Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Arja Mertanen ja Tanhulan tekonurmikenttä kuuluvat yhteen.

Television urheilulähetysten ja lehtien urheilusivustojen päärooleissa ovat usein suurseurat ja niiden urheilijat. Se on kuitenkin vain jäävuoren huippu, maineikkaimpien toimijoiden lisäksi Suomessa toimii satoja pienempiä seuroja, jotka liikuttavat kaikenikäisiä ja luovat nuorille polkuja niin urheilumenestykseen kuin hyvään aikuisuuteenkin.

Suomalaisen urheilun vankka perusta on seuratyössä, ja myös Kuopion alueella lukuisat seurat tekevät arvokasta työtä eri lajien parissa. Kävimme tutustumassa Toivalan Urheilijoiden jalkapalloilijoiden nuorimman ikäluokan treeneihin ja Siilinjärven Ponnistuksen yhdistetyn ja mäkihypyn nuoreen urheilijaan.

Tanhulassa tapahtuu

Toivalan Urheilijoiden pitkäaikainen puheenjohtaja Arja Mertanen on mukana harjoituksissa ja ohjaajien apuna Tanhulan tekonurmella. Juniorien suorittaessa taitoharjoituksiaan Mertanen vahvistaa toimittajan saaman käsityksen: seuratyötä tehdään suurella sydämellä ja tunteja laskematta.
– Jäin nyt pois puheenjohtajan tehtävistä, mutta seurassa riittää kyllä mieluisaa puuhaa jatkossakin. Jalkapallojoukkueita löytyy kolmetoista viisivuotiaista ikämiehiin ja päälle vielä harrasteryhmä. Ennen kaikkea lasten ja nuorten kehittymisen seuraaminen niin urheilijoina, liikkujina kuin ennen kaikkea ihmisinä on erittäin palkitsevaa. Urheilutoiminta nuorten parissa on minulle arvokas osa elämää, Mertanen kertoo.

Kynnys urheiluun matalaksi

Anni-Mari Korhonen, jonka tytär pelaa 2013 – 2014 syntyneiden sekajoukkueessa, on luontevasti mukana myös joukkueen huoltajana monen muun vanhemman tavoin. Viiden kilometrin päässä Tanhulan kentästä asuva perhe on ollut seuran toiminnassa mukana vuoden, ja palaute on todella positiivinen.
– Toivalan Urheilijat on hieno toimija ja tärkeä alueen asukkaille. Moneen muuhun samankokoiseen seuraan verrattuna valttikortti on tämä upea Tanhulan tekonurmikenttä, josta on iloa kaikenikäisille pelaajille. Korhonen muistuttaa, että kynnyksen liikuntaharrastukseen tulisi varsinkin lapsilla olla mahdollisimman matala.
– Toivalan Urheilijat perusti 2018 rahaston, jonka tarkoituksena on tukea vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten liikunnan harrastamista sekä tukea menestyviä eteenpäin pyrkiviä nuoria harrastajia. Itse olen mukana Hope ry:n toiminnassa, jonka ajatus on auttaa myös vähävaraisten perheiden lapsia pääsemään mukaan, Korhonen kertoo.

Puijolla ja Kuilulla hypätään

Siilinjärven Ponnistus on perinteikäs yleisseura, jossa toimii nykyisin neljä aktiivisesti toimivaa jaostoa:
Mäkihyppy, painon- ja voimanosto, voimistelu sekä yleisurheilu. Jäsenmäärä seurassa kauden 2019 päättyessä oli 630. Yksilöurheilijoista tunnettu seura elää ja toimii tässä ajassa, niinpä myös tyttöjen mäkihyppy ja yhdistetty kuuluvat lajivalikoimaan.
Sarjassa tytöt 14 vuotta kilpaileva Minja Korhonen edustaa ikäluokassaan valtakunnan kärkitasoa ja hän kisailee tasapäisesti jo itseään muutamaa vuotta vanhempienkin kanssa. Minja kuuluu hiihtoliiton tyttöjen yhdistetyn projekti 2026 joukkueeseen. Monipuolinen Minja on kilpaillut menestyksellisesti myös yleisurheilussa. Tällä hetkellä päälaji on kuitenkin selvillä.
– Kyllä se on yhdistetty. Tykkään lajin monipuolisuudesta ja sen treenaamisen vaativuudesta. On kehitettävä niin kestävyyttä kuin räjähtävyyttäkin, ja samalla tekniikkaa ei sovi unohtaa hetkeksikään. Ensi talvena on tarkoitus parantaa edelleen ja SM-kisat ja Hopeasompa ovat tähtäimessä niin yhdistetyssä kuin mäessäkin, tuumii Minja ja antaa kommentin myös omasta seurasta.
– Meillä on tosi hyvä yhteishenki ja tiivis porukka. Jos jotain tehdään, se tehdään yhdessä. Myös valmennus on osaavaa ja täällä Puijolla sekä Kuilulla harjoitusolosuhteet ovat mainiot.

Puitteet kunnossa

Niina Meis ja Minjan isä Sam Korhonen toimivat aktiivisesti SiiPon mäkijaostossa. Perinteikkäässä seurassa vaalitaan talviurheilun klassikkolajien perinteitä moderneissa olosuhteissa.
– Puijo on tietenkin mäkitreeniin aivan huippupaikka ja yhdistetyn urheilijoilla on kaikki tarvittava lajiharjoitteluun saatavilla ympärivuotisesti. Siilinjärven Kuilulla on käytössä neljä erikokoista hyppyrimäkeä, joista K8, K17 ja K21 mäissä on peltiladut ja alastulorinne muovitettu, mikä mahdollistaa hyppäämisen myös kesällä. K42 mäki on käytössä talvisin.
Myös valmennuspuoli on mukavalla mallilla, monet aktiivit ovat mukana valmennuksessa joko oman urheilemisen ohella tai oman kilpauran jälkeen.
– Tämä on osa urheilijan polkua, missä lajiosaamiselle on käyttöä myös aktiiviuran jälkeen. Huoltojoukoissa riittää myös intoa ja talkootyöllä on edelleen suuri merkitys, nämä seikat pätevät talvilajien lisäksi myös muihin seuramme lajeihin.
Lisätietoja seurojen toiminnasta www.toivalanurheilijat.fi ja www.siipo.com

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.