Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Maailman rankin laji – ainakin melkein

Ihmiset ja ilmiöt, Liikunta ja hyvinvointi

Kuopion Uimaseuran vesipallojoukkue on kerännyt menestystä jo viidellä eri vuosikymmenellä. Mitaliputkea on tarkoitus jatkaa myös 2020-luvulla.

Vesipalloa on pelattu olympialaisissa yhtäjaksoisesti vuodesta 1900 lähtien. Myös Kuopiossa pidetään yllä kaupungin pitkiä ja kunniakkaita vesipalloperinteitä.

Kuopion Uimaseuran (KuUs) mitaliputki on vertaansa vailla. Vuosina 1976 – 2019 seuran vesipallojoukkue voitti kaikkiaan 33 SM-mitalia: 11 pronssia, 12 hopeaa ja 10 kultaa, joista viimeisin kauden 2019 hopea. Välillä toiminta on ollut katkolla väen käytyä vähiin. Fyysisesti haastava laji kun ei ole jokamiehen tai -naisen laji.
– Vesipalloa on kutsuttu jopa maailman fyysisimmäksi lajiksi, mutta ehkä se on liioittelua. Vesi on omanlaisensa elementti, joten se tuntuu haastavammalta sellaiselle, joka ei ole vesiurheiluun tottunut, seuran puheenjohtaja ja miesten joukkueen valmentaja Teemu Turunen kertoo.

Euroopassa iso, Suomessa marginaalia

Vesipallo-ottelut pelataan 30m x 20m kokoisessa altaassa, syvässä vedessä. Kaksi joukkuetta pelaa kentällä vastakkain ja pyrkii saamaan pallon vastustajan maaliin. Pohjaan ei kosketa, joten pelaajat polkevat vettä ja uivat koko ottelun ajan. Sukeltaminen ei ole kiellettyä, mutta sitä ei juurikaan harrasteta. Nopeatempoisen ottelun tilanteet vaihtuvat äkkiä, joten pitkiä aikoja ei veden alla kannata viettää, jos mielii pysyä pelissä mukana.
Kaikkiaan Suomessa on noin 400 lisenssipelaajaa. Suomessa laji on marginaalinen, mutta maailmalla pelataan isoissa ympyröissä. Esimerkiksi Espanjassa, Unkarissa ja Italiassa laji on suuri.
– Unkarissa vesipallon suosiota voi verrata jääkiekkoon Suomessa. Harrastajamäärät ovat valtavia ja ammattilaiset saavat samantasoista palkkaa kuin jääkiekkoilijat täällä. Etelä-Euroopassa voidaan käyttää myös ulkoaltaita ja monet seurat ovatkin rakennuttaneet itselleen omat altaat.

Kloorivettä äidinmaidossa

Kuopiossa harjoitukset pidetään uudessa Kuntolaakson uimahallissa. Vaikka uutta hallia ei varsinaisesti vesipallo edellä ole suunniteltukaan, tarjoaa moderni halli entistä suuremman altaan harjoitteluun. Seuran puheenjohtajana Turunen onkin erittäin tyytyväinen uusiin puitteisiin, vaikka perinteikkään Niiralan uimahallin kohtalo haikealta tuntuukin.
Turunen itse lienee hörpännyt kloorivettä jo äidinmaidon mukana. Vanhemmat lähes asuivat uimahallilla ja Teemu siinä mukana. Hänen isänsä on uimaseuran valmentajalegendaksikin tituleerattu Harri ”Muru” Turunen.
– Olen viettänyt hallissa koko ikäni. Nuorempana pelasin myös kiekkoa, mutta kun se jäi, siirryin vesipalloon.

Tule testaamaan vesipalloa

Tällä hetkellä Kuopion Uimaseurassa on miesten joukkue, joka pelaa SM-sarjaa. Joukkueeseen on saatu vahvistuksia Oulusta, Jyväskylästä ja Helsingistä. Uusien harrastajien houkutteleminen on osoittautunut Turusen mukaan haastavaksi.
– Pelkkä uimataito ei riitä, sillä laji on rankka. Olemme yrittäneet houkutella mukaan myös junioreita, mutta osallistujamäärät ovat olleet vähäisiä. Toisaalta useista kaupungeista löytyy juniorisarjojen joukkueita, joten laji kyllä sopii myös lapsille ja nuorille, kunhan saadaan riittävä määrä innostuneita pelaajia mukaan, Turunen miettii.
Syksyn ja talven mittaan Kuntolaakson hyppyaltaassa järjestetään kokeiluvuoroja, joissa vesipalloa pääsee testaamaan käytännössä. Turunen kehottaa nuoria, urheilullisia ja hyvällä uimataidolla varustettuja liikkujia rohkeasti kokeilemaan lajia.
– Ilmoittelemme vuoroista omilla nettisivuillamme sekä somessa, joten ne kannattaa ottaa seurantaan.

Kuopion Uimaseura on perinteikäs urheiluseura, joka on toiminut vuodesta 1904 lähtien. Lajivalikoima on monipuolinen: tarjolla ovat kaikki uintilajit, taitouinti, vesipallo sekä uusimpana lajina uimahypyt. Kaikkiaan seurassa on noin 800 jäsentä.

Kuopio sai Kuntolaaksonsa

Elokuussa toimintansa aloittanut Kuntolaakso on Suomen toiseksi suurin uimahalli. Sieltä löytyvät muun muassa 10-ratainen 50 metrin pääallas, hyppyallas, jossa on kaikki kilpailussa tarvittavat hyppytasot, opetus- ja nuorisoallas, monitoimiallas, kylmäallas, poreallas ja tenava-allas. Kuntosaleja uudessa uimahallissa on kaksi.

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.