Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Moottorikelkkailu sopii koko perheen harrastukseksi

Muut

Töhöset ovat harrastaneet jo vuosia moottorikelkkailua koko perheen voimin.

Kuopiolaiset Pekka, Sari ja Timi Töhönen ovat innokkaita moottorikelkkailun harrastajia. Perheen yhdessäolon ja hienojen talvimaisemien lisäksi kelkkaharrastus tarjoaa työelämälle vastapainoa ja vaatii myös hyvää kuntoa.

Pekka Töhönen hankki ensimmäisen oman moottorikelkkansa vuonna 2011, ja kahden vuoden päästä siitä he ostivat myös Sarille oman kelkan. Timi-poika puolestaan on harrastanut lajia jo neljävuotiaasta, ja nyt yhdeksänvuotiaalla on myös oma lastenkelkka.
– Moottorikelkkailu on meille tärkeä, koko perheen harrastus. Ajelemme yleensä Kuopion seuduilla. Täällä on aika hyvät mahdollisuudet tähän harrastukseen niin urheilu- kuin kilpailumielessä, ja reitit ovat viimeisen viiden vuoden aikana vain parantuneet, Pekka Töhönen kertoo.

Retkeilyä luonnon parissa

– Kelkkailu on hyvää vastapainoa työlle eli se on tyypillisesti ”irti arjesta -harrastus”. Etenkin kilpailuissa, mutta myös muuten maastossa ajamiseen pitää keskittyä kunnolla, joten siinä eivät mielessä pyöri muut asiat, yrittäjänä toimiva Pekka kuvailee.
Töhöset ajavat kelkoillaan kohtalaisen matkan johonkin sopivaan taukopaikkaan. He voivat hyödyntää myös reitin varrella olevien huoltoasemien kahvioita. Paluumatka tehdään joko samaa tai toista reittiä lähtöpisteeseen.
Reittejä on Pohjois-Savossa satoja kilometrejä. Ja jos urheilukelkkailijan tekee mieli laajentaa ympyröitään, reittejä ajamalla pääsee vaikka Lappiin asti. Lapissa Töhöset ovatkin harrastaneet lajia paljon, mutta matkat sinne tehdään autoilla.

Kilpailut kysyvät kuntoa

Pekka ajaa myös kilpaa moottorikelkkailun enduro-luokassa eri puolilla Suomea. Muu perhe on harjoitus- ja kilpailumatkoilla mukana tilanteesta riippuen.
– Yleensä harjoittelen joulukuun ensimmäisen viikon esimerkiksi Levillä tai Sallassa. Ennen kisakautta pitää olla vähintään 1 500 harjoituskilometriä, muuten ei kannata lähteä leikkiin mukaan. Kilpailuihin käytetään sitten talvella noin kuukauden ajan kaikki viikonloput.
Pekkaa kiinnostaa moottoriurheilussa vauhti ja ajamiseen vaadittava keskittyminen. Kilpakelkkailu vaatii myös hyvää kuntoa, sillä yhden kilpailun aikana voidaan siirtymineen ajaa noin 120 kilometriä.

Yhteissafareita ja muuta toimintaa

Töhöset pitävät urheilukelkkailuharrastusta kustannuksiltaan melko siedettävänä. Sen sijaan kilpakelkkailu on tyypillistä moottoriurheilua, jossa ei ole kattoa rahanmenolle.
Moottorikelkkailun harrastajien yhdyssiteenä on Pohjois-Savon Moottorikelkkailijat ry, joka muun muassa pitää talkoilla reittejä kunnossa ja järjestää jäsenilleen kokoontumisajoja.
– Seuran toiminnassa kannattaa olla, siihen pääsee helposti mukaan, ja tarjolla on esimerkiksi yhteissafareita kaikille jäsenille, Pekka kannustaa.
Lisätietoa seuran toiminnasta sekä kelkkareiteistä: http://www.psmk.fi/

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.