttiin tavalla tai toisella perinteisen palvelun digitalisoimiseen.
Vaikka kehittäminen tuli koronan pakottamana, halu kehittää nousee aina yrityksestä itsestään.
– Aika moni tarttui tähän mahdollisuuteen ja alkoi katsoa toimintaa uudesta kulmasta. Hakijoina oli paljon myös sellaisia yrityksiä, jotka eivät ole aikaisemmin kovin paljon julkista rahoitusta hyödyntäneet.
Poikkeusrahoituksen todellinen hyöty mitataan pitemmällä aikavälillä. Toivoa sopii, että halu kehittää ja kehittyä säilyy tulevaisuudessakin. Neuvoja ja rahoitusta on jatkossakin saatavana ELYn kehittämis- ja konsultointipalveluiden kautta.

Korona antoi aikaa kehittämiselle

Ravitsemuskonsultaatioihin ja -terapiaan keskittyvä Ravistamo aloitti toimintansa noin neljä vuotta sitten. Korona vei ison osan yrityksen liikevaihdosta, sillä muun muassa Kela-kuntoutukset jäivät tauolle.
Linda Viitasalo kertoo, että Ravistamolle poikkeusrahoituksen hakeminen oli luonteva valinta selviytyä koronan aiheuttamasta harmista. Yritys oli hyödyntänyt ELYn konsultointipalveluita aikaisemminkin.
Ensimmäinen vaihe oli tilanneanalyysi, jossa pysähdyttiin miettimään uutta kulmaa palveluihin.
– Meillä oli ollut pidempään mielessä digityökalu ikääntyneiden ravitsemushoitoon. Vanhuspalvelulakiin tulleet muutokset ja uudet ikääntyneiden ravitsemussuositukset sekä asiakkailta saatu palaute tukivat kehitystyön viemistä eteenpäin, ja päätimme tarttua vahvasti työkalun kehittämiseen.
Tilanneanalyysin jälkeen Ravistamo sai kehitysprojektilleen puolen vuoden jatkorahoituksen. Työkalua on kehitetty yhdessä hoiva-alan toimijoiden kanssa, ja pilotit käynnistyvät vuodenvaihteen tienoilla.
– Meille rahoituksella on tosi iso merkitys, koska digityökalun kehittämisessä on meille paljon uutta ja kehittäminen vaatii monenlaista osaamista, Viitasalo sanoo.

Aika kehittää?

Paras aika kehittää liiketoimintaa on nyt. Kehittäminen auttaa pysymään ajan hermolla, toimimaan tehokkaasti ja varautumaan tulevaisuuteen. ELY-keskuksen yritysten kehittämispalvelut auttaa, kun haluat

• päivittää strategian ja liiketoimintasuunnitelman
• suunnitella markkinointia uudella tavalla
• kehittää talouden seurantaa
• miettiä uusia digitaalisia ratkaisuja
• suunnitella uusia tuotteita tai palveluja
• kehittää johtamista.

p
Pohjois-Savon ELY-keskus

Jari Vitikainen
Yrityspalvelupäällikkö,
Yritysten kehittämispalvelut
p. 0295 026 644
www.ely-keskus.fi
www.yritystenkehittamispalvelut.fi

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.