Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Leivosten juhlaa X-hengessä

Muut, Vapaa-aika ja elämykset

Palvelualojen PAOKin opiskelijat loihtivat neljä hienoa juhlaleivosta.

Jännitys oli suorastaan käsinkosketeltavissa, kun Savon XPressin juhlanäyttelytilaan kokoontui joukko Palvelualojen opisto PAOKin opiskelijoita opettajansa Hannele Kihlströmin johdolla. Savon XPressin 15. juhlavuoden kunniaksi etsimme juhlaleivosta. Onhan omansa Minna Canthilla ja J.L.Runebergilla, miksei sitten Savon XPressillä?
Muutaman viikon tiiviin tuotekehittelyn jälkeen pöytään katettiin neljä vaihtoehtoista leivosta, upeita luomuksia kaikki!
Leivoksia maistelemaan olimme kutsuneet arvovaltaisen raadin. Kotitalousasiantuntija Heta Nykäsen Savon Martoista, lehtemme vakiokansikasvona jo 15 vuoden ajan toimineen pelaaja-agentti Kimmo Kapasen sekä muun muassa savolaisista selviytymisoppaista tutun monitoimimies Johannes Tepon.
Taisi jännittää tuomaristoakin, mutta hetken asiaa atvailtuamme todettiin, että asiantuntemusta piisaa paitsi leivosten nauttijoina myös ammatillisesti. Heta Nykäsen asiantuntemus on itsestään selvä, mutta tiesittekös, että Johannes Teppo on koulutukseltaan kokki ja Kimmo Kapaseltakin löytyy takataskusta ravintola-alan perustutkinto.
Kun pätevyys oli näin todettu ja todistettu, opiskelijat pääsivät esittelemään luomuksiaan. Suunnitteluun oli etukäteen asetettu muutama reunaehto: leivosten piti toistaa Savon XPressin värejä, siinä tuli tavalla tai toisella näkyä X-kirjain ja leivoksen tuli olla sellainen, että se voitaisiin helposti soveltaa myös kaupalliseen jatkokäyttöön.

Tuttuja värejä, kotimaisia aineksia

Maistelutilaisuus aloitettiin lähes hartaissa tunnelmissa, kun Athene-leivos esiteltiin runon siivittämänä. Muutenkin leivosten suunnitteluun ja valmistamiseen oli selvästi nähty paljon vaivaa. Olipa yhteen leivoksista käyty jopa itse poimimassa marjat metsästä.
Opiskelijat seurasivat jännittyneinä, kun tuomarit maistelivat leivoksia vuoronperään ja esittivät ensi huomioitaan. Jokainen leivos sai osakseen kiitosta ja myönteisiä huomioita. Kahden maistelukierroksen jälkeen tuomaristo vielä vetäytyi pohtimaan lopullista päätöstään.
Tuomarit antoivat erityistä kiitosta kaikille opiskelijoille siitä, että makua ja väriä oli lähdetty hakemaan kotimaisista tarpeista, kuten tyrnistä ja mustikasta. Kaikki leivokset olivat kuitenkin keskenään täysin erilaisia niin mauiltaan kuin ulkonäöltään. Ulkonäöstä kiitosta sai eniten Athene, mausta puolestaan Flower Moon.
Mutta tuomareilla on vain puolet vallasta. Mitä mieltä ovat kansan syvät rivit? Tarkemmin pääset tutustumaan juhlaleivoksiin seuraavalla aukeamalla!

Leivoksista sanottua:

Athene:
– Hyvät värit ja ulkonäkö
– Eri kerroksissa erilaisia, pehmeitä makuja
– Sopii hyvin kaupalliseen käyttöön
– Toisaalta maut olisivat saaneet olla voimakkaampiakin, nyt oli pelattu varman päälle

Lakka-mokkaunelma:
– Itse kerätyistä lakoista tehty
– Kevyt vaihtoehto
– Maku hyvä, maistuu myös ei-lakan ystävälle
– Kaupallisessa käytössä vaahto
ei kestä pitkään siistinä

Suklaakippo:
– Hyvä tummansuklaan maku
– Suklaan ystävän suosikki
– Hyvä, rapsakka muropohja, ei niin
tuhti kuin voisi kuvitella
– Mutta toisille voi olla liian suklainen ja makea

Flower Moon:
– Yllättäjä! Yllättää maullaan, jännä makean ja suolaisen yhdistelmä
– Kerrosten maut sopivat erinomaisesti yhteen
– Hyvä, raikas maku, saa syömään
tyrniä jatkossakin
– Ulkomuoto voi olla haaste kaupallisessa käytössä, pysyykö leivos päivän pystyssä?

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.