Valikko Sulje

Pääsiäinen ympäri vuoden

Näyttelyssä on esillä eri tekniikoilla toteutettuja pääsiäismunia.

Pääsiäinen on ortodoksisessa kirkossa vuoden tärkein juhla. Suomen ortodoksisessa kirkkomuseossa RIISAssa on ympäri vuoden esillä ylösnousemista symboloivia pääsiäismunia.

Pääsiäismuna – Ylösnousemisen symboli on pysyvä ja alati muuttuva osa Pyhyyden portailla -kokoelmanäyttelyä. Esillä on monipuolinen otanta pääsiäismunia neljästä eri kokoelmasta: RIISAn kokoelmista, arkkipiispa Leon museolle lahjoittamasta yksityiskokoelmasta, taiteilija Risto Vilhusen kristillisestä taidekokoelmasta sekä aiemmin Suomessa vaikuttaneen katolisen nunnan Sisar Theresa Jezlin keräämästä kokoelmasta.

Esillä on niin puusta, posliinista, lasista, metallista, paperimassasta ja keramiikasta tehtyjä munia kuin luonnonmuniakin, toinen toistaan upeammin koristeltuina.

Uuden elämän symboli

Muna on symboloinut uutta elämää, luomista ja hedelmällisyyttä monissa kulttuureissa. Ortodoksisessa perinteessä pääsiäismunilla on erityisen tärkeä merkitys.

Perimätiedon mukaan Magdalan Maria meni kertomaan Rooman keisari Tiberiukselle ylösnousseesta Kristuksesta ja lahjoitti hänelle kananmunan. Keisari epäili Marian kertomaa, jolloin valkoinen muna muuttui punaiseksi.

Punainen on tänäkin päivänä tärkein pääsiäismunien väri. Pääsiäisyön palveluksen jälkeen kirkkokansalle jaetaan sipulilla tai punajuurimehulla värjättyjä keitettyjä munia. Aiemmin munia koristeltiin ennen kaikkea ornamenteilla ja kasviaiheilla, uskonnolliset aiheet tulivat mukaan vasta 1800-luvun puolivälissä. Museossa on nähtävillä hyvin monenlaisin tekniikoin ja aihein koristeltuja munia.

Pääsiäismunat sopivat hyvin RIISAn kokoelmanäyttelyyn, sillä pääsiäinen on ortodoksien tärkein juhla ja esillä museossa ympäri vuoden.

Uskonto propagandan kohteena

Vastavoimia – Propagandaa ja uskonoppia Neuvostoliitossa -näyttely esittelee propagandajulisteita, joissa uskonto ja uskovaiset kyseenalaistettiin. Nykykatsojalle julisteet toimivat ikkunana Neuvostoliiton arkeen. Niissä on nähtävillä satiiria paitsi kirkkoa myös inhimillisiä heikkouksia ja yhteiskunnallisia ilmiöitä kohtaan. Näyttelyssä olevat julisteet ovat jäljennöksiä metropoliitta Arsenin matkamuistoista opiskeluajoilta.

Vastavoimia – Propagandaa ja uskonoppia Neuvostoliitossa 25.2.2023 – 4.1.2024

 

Suomen ortodoksinen kirkkomuseo RIISA

Karjalankatu 1, 70110 Kuopio
ke – la 12 – 16
1.6. – 31.8. ti-la 10-16
puh. 020 6100 266
info@riisa.fi
www.riisa.fi