Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Amman lukupiiri: Nämä kymmenen kirjaa sinunkin olisi syytä lukea

Muut

Luin viime vuonna 60 kirjaa. En kerro tätä kehuskelumielessä, sillä eri ihmisille luku tarkoittaa eri asioita. Vähän tai ei ollenkaan lukevalle määrä saattaa tuntua utopistiselta, mutta lukutoukkien keskuudessa ei ole ollenkaan tavatonta lukea vuodessa useampi satakin kirjaa. En siis pääse millään muotoa elvistelemään lukureippaudellani.

Eikä kyllä tarvitsekaan. Jos jossakin harrastuksessa, niin juuri lukemisessa mielestä kannattaa häätää modernin tehokkuusyhteiskunnan vaatimukset ja keskittyä olennaiseen eli itse lukemiseen.

Mutta itse satun rakastamaan myös asioiden listaamista ja aivan erityisesti luettujen kirjojen listaamista.

Siksi poimin viime vuonna lukemistani kirjoista kymmenen sellaista, jotka jokaisen kannattaisi lukea, joko tietääkseen, mistä puhutaan tai sitten ihan vaan huvin vuoksi!

Suvi Waarla: Westend (WSOY)

1990-luvun laman jäljet ovat syvät ja pitkät. Westend kertoo yhden perheen noususta, tuhosta ja selviytymisestä lapsen näkökulmasta. Meille lama-ajan lapsille ja sitä vanhemmille teos tarjoaa nostalgista ajankuvaa. Toisaalta poikkeusajan ja sen lapsiin ja perheisiin kohdistuvan vaikutuksen kuvaus tuntuu monin paikoin tutulta tämän päivän poikkeustilassa.

Riikka Suominen: Suhteellisen vapaata (Otava)

Jos mitataan palstamillimetrejä, on Riikka Suomisen Suhteellisen vapaata saanut kenties eniten huomiota mediassa. Kirjan aihe onkin kutkuttava: avoin suhde. Kirja on yhdistelmä kepeää viihdettä ja perinteisen parisuhdemallin haastamista. Jos siis haluat tietää, mikä tällä hetkellä puhututtaa, tähän romaaniin kannattaa tutustua.

Max Seeck: Uskollinen lukija (Tammi)

Max Seeck on tämän hetken kuumimpia ja kiinnostusta eniten herättäviä kirjailijoitamme maailmalla, eikä syyttä. Uskollisessa lukijassa on aineksia moderniksi murhaklassikoksi. Joulukuussa tarinasta solmittiin sopimus Hollywoodissa ja jos kaikki menee nappiin, tekeillä on romaaniin pohjautuva tv-sarja. Tarina koukuttaa myös kirjana.

Marta Breen, Jenny Jordahl: Naiset – 150 vuotta vapauden, sisaruuden ja tasa-arvon puolesta (Sitruuna Kustannus)

Tasa-arvosta ja feminismistä ei voi lukea liikaa. Vaikkapa sen kunniaksi, että USA:n varapresidentti on ensimmäistä kertaa naispuolinen, kannattaa tarttua tähän sarjakuvaan. Naiset tiivistää tasa-arvoliikkeen 150-vuotisen historian 120 sivuun. Teos on varustettu niin upealla kuvituksella, että kirjasta nauttii sellainenkin lukija, jolle tasa-arvoasiat eivät ole kiinnostuksenkohteissa ylimmäisinä.. Sopii myös erityisen hyvin nuorille!

Sarah Crossan: Kuunnousu (S&S)

Viime vuosina kirjakustantamojen katalogeihin on alkanut ilmestyä entistä enemmän säeromaaneita. Säeromaani tarkoittaa kirjallisuuden muotoa, jossa yhdistellään runoutta ja proosaa. Ehkä sitä voisi luonnehtia helppotajuiseksi lyriikaksi. Kuunnousu kertoo veljeksistä, joista toinen odottaa kuolemantuomiota vankilassa. Kirja on nuorille ja nuorille aikuisille suunnattu, mutta yhtä hyvin tarina imaisi sisäänsä varttuneemmankin lukijan.

Tuomas Marjamäki: Myöhäistä katua (Docendo)

Myöhäistä katua on täsmävalinta lukijalle, joka haluaa leppoisaa, viihdyttävää ja hauskuuttavaa lukemista. Kirja oli yksi minut eniten yllättäneistä teoksista viime vuonna! Tarina henkii vanhojen Suomi-filmien glamouria ja toisaalta yhdistää sen tämän päivän kovaan klikkiotsikko-maailmaan. Huipputarina hyvin kerrottuna!

Antti Holma: Kaikki elämästäni (Otava)

Antti Holman juttuja ei voi suositella kovin herkkäsieluisille, sen verran hävyttömiä ja hämmentäviä ne ovat. Mutta ainakin Holman podcastien kuuntelijat tuntevat tyylin ja arvostavat. Holma ei ketään säästä, kaikista vähiten itseään. Mikä on totta ja mikä tarua, sitä ei taida tietää kukaan, lukija ainakaan. Autofiktio on tällä hetkellä hyvin suosittua kirjallisuudessa, joten Holma on asian ytimessä.

Delia Owens: Suon villi laulu (WSOY)

Suon villi laulu on yksi viime vuoden kehutuimpia teoksia ja myyntimenestys ympäri maailmaa. Sen menestys on tullut yllätyksenä kaikille, ei vähiten 70-vuotiaalle esikoiskirjailijalle itselleen. Carolinalaiselle suoalueelle sijoittuvassa tarinassa seurataan erakkona elävän naisen elämää ja vähintään yhtä voimakkaasti esillä on suoluonto eläimistöineen. Tässä teoksessa on paljon samaa kuin Finlandia-voittaja Anni Kytömäen Margaritassa.

Antti Heikkinen: Einari (WSOY)

Einari Vidgrénin elämästä kertova Einari on perinteinen tarina savolaismiehestä, pienen mökin pojasta, jonka elämäntarina olisi voinut olla hyvinkin tavanomainen, mutta josta tuli kaikkea muuta. Einarin kautta kerrotaan kiinnostavasti myös metsäkonejätti Ponssen tarina sekä pitkä pätkä savolaista metsätalous- ja yrityshistoriaa. Einarin elämästä kertova teos noudattaa samaa kaavaa kuin päähenkilönsä. Sen menestystä ei osattu etukäteen ennustaa.

Elina Backman: Kun kuningas kuolee (Otava)

Kesällä todella monella tuntui olevan luvun alla dekkari Kun kuningas kuolee ja lähes yhtä monella oli siitä vahva mielipide. Toiset luonnehtivat teosta koukuttavimmaksi kirjaksi pitkään aikaan, toisten mielestä kyseessä oli hyvinkin keskinkertainen tekele. Ristiriitaiset mielipiteet ovat aina hyvä merkki. Ja joka tapauksessa Hartolan kesäisiin maisemiin sijoittuva dekkari tarjoaa talven keskelle pikaisen menolipun kesään.

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.