Valikko Sulje

Lauluntekijän taival alkoi Kuopiosta

Rolling Rust -yhtyeen perustajajäsenet Ilkka Tenhunen, Katriina Honkanen ja Janne Louhivuori.

Katriina Honkanen on monipuolinen taiteilija, joka tunnetaan niin laulajana, muusikkona, näyttelijänä kuin ohjaajanakin. Suuren määrän soittokeikkoja, levytyksiä, teatteri- ja tv töitä sisältänyt pitkä ura sai alkunsa nuoruusvuosina 1970-80-lukujen Kuopiossa.

Katriina Honkanen syntyi näyttelijäperheeseen vuonna 1960. Lyhyet teatterikiinnitykset veivät perhettä Savonlinnaan, Joensuuhun, Kotkaan ja Imatralle, ennen kuin vuonna 1969 kotipaikaksi vakiintui pidemmäksi aikaa Kuopio. Honkasten ensimmäinen koti oli Minnan puiston viereisessä puutalokorttelissa. Välillä perhe asui talossa Kauppa- ja Kasarmikatujen kulmauksessa ennen kuin pysyvä koti löytyi viimein Mölymäeltä. Siellä Katriina asuikin siihen asti kunnes muutti pois kotoa ja aloitti yhteiselämän puolisonsa Ilkka Tenhusen kanssa.

Vappuna 1971 Puijolla. Kuvassa Katriinan lisäksi siskon kummivanhemmat ja äiti. Vasemmalta Anna-Liisa Kamensky, Katriina, Irmeli Heinänen (äiti), Antti Kamensky, Tiia Honkanen sekä Sarma-koira.

Beatles kolahti lujaa

Kuopiossa Katriinan koulunkäynti alkoi Asemakoulun kolmosluokalta, missä silloin lähes patologisen ujo tyttö sai ensimmäiset kaverinsa. Kuopion kouluvuodet olivat Katriinalle kauaskantoista aikaa. 14-vuotiaana tapahtui jotain suurta, jonka vaikutukset kantavat nykypäivään asti.

– Pamahdin rytinällä Beatles-uskoon! Olin altistunut jo aiemmin, kun minua kymmenen vuotta vanhempi veljeni fanitti Beatlesia. Itselleni lopullinen niitti oli siskon kanssa divarista löydetty Hey Jude/Revolution -sinkku. Sitä kuunneltiin kolmen tytön porukalla niin, että enpä usko mitään sinkkua maailmassa niin hartaasti kuunnellun.

Tytöt kävivät katsomassa Let It Be -elokuvankin Apollo-teatterissa.

– Koska emme päässeet oikealle Beatles-keikalle kiljumaan, niin ääntä pidettiin sitten ihan muun yleisön harmiksi asti, Katriina paljastaa.

Bändikuva Kuopion satamasta McCartneyn 50-vuotispäivän kunniaksi järjestetystä konsertista kesällä 1992. Vasemmalta Ilkka Tenhunen, Timo Ylinen, Katriina Honkanen, Kimmo Mäkinen, Marko Salmela, Juha Salo ja pianon takana Matti Sariola.

Kärjen musiikkikaupasta ensimmäinen kitara

Beatles-intoilun ohessa syntyi päätös opetella soittamaan, tavoitteena tietenkin jäsenyys Beatlesissa. Ratkaiseva askel otettiin Kärjen musiikkikaupassa Kauppakadulla, jonka ikkunassa ollutta Kay-kitaraa oli ihailtu jo kauan. Lopulta Honkasen sisarusten säästöt riittivät sen lunastamiseen.

– Ensimmäinen opeteltava kappale oli mikäpäs muukaan kuin Beatlesin Let It Be. Siitä lähti yhteiselo kitaran ja laulun kanssa.

Pian Katriina astui myös teatterin maailmaan. Hän pääsi Kuopion Nuorisoteatteriin, jonka West Side Story -esitys oli tehnyt syvän vaikutuksen.

– Laulukokeessa Matti Partanen kuuli lauluani ja pyysi siltä seisomalta minua bändinsä solistiksi. Ilahduin kovin ja arvelin tämän olevan tietenkin hyvä etappi matkalla kohti Beatlesia. Koulussa Matti sitten kertoi Tenhusen Ilkalle, että solisti löydetty, nyt bändi pystyyn. Siitä alkoivat bändihommat ja Ilkan kanssa ne jatkuvat yhä, Katriina naurahtaa.

Alkuun päästyään musiikki vei Katriinan mukanaan. Neljän vuoden totaalisen Beatles-kuurin jälkeen levylautaselle alkoi löytyä muitakin suosikkeja CCR:stä ja Sladesta lähtien. Beatles jäi sydämeen, mutta käytännön tekeminen suuntautui omille urilleen eri kokoonpanoissa, josta ensimmäisiä oli Kati & Kirroosi.

Roolikuva Kuopion Kaupunginteatterin Valkoinen Hevonen -operetin tauolla lämpiössä. Vuosi on 1976 tai 1977.

Musiikkia ja Metsoloita

1980-luvulle siirryttäessä Honkasella oli edessään muutto etelään, missä Teatterikorkeakoulun opintojen ohella alkoi ura levyttävänä artistina. Ensimmäisen kerran Katriina Honkasta kuultiin naistrio Hävykkäiden jäsenenä vappulevyllä Paljaat Uneksijat vuonna 1987.

Omalla nimellään Katriina on levyttänyt useammankin pitkäsoiton. Vuoden 1993 Matka-arkku-albumi ja erityisesti kappale Silta sai runsaasti radiosoittoa. Biisiä toivotaan keikoilla yhäkin.

Samoihin aikoihin Katriina nousi myös tunnetuksi tv-näyttelijäksi. Herää kysymys, onko Katriina Honkanen omana itsenäänkin yhtä kova kahvittelija kuin televisioroolissaan?

– Kyllä Metsolan Eeva sai kahvia juodakseen paljon enemmän kuin minä. Olen tosin ottanut muulla tavalla ilon irti aiheesta. Aikoinaan erästä teatteriesitystäni markkinoitiin iskulauseella ”kahviakin juodaan enemmän kuin Metsoloissa”.

Metsoloilla oli oma vaikutuksensa Katriinan uraan. Rooli leimasi häntä niin, että sarjan loputtua hän jäi näyttelijänä käytännössä työttömäksi.

– Minua kai pidettiin niin kiireisenä ja kalliina, että ei uskallettu kysyä mihinkään. Musiikkipuoli onneksi jatkui vanhaan malliin ja lähipiirille olin yhä se sama laulajamuusikko kuin ennen Metsoloitakin, Katriina muistelee vauhdikasta 1990-lukua.

Rolling Rust rullaa ja rokkaa

Vuonna 2020 Katriina Honkanen perusti puolisonsa Ilkka Tenhusen ja kitaristi Janne Louhivuoren kanssa englanninkielistä roots-musiikkia soittavan Rolling Rust -bändin. Viime vuonna kokoonpanolta ilmestyi ensimmäinen kokopitkä albumi, ja toista valmistellaan parasta aikaa. Uusia biisejä on syntynyt luontevasti.

– Minulla on ollut onni saada työskennellä lahjakkaiden ja luovien muusikoiden kanssa, jotka tuovat vahvan panoksen yhteiseen tekemiseen. Rolling Rustin ydinkolmikon kesken musiikin teko sujuu hyvässä yhteisymmärryksessä ja toisiamme kunnioittaen.

Debyyttilevy ja sitä seuranneet keikat ovat saaneet hyvän vastaanoton. Tältäkin vuodelta on lupa odottaa paljon. Kilometrejä kertyy reippaasti myös teatteritöiden ansiosta.

– Viime vuonna olin tekemässä viittä ensi-iltaa ja VR:n laskelman mukaan kilsoja karttui liki 17 000. Kun tänäkin vuonna eri teatteriproduktiot ovat akselilla Rovaniemi-Kotka, niin Suomi pysyy tuttuna.

Vuosien varrella Katriina on antanut merkittävän panoksen myös useisiin hyväntekeväisyysprojekteihin. Vuonna 2016 Haaveille siivet -kampanjan ja Lastenoikeusjärjestö Plan International Suomen yhteistyö huipentui Katriinan organisoimaan televisioituun jättikonserttiin Savoy Teatterissa, mitä edelsivät lukuisat muut tapahtumat ja konsertit. Kampanjalla kerättiin varoja kehitysmaiden tyttöjen koulutukseen ja suojeluun. Viime keväänä Katriina järjesti Vantaalla suuren Ukraina-tukikonsertin.

Ilkan kotona Itkonniemellä 1979, sylissä Ilkan upouusi Gibson Mk 53-kitara.

Kaunistunut Kuopio

Silloin tällöin Katriina Honkanen matkoillaan palaa myös vanhaan kotikaupunkiinsa. Miltä Kuopio näyttää nyt?

– Sanalla sanoen kauniilta. Niin moni asia on kehittynyt ja mennyt parempaan suuntaan. Hyvä esimerkki on sataman alue, joka minun nuoruudessani oli lähinnä epämääräistä jättömaata. Nyt siellä on elämää vuoden ympäri ja rumien teollisuustonttien tilalle on tullut värikkäitä asuintaloja, rannassa kiertävät upeat ulkoilureitit ja rännikaduthan ovat tietenkin tunnelmallisia. Toki jotkut muutokset ovat äkkiseltään hämmentäneetkin. Esimerkiksi korkeat modernit talot vaikkapa lähellä rautatieasemaa herättävät hieman ristiriitaisiakin tuntemuksia.