Valikko Sulje

Pääsiäinen ympäri vuoden

Uudessa näyttelyssä on esillä eri tekniikoilla toteutettuja pääsiäis-munia, Teresa Töntsi kertoo.

Pääsiäinen on ortodoksisessa kirkossa vuoden tärkein juhla. Huhtikuusta lähtien Suomen ortodoksisessa kirkkomuseo RIISAssa pääsee ihastelemaan upeita pääsiäismunia, jotka symboloivat ylösnousemusta.

Pääsiäismuna – Ylösnousemisen symboli on uusi, pysyvä ja alati muuttuva osa Pyhyyden portailla -kokoelmanäyttelyä. Esillä on monipuolinen otanta pääsiäismunia neljästä eri kokoelmasta: RIISAn kokoelmista, arkkipiispa Leon museolle lahjoittamasta yksityiskokoelmasta, taiteilija Risto Vilhusen kristillisestä taidekokoelmasta sekä aiemmin Suomessa vaikuttaneen katolisen nunnan, Sisar Theresan keräämästä kokoelmasta.
– Esillä on niin puusta, posliinista, lasista, metallista, paperimassasta ja keramiikasta tehtyjä munia kuin luonnonmuniakin, toinen toistaan upeammin koristeltuina, johtaja Teresa Töntsi kertoo.

Uuden elämän symboli

Muna on symboloinut uutta elämää, luomista ja hedelmällisyyttä monissa kulttuureissa. Pääsiäismunilla on ortodoksisessa perinteessä keskeinen asema.
– Perimätiedon mukaan Magdalan Maria meni kertomaan Rooman keisari Tiberiukselle ylösnousseesta Kristuksesta ja lahjoitti hänelle kananmunan. Keisari epäili Marian kertomaa, jolloin valkoinen muna muuttui punaiseksi. Punainen on tänäkin päivänä tärkein pääsiäismunien väri, pääsiäisyön palveluksen jälkeen kirkkokansalle jaetaan sipulilla tai punajuurimehulla värjättyjä, keitettyjä munia.
Aiemmin munia koristeltiin ennen kaikkea ornamenteilla ja kasviaiheilla, uskonnolliset aiheet tulivat mukaan vasta 1800-luvun puolivälistä. Museossa on nähtävillä hyvin monenlaisin tekniikoin ja aihein koristeltuja munia.
Töntsin mukaan pääsiäismunat sopivat hyvin RIISAn kokoelmanäyttelyyn.
– Pääsiäinen on ortodoksisuudessa niin keskeinen asia, että voimme viestiä siitä täällä museossa hyvin ympäri vuoden. Näin vastaamme myös asiakkaiden toiveisiin.
Huhtikuussa avautuu myös Ikonin kaunistajat – riisat, ikoniliinat ja käspaikat -näyttely, joka on esillä elokuun loppuun saakka. Molemmat näyttelyt avautuvat 8. huhtikuuta.

Suomen ortodoksinen kirkkomuseo RIISA

Karjalankatu 1, 70110 Kuopio
ti – to, la 12 – 16
1.6. – 31.8. 10 – 16
puh. 020 6100 266
info@riisa.fi
www.riisa.fi