Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Kuopion oma Jorma

Henkilöt

Jorma Uotinen saapui Kuopioon ensimmäistä kertaa 1970-luvun alussa. Kuopio on vireä ja aktiivinen kaupunki, jonka keskusta kehittyy koko ajan. Ei ollenkaan huono!

Jorma Uotinen on vuosikymmenten ajan ollut tuttu näky Kuopion katukuvassa. Tänä kesänä päättyy pitkä kausi Kuopio tanssii ja soi -festivaalin taiteellisena johtajana. Muuttuva keskusta on elävän kaupungin merkki, hän sanoo.

Uotinen saapui Kuopioon ensimmäistä kertaa nimenomaan Kuopio tanssii ja soi -festivaalin tiimoilta.
– Vierailimme täällä 1970-luvulla kahtena kesänä Kansallisbaletin kanssa esiintymässä, hän kertoo.
Ensivierailusta ei ole kovin paljon muistikuvia, sillä se rajoittui lähinnä esiintymispaikkoihin. Ensimmäisellä Kuopion reissulla oli kuitenkin kauaskantoinen merkitys sekä henkilökohtaisesti että myöhemmän tanssifestivaalin kannalta.
– Tuolloin näin ensimmäistä kertaa ulkomaisia tanssiseurueita esiintymässä. Näin siis jotakin ennennäkemätöntä Kuopiossa! Taiteellisena johtajana olen halunnut, että Kuopio tanssii ja soi tarjoaa joka vuosi samanlaisia elämyksiä yleisölle.

Elävän kaupungin merkit

Uotinen on osallistunut tanssifestivaaliin kaikilla vuosikymmenillä: ensin esiintyjänä ja vuodesta 2002 lähtien taiteellisena johtajana. Kaupunki on siis tullut tutuksi. Hänen näkökulmastaan Kuopio on muuttunut vuosikymmenten saatossa positiivisesti.
– Kuopio on vireä, aktiivinen kaupunki, jonka yliopistoelämä on vahvistunut. Täällä tuntuu olevan paljon tapahtumia ja toimintaa. Ihmiset ovat välittömiä ja ottavat kontaktia helposti.
Myös kaupunkikuva muuttuu, keskusta-alueella rakennetaan uutta ja puretaan vanhaa.
– Keskusta on kaupunkielämän ydin ja on tärkeää, että se muuttuu ajan mukana. Muuttuva keskusta on elävän kaupungin merkki.
Toisaalta Uotinen toivoo, että arkkitehdit huolehtisivat, ettei uusista rakennuksista tulisi samannäköisiä, vaan vaihtelua olisi niin talojen muodoissa, väreissä kuin pintamateriaaleissakin.

Kansainvälinen juhlavuoden ohjelmisto

Tuleva Kuopio tanssii ja soi on monellakin tapaa merkityksellinen. Festivaali viettää 50. juhlavuottaan. Samalla Uotinen toimii viimeistä kertaa tapahtuman johtajana.
Juhlavuoden ohjelmistoa Uotinen luonnehtii laajaksi ja kansainväliseksi, vieraita saapuu aina Australiasta asti. Ajankohtaiset aiheet nousevat esiin useissa esityksissä.
– Tekijät käsittelevät ihmisen suhdetta luontoon ja sitä vastuuta, joka ihmisellä on luonnosta.
Gaaloissa juhlistetaan 50-vuotiasta festivaalia sekä vietetään taiteellisen johtajan jäähyväisiä.
– Jäähyväisgaalan nimi on Au Revoir Jorma U., vaikka itse ehdotin sellaista nimeä kuin Häivy Uotinen! hän nauraa.

Iloiset jäähyväiset

Kuluneen 18 vuoden ajalta voisi mainita useampiakin onnistumisia. Tapahtuma on saanut runsaasti uskollisia kävijöitä ja vahva kurssiohjelma vetää mukaan uutta sukupolvea.
– Kuopio tanssii ja soi on rakentunut aina sisältö, eli tanssi, edellä. Emme ole lähteneet rakentamaan ympärille markkinahumua.
Kansainvälisiltä vierailta on tullut paljon kiitosta. On harvinaista, että kaikki tapahtumapaikat ja majoitus sijaitsevat kävelyetäisyyden päässä toisistaan.
Riku Lehtopolku astuu Pohjoismaiden laajimman tanssifestivaalin peräsimeen ensi vuonna. Uotinen odottaa innolla, millaisia uusia avauksia uusi sukupolvi tuo tullessaan.
– Vielä ei ole haikeutta ilmassa, en ole nostalginen ihminen. Tuntuu hyvältä siirtyä syrjään, kun festivaali on hyvässä kunnossa niin taiteellisesti kuin taloudellisesti, hän pohtii.
Uotinen ei aio jäädä jatkossakaan lepäämään laakereillaan.
– Keskityn konsertteihin ja syksyllä olen tulossa Kuopioonkin Ranskalaisen illan merkeissä. Tamminiemessä odottaa uusi teatteriproduktio: Uotinen Goes Kekkonen. Lisäksi tiedossa on televisiotöitä. Kuopioonkin aion tulla festivaalivieraaksi niin kauan kuin pää toimii ja jalat kantavat.

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.