Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Kotipositiivisuus on in

Sisustus ja kalustus

Jokainen koti on omanlaisensa. Kylässä käydään ihmisten takia, ei toisten koteja arvostelemassa, Tarja Laitinen muistuttaa.

Sisustustrendeistä kaikkein ajankohtaisin on kotipositiivisuus. Nyt loppuvat hätäsiivoukset ja sotkusheimaus, koti saa näyttää asukkaidensa näköiseltä!

Onko teilläkin joskus vähän sotkuista? Ei hätää, useimpien kotona on. Tämä tahtoo välillä unohtua, kun sisustuslehdet ja -blogit ovat täynnä kuvia toinen toistaan upeammista kodeista. Asiantuntijoiden mukaan ihmiset eivät enää kutsu ystäviä kylään, ellei koti ole tiptop-esittelykunnossa. Vastaiskuna tälle onkin syntynyt termi kotipositiivisuus. Jokaisella kodilla on oikeus olla välillä arjen puraisema.
Kysyimme mielipidettä asiaan kuopiolaiselta Tarja Laitiselta. Hän on koulutukseltaan fysioterapeutti ja terveystieteiden maisteri, mutta halusi toteuttaa myös unelmansa sisustusalan perusopinnoista.
Laitisen kaunis ja persoonallinen koti on myös siisti ja hän tunnustaakin olevansa rätti kädessä syntynyt. Tosin pikkuhiljaa hänkin on opetellut itselleen armollisemmaksi.
– Koiran myötä olen joutunut vähän tinkimään siisteydestä ja nykyään siivoan vain kerran viikossa. Pidän kuitenkin järjestyksestä ja siitä, että tavaroille on kodissa oma paikkansa. Mutta kaikkien ei tarvitse ajatella samalla tavalla. Joku toinen voi kokea, että on kätevää, kun tavarat ovat näkyvillä ja helposti löydettävissä.

Koti elää tavallaan

Jokainen koti on sellainen, jollaisena asukas sen haluaa pitää. Vanha sanonta: koti elää tavallaan ja vieraat kulkevat ajallaan, pitää kutinsa edelleen.
– Ei vieraita varten ole pakko siivota, miksi pitäisi? Kyläilemään mennään ihmisiä varten, ei arvostelemaan toisten koteja. Kodin siisteydestä ei voi vielä päätellä, millainen ihminen on kyseessä. Esimerkiksi tarkkuutta ja vaativuutta työkseen tekevä ihminen voi tasapainottaa elämäänsä boheemilla kodilla.
Tasapainoa Laitinen hakee itsekin kodin laitolla. Hän kertoo nauttivansa siitä, että näkee omien kättensä jäljen esimerkiksi tapetoidessa ja maalatessa.
– Teen kodin aina rohkeasti itseni näköiseksi. Kun tunnistaa sisustuksen tietyt lainalaisuudet on myös helppo olla vähän kapinallinen ja rikkoa rajoja. Siksi minullakin löytyy kodista tummia pintoja ja taulut ovat lattialla. Käytän myös herkästi lekaa, eli puran mahdollisuuksien mukaan turhia rakenteita tuodakseni tilaan avaruutta.

Mielikuvitus on sisustajan paras kaveri

Laitinen on tyytyväinen siihen, että värejä uskalletaan käyttää nykyään aiempaa enemmän. Persoonallisuus saa näkyä kodissa. Tyylikäs sisustus ei myöskään välttämättä vaadi paljon rahaa, sillä mielikuvituksella pääsee jo pitkälle. Vanha huonekalu tuo tilaan rentoutta ja voi olla ilmeikkäämpi kuin kallis designkaluste.
– Kannattaa rohkeasti kokeilla. Sisustamisen ei tarvitse olla vakavaa. Jos rohkea tehostemaali ei näytäkään seinässä hyvältä, niin se on helposti korjattavissa.

Perinteiseen maustehyllyyn eivät suuret maustepurkit mahdu. Industriaalinen ilme tuo keittiöön särmää.
Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.