Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Paikallisia makuja Puijolta

Ravintolapalvelut

Kippis Puijolle, toivottaa keittiöpäällikkö Janne Tirri ja kaataa Iso-Kallan panimon Mestarilimonadia ravintolapäällikkö Sari Masasen kuksaan. Molemmat lähtevät innolla Puijon tornin syyskauteen.

Kuopion kiistaton maamerkki ja legendaarinen matkailukohde Puijon torni on tekemässä vahvaa paluuta Suomen kiintoisimpien matkailukohteiden joukkoon. Kahvila ja ravintola avasivat ovensa elokuussa täysin uudistuneina. Tarjolla on nyt huikeiden maisemien lisäksi upea miljöö ja lähiruokakeittiön antimet, jotka ovat luonteva jatke savolaiselle järvi- ja metsämaisemalle.

Puijon aluetta kehittävä Puijo Peak valitsi toukokuussa alueen ravintolatoimintaa kehittämään Ravintolamestarit. Pannuhuone Gust.Ranin, Isä Camillo, Musta Lammas, Kuopion Klubi ja Peräniemen Kasino saivat seurakseen maineikkaan Puijon Torniravintolan ja -Kahvilan sekä Puijon Majan.
Ravintolapäällikkö Sari Masanen on yhtä innostunut Puijon uudesta ilmeestä kuin asiakkaatkin. Kaikki yksityiskohdat tukevat harkittua luontohenkistä tunnelmaa.
– Kahvilassa ollaan kuin metsäretkellä puiden latvojen yläpuolella. Päre, tuohi ja sammal tuovat aitoa tunnelmaa ja musiikki on lähellä tornin rakentamisvuotta 1963. Maito tarjoillaan perinteiseen tyyliin vanhasta kossupullosta ja niin limppari- kuin olutvalikoimakin vie fiilikset wanhaan Kuopioon. Ravintolassa taas ollaan kuin metsän siimeksessä, äänimaisemaa ja neljää vuodenaikaa myötäilevää sisustusta myöten.

Paikallisia makuja Puijon maisemasta

Ravintolan, kahvilan ja majan ruokatuote on samanhenkinen, mutta kussakin sopivasti erilainen. Puijon Torniravintola luottaa paikallisiin raaka-aineisiin. Savon luonto ja tuottajat takaavat raaka-aineiden tuoreuden ja herkullisuuden. Torniravintolan ylpeys on Puijon lähiruokapöytä, jossa pääsee maistamaan monenlaisia paikallisia makuja. Kun katsoo tornin maisemaikkunoista ympärilleen, mahtuvat kaikki lähituottajat samaan maisemaan, näköetäisyydelle.
– Ravintola vie pitkälti lähiruokaan perustuvan keittiön aivan uudelle tasolle. Torniravintolassa nautitaan alueen parhaita antimia ainutlaatuisessa miljöössä. Majan ravintolassa maan pinnalla tullaan ruokailemaan bistromaisemmin ja tarjolla on esimerkiksi mureita burgereita ja maukasta pastaa, tietenkin lähiruokaa hyödyntäen, keittiöpäällikkö Janne Tirri lupaa.

Tuoreita vihanneksia Vehmersalmelta

Kaikontarha on kuopiolainen puutarhatila Vehmersalmella Kallaveden etelärannalla, jonka tarjonnasta löytyvät aina tuoreet vihannekset Puijon keittiöön. Petteri ja Eija Mönkkönen vastaavat Kaikontarhan toiminnasta. He ovat tehneet yhteistyötä Ravintolamestareiden kanssa jo Mustassa Lampaassa, joten sitä oli luontevaa jatkaa Puijon Torniravintolan upeissa puitteissa.
– Ydinasioita ovat tietenkin tuoreus ja kommunikoinnin helppous. Koko ajan ollaan ajan tasalla mitä on saatavilla ja ennen kaikkea mitkä ovat keittiön tarpeet. Kun välikäsiä jää pois, on lähiruokapöydässä aina tarjolla sitä mitä halutaan ja varmasti tuoreena. Teemme myös suoraa torikauppaa, mutta yhteistyö ravintola-alan ammattilaisten kanssa vaatii enemmän suunnittelua. Kun tilaamme ensi vuoden siemeniä, vaikuttaa siihen mitä Tirri aikoo listoille laittaa jatkossa, Mönkköset kertovat.

Laatulihaa Runnilta

Antti Niskanen vastaa siitä että Puijolla nautitaan yläsavolaisesta laatulihasta. Pesolan Pihviliha Iisalmen Runnilla tunnetaan jo Savon ulkopuolellakin ja yritys palkittiin vuonna 2016 vuoden lähituottajana.
– Kotona syntynyttä, kotona kasvatettua, murreeta luatulihhoo toemitettaan. Lihan matka tilalta tornille on suora ja selevä eekä tie mutkia mualimalla. Tämä yhteistyö on kunnia-asia ja minulle on sydämenasia vastata osaltani Puijon torniravintolan tarjonnan maukkaudesta, Antti kertoo leveästi hymyillen.
– Nämä yritykset olivat vain kaksi esimerkkiä lähiseudun raaka-aineita toimittavista tuottajista. Tervetuloa maistelemaan Puijon ravintoloiden antimista, kerromme mielellämme lisää kunkin herkun alkuperästä, Puijon väki lupaa.

Monipuolinen lähiruokapöytä saa kyllä hymyn huulille, Kaikontarhan Eija ja Petteri Mönkkönen toteavat.

Eurooppalainen ruokamaakunta

European Region of Gastronomy 2020 -tunnustus myönnettiin Kuopion alueelle 11.10.2017 Brysselissä. Perusteluissaan raati totesi muun muassa, että Kuopion alue osoittaa sitoutumista alueen monipuoliseen ruoantuotantoon sekä yhteyden säilyttämistä paikalliseen luontoon ja perinteeseen.
European Region of Gastonomy -ruokalähettiläät tekevät työtä paikallisen ruokakulttuurin puolesta. Ravintolamestareiden toimitusjohtaja Eeva Mertanen on yksi lähettiläistä, niinpä uudistunut Puijo on vahva osoitus tunnustuksen osumisesta oikeaan kohteeseen.
– Puijon ravintolat ovat paraatipaikka nostaa oman alueen raaka-aineet ja elintarvikkeet kunniaan. Ruokamatkailu on edelleen nosteessa. Pohjois-Savoon myönnetty tunnustus kiinnostaa myös muualla Suomessa. Olemme osa aitoa savolaista ruoka- ja ravintolaperinteen jatkumoa ja haluamme tehdä kunniaa oman alueemme tarjonnalle, Mertanen linjaa.

Kuhaa, perunoita ja vihanneksia, kaikki aivan läheltä.

p
Puijon Torniravintola

Puijontie 135, 70100 Kuopio
Tornikahvila palvelee päivittäin.
Torniravintola on avoinna
ti – la klo 17 alkaen.
puh 044 581 0455
(Tornin aukioloaikoina)
Ryhmämyynti: 044 581 0453
myynti@ravintolamestarit.net
ravintolat@puijopeak.fi
www.puijopeak.fi/ravintolat
www.ravintolamestarit.net

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.