Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Otetaan tämä mahollisuutena

Henkilöt, Ihmiset ja ilmiöt

 Ismon teatteri- ja yritysopeilla on ollut hyvä ponnistaa, Iitu Apell kertoo.

Kun Iitu Apell oli lapsi, hän sai koulussa kuulla, kun isä Ismo Apell oli telkkarissa. Sen kummemmin isän julkista ammattia tytär ei kuitenkaan miettinyt. Pikemminkin ihmetytti, kun toiset tuntuivat pitävän asiaa jotenkin hienona tai ihmeellisenä. Iitulle Ismo on ollut aina ensisijaisesti isä. Kysyttäessä, kuinka julkinen ja yksityinen Ismo eroavat toisistaan, Iitu hämmentyy.
– En osaa sanoa, millainen isän julkisuuskuva on, koska en ole sitä koskaan seurannut. Lukemieni lehtijuttujen ja muiden haastattelujen perusteella olen huomannut, että isä on aina oma itsensä. En tiedä, miten on ollut 20 vuotta sitten, mutta ainakaan nykyään hän ei vedä minkäänlaista roolia, hän pohtii.
Isä ja tytär ovat tehneet yhdessä töitä Tuotantotalo Turpatallissa neljän vuoden ajan. Itsestäänselvyys samalle alalle päätyminen ei ole ollut.
– Minulle oli tärkeää ensin kouluttautua ihan toiseen ammattiin ja tehdä sitä työtä. Teatterituotanto tuli mukaan vasta pikku hiljaa, aiemmin lastensuojelussa työskennellyt Iitu kertoo.

Isän opeilla pärjää

Pitkän kokemuksen ja monipuolisen uran tehnyt Ismo Apell on ollut hyvä opettaja showbisneksen kiemuroissa. Isän ja tyttären yhteistyö toimii hyvin.
– Iitu on eläväinen ja impulsiivinen, elämään riemulla ja surulla tarttuva tyttö. Olen oppinut Iitulta herkkyyttä ja sosiaalista taitoa. Markkinoinnissa hän on paljon isäänsä edellä, Ismo luonnehtii.
Esikoistyttären lisäksi myös siskot Iidaliina ja Elmiina ovat olleet isän palkkalistoilla.
– Kaikkien yrittäjien haave on, että omat lapset jatkavat työtä. Maanviljelijäkin toivoo, että joskus vielä oman pennun kanssa käppäillään samalla pellolla. Siinä on puolensa. Kun tulee hankaluuksia, kielenkäyttö taantuu helposti isän ja tyttären väliseksi. Parhaimmillaan ja suurimmaksi osaksi kuitenkin ymmärretään täysin toisiamme, sen verran samansoluisia ollaan. Kieli ja päämäärä ovat meillä samat, Ismo miettii.
Ismoa ja Iitua yhdistää itsepäisyys, tosin vuosien saatossa pahimmat särmät ovat hioutuneet. Molemmat tunnustautuvat yöeläjiksi, joten ideat ja visiot alkavat usein lentää viestien välityksellä nukkumaanmenoaikaan.
– Isältä olen oppinut sen, että hulluimmat ideat voivat olla juuri niitä parhaita. Täytyy ajatella isosti. Ja ottaa vastoinkäymiset mahdollisuutena.

Enemmän yhteistä aikaa

Otetaan tämä mahollisuutena. Ismon tunnuslause on tatuoitu Iitun käsivarteen ja viisaus pätee, olipa kyse teatterista tai elämästä yleensä. Kun vastoinkäymisiä tulee, paljon on kiinni omasta suhtautumisesta. Ja lopputulos voi olla jopa paljon parempi kuin alkuperäinen.
Lauseelle on ollut käyttöä kuluvana vuonna. Turpatallin pyörittämässä Rauhalahti Teat­terissa piti pyöriä Danny-musikaali täysille katsomoille Olli Hermannin tähdittämänä. Koljonvirta Teatteriin oli tekeillä musiikkikomedia Ison Iitan perintö. Koronan myötä molemmat esityskaudet jouduttiin perumaan.
Kriisistä versoi paljon hyvää.
– Minulla on ollut ensimmäistä kertaa kahteenkymmeneen vuoteen mahdollisuus olla illat kotona ja perheen kanssa, Ismo sanoo katsellen pihalla leikkiviä nuorimmaisiaan. Seitsemän lapsen isän nuorimmat lapset ovat saman ikäisiä kuin Iitun poika. Tekemisissä ollaankin tiiviisti ja lähes päivittäin.
– Ollaan Iitunkin kanssa vietetty varmasti enemmän aikaa kuin koskaan aiemmin, vaikka läheisiä olemme muutenkin.

Uusia unelmia kohti

Yksi isää ilahduttanut projekti on keväällä syntynyt Hurmos-bändi, jonka solisti Iitu on. Projektia on lähdetty toteuttamaan musiikki edellä, ilman isän kontakteja ja vetoapua.
– Aiemmin minua on ehkä jonkin verran jarruttanut isän julkisuus. Olen ajatellut, että ihmiset luulevat minun kuitenkin saavuttavan asioita hänen ansiostaan. Enää ihmisten mahdollisilla puheilla ei ole merkitystä. Olen ylpeä isän urasta ja niistä opeista, mitkä olen häneltä saanut, eikä siinä ole mitään häpeämistä. Hurmoksen kanssa haluamme kuitenkin tehdä asiat itse, ilman oikopolkuja, Iitu miettii.
Ismo kunnioittaa tyttären päätöstä.
– Olen avustanut lähinnä osallistumalla ahkerasti keikoille. Kun Hurmos esiintyy, iskä pääsee baariin, hän velmuilee.
Tärkeää tietotaitoa on kuitenkin tarvittaessa tarjolla. Yhtenä esimerkkinä tästä on syksyllä käynnistynyt Taiteesta tulosta -hanke. Yrityshautomossa avustetaan esiintyviä taiteilijoita yrittäjyyden polulla. Luennoimassa on paitsi Suomen eturivin taiteilijayrittäjiä myös ammattilaisia esimerkiksi Verohallinnosta ja Business Finlandista.
– Olemme kaikki tästä innoissamme. Toisaalta jännittää, koska tämä hanke on ensimmäinen laatuaan. Uuden äärellä ollaan kaikki.
Tästäkin on tulossa uusi mahdollisuus ja tärkeä yhteinen kokemus isälle ja tyttärelle.

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.