Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Lukukoukkuja ja häjyä rokkia

Muut

Hyvä tietokirja paitsi antaa paljon faktatietoa myös viihdyttää lukijaansa. Toimittajamme Olavi Rytkönen esittelee kolme tietokirjaa, jotka kannattaa ehdottomasti poimia ostoskoriin, jos niihin törmää vaikkapa kirpputorilla tai divarissa.

Hyvän kirjan, olipa sen tyylilaji mikä tahansa, tunnistaa siitä, että sen pariin tulee palattua aina uudestaan. Muutama vuosi väliä ja teos tulee luettua jälleen aivan tuoreena makupalana. Tässäpä kolme esimerkkiä hyvästä tietokirjasta, joka säilyttää lukuarvonsa vuodesta toiseen.

Heikki Ylikangas:
Härmän häjyt ja Kauhavan herra
Heikki Ylikangas on nykyisin yksi maamme arvostetuimmista tietokirjailijoista. Härmän häjyt ja Kauhavan herra vuodelta 1974 on Ylikankaan läpimurtoteos. Nimensä mukaisesti kirja kertoo mitä tuttujen kansanlaulujen takana todellisuudessa oli. Teksti avaa historian tapahtumia oikeudenkäyntipöytäkirjojen, aikalaiskirjoitusten ja muun runsaan lähdemateriaalin avulla.
Jos käsitykset Härmän häjyistä ovat Suomi-Filmin ja Isontalon Antti ja Rannanjärvi -rallin varassa, on tämä teos ehdottomasti lukemisen arvoinen. Tässä ajassa jopa suositeltavampi kuin aikanaan, olivathan häjyilyn syyt Etelä-Pohjanmaalla pitkälti samoja kuin laajemman rettelöinnin motiivit nykyäänkin – sosiaalinen epätasa-arvo, syrjäytyminen ja huono itsetunto. Näitä mutkia oiottiin huonoin seurauksin puukoilla ja puntareilla ja jälkipyykki pestiin Siperiassa.

Ilmo Lounasheimo:
Kehän Sankarit
Kehän Sankarit edustaa kaikin tavoin tietokirjojen raskasta sarjaa. Jo edesmennyt Ilmo Lounasheimo oli nyrkkeilyselostajana käsite, mutta myös kirjoittajana vertaansa vailla. Paksu kirjajärkäle esittelee nyrkkeilyn historian vuoteen 1987 asti niin kiehtovalla tavalla, että laji saa aivan uudenlaisen ilmeen keskiverto sporttifanin silmissä. Tästä kirjasta tosin saa varautua pulittamaan kovankin hinnan, jos se jollain myyntitiskillä vastaan tulee.
Teos on täynnä mieltä kiehtovia tarinoita. Yksi parhaita on kuvaus viime vuosisadan alkupuolella vaikuttaneesta keskisarjan ammattinyrkkeilijästä Joe Thomasista, joka ottelu toisensa jälkeen tyrmäsi vastustajansa. Syykin selvisi, siihen aikaan otteluita käytiin myös erilaisilla näyttämöillä. Thomas ahdisti vastustajansa näyttämöverhoa vasten ja avustaja lasautti kaveria nuijalla päähän. Maineikas Stanley Ketchel ei mennyt verhoihin vaan tyrmäsi Thomasin ja eteni maailmanmestariksi!

Honey Aaltonen, Vesa Kontiainen ja Kjell Starck: Hurriganes
Hurriganes on yhtye, joka jaksaa kiinnostaa ainakin suomalaisia vuosikymmenestä toiseen. Pitkään meni ennen kuin parin Remu-kirjan lisäksi saatiin kattavampaa esitystä tämän legendaarisen trion syvävaikutteisesta urasta. 2002 pamahtikin sitten kunnolla, kun Honey Aaltonen komppimiehinään Vesa Kontiainen ja Kjell Starck kirjoitti teoksen Hurriganes. Sen jälkeen ovat tulleet omat kirjansa niin Cissestä, Albertista kuin Ilestäkin, mutta tämä kirja riittää hyvin yhdessä ja erikseen.
Tämä kirjatyyppi kärsii usein kirjoittajansa liian vahvasta fanitaustasta. Nytkin se on olemassa, mutta teksti on silti faktapohjaista ja myös tehdyt virheet ja ikävät vaiheet tulevat käsitellyksi. Hyvän tietokirjan tapaan teos on täynnä nimiä, päivämääriä ja numeroita, mutta toimii samalla myös kiehtovana kertomuksena. Tämä on niitä kirjoja, joka tulee hotkaistua yhdellä lukemalla. Teksti on niin mukaansatempaavaa, että paatuneinkin räppäri tai elektrohile kääntyy silmät loistaen kamahoulama-uskoon.

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.