Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Kot kot – kana on metka lemmikki

Eläimet

Aatu on jo kokenut kananhoitaja. Aatun kanalassa asuukin onnellisia kanoja.

Kana kasvattaa jatkuvasti suosiotaan lemmikkieläimenä. Erityisesti pienet kesäkanalat ovat entistä suositumpia. Yksi onnellisista kananomistajista on Aatu, 9 vuotta.

Aatun kolme kanaa, Iita, Ninni ja Elli asustelevat kesät mummolassa Jaana ja Lasse Lukinin luona Murtolahdessa.
– Aatu oli haaveillut kanoista jo monta vuotta ja kun jäin eläkkeelle, hommasimme kanat hänelle yllätyksenä. Hän oli niin onnellinen, että ensimmäisen päivän ajan hän vain istui tuolissa ja seurasi kanoja, Jaana Lukin kertoo.
Lukinit ovatkin tyytyväisiä, että kanojen aitaus tuli rakennettua paikkaan, josta niiden seuraaminen on helppoa terassilta käsin. Kanojen toimet ovatkin mielenkiintoista seurattavaa. Niillä nimittäin on selvä nokkimisjärjestys, sananmukaisesti.
– Yksi kanoista on selvästi joukon johtaja, joka saa syödä ensin. Nuorin ja arin tulee aina viimeisenä.
Aatu on jo tottunut kananhoitaja ja tietää, mitä ne syövät mielellään.
– Voikukan lehtiä, jyviä, kalkkia, maissia ja rakettispagettia. Joskus ne saavat herkkupaloina kinkkusuikaleita.

Kanarouvat asuvat omassa tarhassa

Paitsi että kana on metka lemmikki, on se myös hyödyllinen, koska ne antavat vastalahjaksi munia. Kanalan Kanarouvat munivat päivittäin 2 – 3 munaa.
– Leivontaan ostan usein munia, sillä tuoreeltaan munat eivät vatkaudu hyvin. Muuten olemme kesäisin munien suhteen omavaraisia, Jaana Lukin kertoo.
Kana on helppo lemmikki, eikä tarvitse suurta pihamaata. Lukinien pihallakaan kanat eivät tepastele vapaana, vaan Lasse Lukinin rakentamassa tilavassa jaloittelutarhassa. Yönsä kanat viettävät koiralta tarpeettomaksi jääneessä koirankopissa, jossa on myös munimispaikka sekä tietysti orsi nukkumista varten.
– Ensimmäisenä kesänä tarhassa ei ollut kattoa, mutta meitä huolestutti, että haukat voivat viedä kanat, joten lisäsimme tarhaan myös katon. Se pitää myös harakat loitolla, ne kun käyvät mielellään ruokavarkaissa. Nyt sekä kanat että ruoat ovat varmasti turvassa.
Syksyn tullen kanat muuttavat takaisin kanalaan talvea viettämään. Kesän tullen Lukinien pihaan palaavat sekä kanat että lapsenlapset niitä hoitamaan.

Kana on supereläin

Eläintenkouluttaja Harri Katainen tuntee kanat hyvin. Katainen on harjoitellut itse eläintenkouluttamista kanojen avulla ja pitänyt myös kanakursseja kaikille kanoista ja ylipäänsä eläimistä kiinnostuneille.
– Kana on erinomainen koulutettava. Ne ovat hyvin nopeita oppimaan ja jo päivässä pystyy menemään koulutuksessa hyvin pitkälle. Toisaalta kana tekee juuri niin kuin siitä itsestä tuntuu. Itsekin kuvittelin tietäväni aika paljon eläimistä ennen kanoihin tutustumista, mutta ensimmäisellä kanakurssilla huomasin, etten oikeastaan osaakaan niin paljon kuin luulin.

Kanoissa ja ihmisissä paljon samaa

Kanojen koulutuksessa hyödynnetään kanojen tunne-elämää. Kana tekee mieluiten sitä, mikä tuntuu siitä mukavalle.
– Koulutuksessa käytetään oppimispsykologiaa, ennen kaikkea perinteisiä behavioristisia menetelmiä eli nameja ja naksuja, mutta koko ajan entistä enemmän hyödynnetään myös kognitiivista oppimista.
Katainen kertoo, että jos haluaa eläintenkouluttajaksi, harjoittelu kannattaa aloittaa nimenomaan kanoilla.
– Kana tarjoaa likimain laboratorio-olosuhteet kouluttamiseen. Kun osaa kouluttaa kanoja, osaa kouluttaa muitakin eläimiä.
Eikä kanankouluttamisen erinomaisuus pääty tähän. Kataisen kanakursseilla onkin käynyt paljon myös opettajia ja lasten vanhempia. Samat perustarpeet ja -tunteet löytyvät niin kanoilta kuin ihmisiltä.

Näin elää onnellinen kana

Lemmikkikanoista haaveilevalle Kataisella on muutama täsmävinkki.
– Jos haluaa itselle hyvän mielen, kanat kannattaa käydä ostamassa tuotantokanalasta. Niin olen hankkinut kaikki omatkin kanani.
Onnellinen kana näyttää hyvinvoivalta ja rentoutuneelta. On tärkeää, että kana kokee olevansa turvassa ja pystyy käyttäytymään lajilleen tyypillisellä tavalla. Ennen kaikkea kanan pitää päästä kuoputtelemaan ja etsimään ruokaa.
– Kana tarvitsee syömiseen runsaasti aikaa. Pesän tulee olla suojainen ja ja niitä on oltava riittävästi kanalauman kokoon nähden. Lisäksi kanat tarvitsevat orren yöpymispaikakseen.
Muuten kana on hyvin sopeutuvainen eläin.
– Sri Lankassa elää villikanoja viidakossa erilaisten petoeläinten keskellä ja ne ovat säilyneet ja menestyneet siellä tuhansia vuosia. Luulen, että se johtuu nimenomaan siitä, että ne ovat niin fiksuja. Oppimiskyky on kanojen supervoima!

 

Kanat ovat nopeita oppimaan, joten ne sopivat hyvin koulutettaviksi. Niiden touhuja on mukava seurata, ja lisäksi kanat vielä antavat omistajalleen munia. Ei ihme, että kanojen suosio lemmikkeinä kasvaa!

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.