Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Kriisi luo mahdollisuuksia ja haastaa johtamisen

Henkilöt, Ihmiset ja ilmiöt

Tätä juttua kirjoittaessani olen ollut Pohjois-Savon ELY-keskuksen ylijohtaja reilut viisi kuukautta. Enpä olisi arvannut tehtävää vastaanottaessani, millainen kevät tulee olemaan. Onneksi ELY-keskus ja sen henkilöt olivat tuttuja, mikä helpotti tehtävän haltuunottoa merkittävästi. Toki neljä vuotta samaa tehtävää Keski-Suomessa hoitaneena toiminnan periaatteet ja tavoitteet olivat kirkkaina mielessä.

Usein puhutaan johtajan 100 päivän etsikkoajasta, jonka aikana johtajan on näytettävä kyntensä ja otettava toiminta haltuun. Asiat etenivät sujuvasti 100 päivää kohti, vaikka korona alkoi antaa ensi merkkejä maailmalta. Vuodenvaihteessa talous- ja työllisyyskehitys näytti Pohjois-Savossa kaikin puolin hyvältä. Maakunnan ja yritysten hyvää tilaa kuvasti kaikkien toimialojen liikevaihto, joka oli vuonna 2019 yli 13 miljardia euroa. Viennin osuus tästä oli yli 2 miljardia euroa. Johtajan oli siis helppo sujahtaa mukaan tulevaisuuden suunnitteluun ja olla mukana varmistamassa, että työllisyyskehitys jatkuu kohti asetettua 75 prosentin tavoitetta.

Sitten tuli korona. Pienen hapuilun ja epävarmuuden jälkeen Suomessa löydettiin omat keinot ja menetelmät pandemian hillitsemiseksi. Tuli erilaisia rajoituksia, suosituksia ja ohjeita siitä, kuinka tulisi toimia. Vaikka ne tuntuivat aluksi rajuilta, ne lisäsivät luovuutta, edistivät uusia innovaatioita ja tehostivat digitaalisuutta. Monessa yrityksessä ja organisaatiossa siirryttiin käytännössä täysimääräisesti etätyömoodiin. Omaisiin alettiin pitää yhteyttä puhelimitse ja verkon välityksellä. Muutos oli maailmanlaajuinen.

Muutosten pysyvyyttä on vielä vaikea arvioida, mutta todennäköisesti etätyö saattaa lisääntyä ja työmatkailu vähentyä. Kaikkia sosiaalisia kontakteja emme voi kuitenkaan korvata verkossa tapahtuvalla kommunikaatiolla, vaan tarvitsemme edelleen aitoja kohtaamisia ja keskusteluja uusia innovaatioiden synnyttämiseksi ja jalostamiseksi. Korona-pandemia toi johtamiseen uudenlaisia ulottuvuuksia ja huomioitavia asioita. Osalle ihmisiä sopii varsin hyvin etätyöskentely ja etäjohtaminen, toiset kaipaavat sosiaalisia kontakteja ja tukea työkavereilta ja esimiehiltä.

Kriisit yhdistävät kansakuntia ja niin näyttää olevan nytkin, yhteen hiileen puhaltaminen on lisääntynyt. Näin on myös Pohjois-Savossa, jossa muun muassa yrittäjäjärjestöt, maakuntaliitto, kuntien elinkeinotoimet ja ELY-keskus ovat alkaneet laatia suunnitelmaa uuteen nousuun ja taloudelliseen hyvinvointiin. Nyt jos koskaan tarvitaan yhteisiä ajatuksia ja innovaatioita elinkeinoelämän elvyttämiseksi ja uudistamiseksi.

Pasi Patrikainen
Ylijohtaja
Pohjois-Savon elinkeino-,
liikenne- ja ympäristökeskus

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.