Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Maalataanko teilläkin tänä kesänä?

Rakentaminen ja remontointi

Tikkurilan värisuunnittelija Kirsi Sepponen ja Jorma Parviainen Kuopion RTV:stä kertovat, että nykymaalit ovat ympäristöystävällisiä ja useimmat niistä vesiohenteisia. Vesiohenteista maalia voi panna myös öljypohjaisen maalin päälle, mutta toisin päin ei passaa tehdä. Punamultatalon huoltomaalauksessa voi käyttää vain punamultamaalia.

Puutalon maalaus on monelle tuttu alkukesän talkootyö. Isosta urakasta selviytyy kunnialla, kun suun-nittelee työn hyvin ja tekee pohjatyöt huolellisesti. Lopputulos, kaunis koti, palkitsee varmasti.

Maalipinta kaunistaa puutaloa ja suojaa sitä muun muassa auringolta, kosteudelta ja ilmansaasteilta. Kun maali alkaa hilseillä ja lohkeilla, on huoltomaalauksella jo kiire.
Maalausvälin pituuteen vaikuttavat muun muassa talon sijainti, sääolot ja ilmansuunta. Tikkurilan värisuunnittelija Kirsi Sepponen muistuttaa, että puutalo kaipaa myös säännöllistä hoitoa.
- Maalipintoja voi pestä maalausten välillä talon pesuun tarkoitetuilla huoltopesuaineilla. Huoltomaalaus kannattaa tehdä mieluummin vuotta tai kahta ennen kuin on pakko, jotta pääsee vähemmillä pohjatöillä.

Hyvin suunniteltu, puoliksi tehty

Parasta aikaa ulkoverhoilun maalaukselle on touko-kesäkuu, jolloin puu on kuivimmillaan ja ilmankosteus on alhaisempi kuin myöhemmin kesällä.
Suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin kevättalvella, sillä mietittävää on yllättävän paljon. Talonmaalaajan on punnittava, maalataanko vain seinät vai myös katto, sokkeli, ikkunanpokat, listat ja muut yksityiskohdat.
Ennen kuin talkooväen voi kutsua koolle on myös tutkittava, pitääkö puuosia vaihtaa ja millainen maali taloon sopii. Sekin on mietittävä, minkä väriseksi talon haluaa maalata.
Jorma Parviainen Kuopion RTV:stä kertoo, että isotkin värimuutokset onnistuvat samalla vaivalla. Rakennusvalvonnasta on kuitenkin hyvä varmistaa lupa-asiat, jos väri muuttuu olennaisesti.

Kun väri vaihtuu

Värisävyjen valintaan kannattaa varata reilusti aikaa. Kirsi Sepponen kehottaa aluksi tutkailemaan ympäristöä, sillä talon on uudessa asussaankin soinnuttava maisemaan ja naapuritaloihin.
Harva tulee ajatelleeksi, että värit näyttävät erilaisilta tiuhaan rakennetun kaupunkikadun varrella ja pellon laidalla. Myös arkkitehtuuri voi vaikuttaa siihen, miten itse kukin värin kokee. Sama sävy ei välttämättä pue vanhaa perinnetaloa ja modernia rakennusta.
Värin valinta voikin tuntua hankalalta, mutta onneksi apu on lähellä. Alkuun pääsee kotisohvalta käsin kokeilemalla värejä Tikkurilan ilmaisella ColorUp!-ohjelmalla. Maalisävyjä voi käydä vertailemassa myös RTV:n myymälässä.
Ennen päätöstä on hyvä tehdä koemaa-laus pienelle seinäalalle. Silloin näkee päävärin ja mahdollisen tehostevärin sävyn juuri oikeassa ympäristössään.
- Monesti yksi ja sama väri näyttää kaupan valoissa tunkkaiselta mutta onkin luonnonvalossa heleä. Koemaalaus kannattaa ehdottomasti tehdä, jotta näkee värin päivänvalossa, iltavalossa, aurinkoisella ja pilvisellä säällä, Sepponen opastaa.

Pohjat kuntoon

Varsinaisen urakan ehkäpä tärkein vaihe on pohjatyöt. Irtomaali rapsutetaan pois raapalla ja teräsharjalla, ja maalipinnat pestään ja huuhdellaan hyvin. Harmaantuneet laudat hiotaan ja pohjamaalataan.
- Jos puu on päässyt nukkaantumaan ja kauhtumaan, on hiomista tiedossa enemmän ja huonompia lautoja voi joutua vaihtamaankin, Jorma Parviainen sanoo.
Talo kannattaa maalata kahteen kertaan, jotta maalikerroksesta tulee riittävän paksu ja peittävä. Paras työväline on pensseli.
- Maalia täytyy raaskia käyttää riittävästi, silloin saa hyvän suojan ja pitkän huoltovälin, Kirsi Sepponen sanoo.
Maalaustöitä helpottamaan kannattaa valita laadukkaat maalit ja tarvikkeet. RTV:n myymälästä voi hankkia samalla kertaa niin Tikkurilan ulkomaalit, työvälineet kuin puutavarankin. Kaupan päälle saa hyvän palvelun ja parhaat vinkit.

Ennen lopullista värien valintaa kannattaa ehdottomasti tehdä koemaalaus, koska värit käyttäytyvät eri tavoin myymälän valossa ja luonnonvalossa aidossa ympäristössään. Esimerkiksi keltaiset näyttävät ulkona puhtaammilta kuin sisällä, kun taas harmaat taittavat sinitaivaan alla helposti siniseen.

p
RTV-Yhtymä Oy

www.rtv.fi
Kuopion myymälä
Tehdaskatu 8, 70620 Kuopio
p. 017 550 2600
Iisalmen myymälä
Karjalankatu 36, 74120 Iisalmi
p. 017 550 2670
Joensuun myymälä
Kuurnankatu 2, 80100 Joensuu
p. 013 510 5600
Mikkelin myymälä
Otavankatu 21, 50130 Mikkeli
p. 020 7415 495
Varkauden myymälä
Käsityökatu 31, 78200 Varkaus
p. 017 368 4040
Tikkurilan Maalilinja
p. 020 191 2002
ColorUp!
colorup.tikkurila.com/fi

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.