Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Moposta on moneksi

Henkilöt, Ihmiset ja ilmiöt

Teemu Vartiainen, Valtteri Korhonen, Antti Hartikainen, nuorisotyönohjaaja Tiitus Lahti ja Jesse Hämäläinen ovat olleet aktiivisesti rakentamassa nuorten omaa mopoilualuetta Nilsiään.

Miten kauas mopolla pääsee, kysytään laulussa. Ainakin nuoret pääsevät kavereiden luo ja harrastuksiin, vanhemmissa ikäluokissa näyttämään hienosti entistettyä ajopeliä tai ajamaan hyväntekeväisyysajoa.

Mopo tai mopedi on kevyt moottoriajoneuvo, jonka iskutilavuutta ja rakenteellista nopeutta on rajoitettu laissa. Mopo sai alkunsa apumoottorilla varustetuista polkupyöristä, onhan nimikin lyhenne sanasta moottoripolkupyörä. Nykyään mopo on usein skootterimallinen, mutta myös isompia esikuviaan muistuttavia supermotoja ja enduroja on olemassa. Voimanlähde voi olla ilma- tai nestejäähdytteinen polttomoottori tai sähkömoottori.
Teknisesti mopo on helppo määritellä, mutta käytännössä sen monet käyttötarkoitukset ja erilaiset käyttäjäryhmät tekevät siitä mitä moniulotteisimman kulkupelin. Mopolla ajelevat niin nuoret kuin senioritkin, seassa toki muutama keski-ikäinenkin. Intoa ajoon löytyy kaikilta, hieman eri tulokulmista tosin.

Mopo on nuorelle käyttölaite

Nilsiä ei eroa muista suomalaisista vastaavista seutukunnista ainakaan siltä osin, et­teikö nuorten mopoilu olisi pärisyttänyt partoja puolesta ja vastaan. Edukseen Nilsiä erottuu, kun aletaan vertailla missä on tehty jotain tämän ikuisuusongelman ratkaisemiseksi. Nilsiän nuoria päätettiin kuunnella ja heidän toiveidensa mukainen mopoilualue on valmistumassa sopivalle etäisyydelle kyläkeskustan ikkunoista.
Teemu Vartiainen, Valtteri Korhonen, Antti Hartikainen ja Jesse Hämäläinen ovat aivan tavallisia nuorukaisia Nilsiästä, joita yhdistää ainakin mopolla ajelu. Yläaste on pojilla takana ja mopohommiin on otettava uusi ote. Monesta suusta kuullaan sama lausunto.
- Edessä on opinnot Kuopiossa ja mopoilu Nilsiän raitilla jää luonnostaankin vähemmälle. Mopoilu on ollut meille tapa liikkua kouluun, harrastuksiin ja tavata kavereita. Joskus aikoinaan on tehoa etsitty ja taitoja testailtu, mutta nyt kun ikää on tullut, niin perin asiallista ajoa on ajettu. Tämä uusi mopoilualue on hieno juttu varsinkin nuoremmille, heillä on nyt oma alue mitä meillä ei aikoinaan ollut. Tätä aluetta ollaan oltu mielellämme ideoimassa ja myös raivaushommissa mukana. Toivottavasti tämä osaltaan muokkaa myös kyläläisten asenteita positiivisemmiksi mopoporukoita kohtaan, pojat linjaavat ja paljastavat että osa suunnittelee siirtyvänsä piakkoin autojen pariin, jotkut taas kevytmoottoripyörän sarviin. Tietty vaihe mopoilussa alkaa heillä olla ohi, mutta kenties jotkut nuorista palaavat vielä jossakin vaiheessa tämän vuosikymmenen ajopelin pariin.

Pappatunturilla pääsee kauas

Harvalla mopoharrastajalla on hallussaan ensimmäinen moponsa, varsinkaan hyvässä kunnossa. Ranta-Toivalasta sellainen harvinaisuus kuitenkin löytyy.
Timo Pernu osti säästörahoillaan ensimmäisen oman mopon vuonna 1967. Puolalaisvalmisteinen Komar palveli nuorukaista uskollisesti pari vuotta työ- ja harrasteajossa, kunnes sen oli aika unohtua talliin lähes viideksikymmeneksi vuodeksi. Sinä aikana edes Timon Manu-poika ei saanut ajopeliä perinteiseen kulutuskäyttöön. Aikoinaan vain 300 mopon verran Suomeen tuotu harvinaisuus otettiin lopulta esiin, purettiin osiin ja entisöitiin uudenveroiseen kuntoon.
- Hämmentävän hyvässä kunnossa Komar oli säilynyt. Jopa vanhat nahkaremmit ja tarvikelaukku ovat alkuperäiset, vain satula ja maalipintaa on uusittu ja tekniikka herkistelty. Komar saa olla vanhoilla päivillään ihailtu näyttelyesine, varsinaiset ajot ajetaan 74/85-Pappatunturilla, Pernu kertoo.
Pappatunturilla varsinaista ajoa onkin piisannut. Timo Pernu on Hallan Pappojen aktiivinen jäsen, jonka ajovuoteen mahtuu paljon hyväntekeväisyysajoja ja muita alan harrastajien yhteisiä rientoja.
- Yhdessä tekeminen, leppoisa ajotahti kauniissa maisemissa ja hyvä mieli itselle ja muille, ovat homman ydinasioita. Pappatunturi-harrastajien yhteishenki on vahva ja vuosien varrella olemme onnistuneet keräämään satojatuhansia euroja esimerkiksi Kaunialan sotavammasairaalan, KYSin syöpäosastojen, kehitysvammaisten ja monen muun kohteen hyväksi. Tapanamme on aina viedä keräysrahat suoraan kohteeseen, pappaporukka ei tunne keräyskuluja. Meille riittää ajamisen nautinto ja hyvä mieli, Timo myhäilee ja starttaa pappatunturin kohti seuraavaa ajoa. Katso video kesän 2020 Vehmersalmi-ajosta.

 

Timo Pernu ja Komar, mukavaa matkantekoa jo vuodesta 1967!

Nilsiän nuorille oma mopoilualue

Kesän 2018 aikana Nilsiän keskustan alueella tuli paljon kommentteja nuorten mopoilusta yöaikaan. Näistä palautteista lähti liikkeelle suunnitelma Nilsiän nuorten omasta mopoilualueesta. Asian edistämiseksi järjestettiin useita yleisötilaisuuksia, joissa kuultiin niin nuoria, kyläläisiä kuin viranomaisiakin.
Syksyllä 2018 paikaksi varmistui Nilsiän vanha jäteasema (Haukilammentie 200), joka sijaitsee neljän kilometrin päässä keskustasta. Paikan vuokraajaksi tuli Nilsiän Urheiluautoilijat ry. Alueen työstämiseksi on järjestetty useita talkoita ja alueelle on tehty sisääntuloreitti, yhteinen alue sekä ajosuora, jonka pituus on noin 100 metriä.
Keväällä ja kesällä 2020 aluetta on työstetty eteenpäin lisäsoran ajolla, ajosuoran asfaltoinnilla sekä yhteisen alueen työstämisellä. Lisäksi alueelle tehdään talkoilla kesän 2020 aikana crossirata. Aktiivisia toimijoita tämän alueen toteuttamisessa ovat olleet Nilsiän Pitäjäyhdistyksen alainen Nuorisofoorumi, niin itse nuoret kuin heidän huoltajansakin.

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.