Luonnon helmassa nautittavalla ruokalistalla on tällä kertaa tarjolla kalakukkoleipäsiä, tuhkaperunoita, tikkupullia ja omenapaistosta, jotka kaikki on helppo valmistaa nuotion äärellä, kun esivalmistelut on tehty etukäteen.

Kalakukkoleipäset

4 kpl ruisleipästä esimerkiksi Reissumies
1/2 dl hienonnettua tilliä
150 g lämminsavulohta
1 pkt pekonia
Koskenlaskija-sulatejuustoa

1. Avaa leivät ja voitele molemmat puolikkaat sulatejuustolla. Lisää alapuolikkaalle juusto, kylmäsavulohta, tilliä, juusto ja rapeaksi paistettua pekonia.
2. Paina toiset leipäpuolikkaat päälle. Kääri leivät folioon.
3. Laita folionyytit hiilloksen lämpöön ja käännä välillä.
4. Leivät voi myös lämmittää halsterissa jolloin niitä ei tarvitse kääriä folioon ja tuotteen lämmittäminen on ympäristöystävällisempää.

Tuhkaperunat

1. Pese kuorimattomat perunat puhtaiksi ja kääri folioon.
2. Laita folionyytit tuhkaan kypsymään. Kypsyminen kestää 30 min – 1h perunan koosta riippuen. Kun perunat tuntuvat pehmeiltä, ota ne pois tuhkasta ja avaa päältä.
3. Tee perunaan viilto ja lisää viiltoon tuorejuustoa.
4. Syö sisus esimerkiksi pikkulusikalla.
5. Käytä apuna nuotiokeppejä ja patakintaita.

Tikkupullat

elintarvikekäyttöön sopiva muovipussi, kuorittu tukeva lehtipuukeppi

hippu suolaa
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl kardemummaa
(pari rkl sulatettua voita)
noin 1,5 dl vettä

1. Tee tämä kotona. Sekoita kaikki muut ainekset pussiin paitsi neste.
2. Lisää retkikohteessa pussiin hieman raikasta vettä ja muovaa ainekset pussissa taikinaksi.
3. Muovaa pullasta pitkulainen pötkylä ja kierrä se kuoritun kepin ympärille. Tee kierrokset väljästi, jotta pulla saa tilaa turvota kypsyessään.
4. Kypsennä rauhallisesti nuotion lämmössä 15 – 20 minuuttia käännellen.
5. Pulla on kypsä, kun se irtoaa helposti tikusta.

Omenapaistos 4:lle

2 dl omenoita paloina
2 dl kaurahiutaleita
2 rkl sokeria
1 rkl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
3 rkl voita
0,5 dl vettä

1. Valmistele omenat jo ennakkoon. Leikkaa omenat paloiksi. Jos käytät kuivattua omenaa, liota omenat pehmeiksi pienessä vesitilkassa.
2. Sulata voi nuotion lämmössä trangian kannella tai paistinpannussa.
3. Sekoita voihin kaurahiutaleet ja sokerit. Paahda rapeiksi koko ajan sekoittaen.
4. Lisää omenat ja kaneli. Paista koko ajan sekoittaen, kunnes omenat ovat halutun pehmoisia.
5. Tarjoa paistoksen lisänä vaniljakastiketta.