Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Meillä on mitä näyttää

Henkilöt, Ihmiset ja ilmiöt

Elsi Kataisella on tänä kesänä ollut aikaa seurata myös kuopiolaista torivilinää.

Pohjois-Savo on kaukana, mutta keskustelun keskiössä. Näin europarlamentaarikko Elsi Katainen luonnehtii Kuopiota lähiympäristöineen. Alueelta löytyy monenlaista huippuosaamista, jolle on kysyntää nyt ja tulevaisuudessa.

Kun Elsi Katainen on tuonut europarlamentin jäseniä ja muita vieraita Itä-Suomeen, on mieli paisunut ylpeydestä. Alueelta löytyvät puhtaat luonnonvarat: metsiä, peltoja ja järviä, vahvaa kone- ja teknologiateollisuutta, kiinnostavia matkailupalveluita sekä korkeaa maa- ja metsätalous- sekä hyvinvointiosaamista.
– Vieraita emännöidessäni minulla on ollut koko ajan sellainen olo, että täälläpä on mitä näyttää. Meillä on paljon syitä olla ylpeitä alueestamme, Katainen kertoo.
Toisaalta Itä- ja Pohjois-Suomi on Keski-Euroopasta katsottuna harvaanasuttua aluetta ja saa Euroopan Unionilta aluekehitysrahaa haasteidensa vuoksi ohjelmakaudessa 300 miljoonaa euroa. Monien eurooppalaisten kollegoiden huomio kiinnittyy myös Venäjän rajan läheisyyteen.
– Meillä on pragmaattinen suhtautuminen itänaapuriin ja pitkät perinteet käytännönläheisestä yhteistyöstä Venäjän kanssa. Tässä meillä on myös paljon annettavaa ja mahdollisuus antaa esimerkkiä Euroopalle. Muutenkin meiltä löytyy paljon sellaista osaamista, joka oikein käytettynä on tässä ajassa kovaa valuuttaa. Kestävä kehitys on nyt eurooppalaisten keskustelujen keskiössä ja sitä myöten myös kiinnostus siihen, kuinka Suomessa luonnonvaroja hoidetaan. Meillä on osaamista käyttää luonnonvaroja tehokkaasti, mutta kestävästi. Suuri haaste on siinä, kuinka tämä viesti saadaan esitettyä uskottavasti myös Euroopassa, Katainen miettii.

Saavutettavuus, osaaminen ja luonnonvarat

Pohjois-Savossa on hänen mukaansa ymmärretty hyvin Euroopan Unionin tuomat mahdollisuudet. Kehittämistyötä tehdään aktiivisesti ja ideat hankkeistetaan tiiviissä yhteistyössä yrityskentän kanssa. Myös tuotekehitykseen ja koulutukseen on panostettu. Katainen näkee viennin kannalta olennaisena sen, että Suomi on mukana eurooppalaisissa neuvottelupöydissä. Unioni on järeä neuvottelija maailmankaupan kiemuroissa.
Tietyt asiat Katainen näkee erityisen keskeisinä Pohjois-Savon elinvoimaisuuden ja kilpailukyvyn kannalta.
– Infrastruktuurin rakentaminen, ennen muuta itärata ja tieverkostosta huolehtiminen, ovat tärkeitä tulevaisuuden asioita. Myös kunnolliset lento- ja tietoliikenneyhteydet tarvitaan kaikkialle. Toinen tärkeä asia on se, että pystymme käyttämään luonnonvarojamme. Biotalous on keskeinen työllistäjä ja siellä olisi potentiaalia myös tulevaisuudessa. Luonnollisesti kaikkeen luonnonvarojen käyttöön liittyy myös vastuullisuus ja kestävyys, joista meidän on pidettävä huolta.
Myös osaamiseen täytyy panostaa.
– Pitäisi olla viisautta ennakoida osaamisen tarvetta ja sitä, mille aloille tulevaisuudessa työllistytään. Työllisyydestä, palveluista ja ihmisistä huolehtimalla Pohjois-Savo näyttäytyy myös vetovoimaisena asuinalueena.

Etäistuntoja Savosta käsin

Europarlamentaarikkona Katainen on työskennellyt 2,5 vuotta. Kulunut kevät on ollut myös parlamentin työskentelylle poikkeuksellinen. Etäistuntoihin ja -äänestyksiin siirryttiin ennätysnopeasti keväällä. Maatalousvaliokunnan varapuheenjohtajana hän on käynyt muutamaan otteeseen neuvottelemassa parlamentin kannasta EU:n maatalouspolitiikan siirtymäkauden lakipaketissa, muuten työskentely on tapahtunut etäyhteyksin. Ennen koronaa matka Pielavedeltä Brysseliin ja Strasbourgiin ehti tulla hyvin tutuksi.
– Olen tullut joka viikonlopuksi kotiin. On etuoikeus saada elää Euroopassa niin äärilaidoilla. Keski-Euroopan kaupunkivilinästä on melkoinen hyppäys savolaiselle pellonlaidalle.

Vanhemmat lensivät pesästä

Kataisten maatilalla Pielavedellä tehtiin jokin aika sitten sukupolvenvaihdos. Edessä on uusi elämänvaihe.
– Normaalisti lapset lentävät pesästä, mutta maatilalla se on toisin päin. Nuoret jäävät ja vanhemmat lähtevät. Tosin maatilan työt ovat edelleen käsillä, Katainen kertoo hymyillen.
Uuden elämänvaiheen myötä Kataisella on nyt tukikohta myös Kuopiossa. Savolaista kaupunki- ja torielämääkin on ehtinyt seurata tänä kesänä entistä enemmän.
– Savossa on kaunista ja ihmiset ihania. Takakireyttä saa täältä etsimällä etsiä. Vaikka väestön ikääntymisestä ja palveluista kannetaankin huolta, ovat palvelut kuitenkin turvallisissa käsissä. Turhaan vaatimattomuuteen tai negatiivisuuteen ei ole syytä. Omiin luontaisiin vahvuuksiin meidän kannattaa panostaa jatkossakin.

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.