Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Kuljetusalan ammattilaiset painavat pitkää päivää ja keskiviiva vilistää. Liian usein pitkien päivien päätteeksi vilistää myös silmissä ja seuraava vilinä onkin sairaalan elintoimintoseurannassa. Valitettavan monen ammattikuljettajan työura katkeaa ennen aikojaan, oltuaan sitä ennen stressaavaa ja kaikin tavoin ylikuormittavaa. Syyt ovat mitä moninaisimmat: epäsäännöllinen ja -terveellinen ruokavalio ja siitä kertyvä ylipaino, liian vähäinen palautuminen, univaikeudet, epäergonomiset työolosuhteet ja monella myös yhdistelmä ”raskas työ & raskaat huvit”. Asialle on kuitenkin tehtävissä paljonkin. Entinen kuljetusalan yrittäjä Kari Karhu tietää mistä puhuu.

– Toimialasta puhuttaessa on koko ajan esillä kuljettajapula. Alalle ei hakeuduta, sen imago on epäterveellinen ja raskas. Tähän olisi tultava muutos, ja samalla nykyisten kuljettajien työuraa olisi saatava pidemmäksi ja elämänlaatua sekä hyvinvointia paremmaksi. Minulla on takanani vuosikymmenien ura kuljetusalalla, mihin mahtuu laskematon määrä ajettuja kilometrejä ja valvottuja öitä sekä parhaimmillaan noin viisikymmentä kuljettajaa työllistäneen yrityksen pyörittäminen. Nykytilaani huomattavasti raskaampana havahduin, kun terveys petti.Konkreettisesti tajusin, että elämä on omissa käsissä ja terveytensä eteen on mahdollista tehdä paljonkin. Pienin askelin ja ilman ihmedieettejä pääsee pitkälle. Otin ajatuksineni yhteyttä Savonia AMK:n Arto Toppiseen ja Vireeksi -hanketta alettiin suunnitella, Karhu kertoo.

– Savonia AMK:n ja Savon ammattiopiston toteuttama Vireeksi-hanke on suunnattu kuljetusalan ammattikuljettajille, joita on tulossa mukaan parisen sataa. Tavoitteena on parantaa kuljettajien kokonaisvaltaista hyvinvointia ja työssä jaksamista. Hankkeen aikana jokaiselle ammattikuljettajalle toteutetaan monipuolisesti erilaisia hyvinvointimittauksia ja yhdistetään nämä käytännönläheisesti yksilölliseen elämäntapaohjaukseen. Kenenkään ei kuitenkaan tarvitse tarttua toimeen yksin, vaan tähän savottaan lähdetään porukalla,  Arto Kärkkäinen Savon ammattiopistolta kertoo.

Lue lisää www.vireeksi.fi

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.