Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Pelastusta ja opastusta vesillä

Henkilöt, Ihmiset ja ilmiöt

Antti Rikkonen ja Oliver Kuustonen ovat valmiina auttamaan ja opastamaan vesilläliikkujia.

Kun järvellä tai merellä hätä yllättää, on ripeä apu enemmän kuin tarpeen. Kuopion lähivesistöillä apuun kiirehtii SMPS Kuopion Järvipelastajat.

SMPS Kuopion Järvipelastajat ry:n toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja sen päätehtävä on auttaa vesillä hätään joutuneita. Yhdistys on suorittanut avustus-, etsintä- ja pelastustehtäviä joko itsenäisesti tai viranomaisten tukena ensi vuonna jo 50 vuotta. Toimialue ulottuu Karvion, Varistaipaleen ja Konnuksen kanavilta Ahkiolahden ja Karjalankosken kanaville. Tarvittaessa tehtäviä suoritetaan myös muilla vesistöön kuuluvilla järvillä, vaikka vasteaika nouseekin tällöin tunteihin.

Matalan kynnyksen apua ja opastusta

Todellisen vaaratilanteen syntyminen on usein monen tekijän summa. Useimpiin voi veneilijä itse vaikuttaa. Perämies Oliver Kuustonen kertoo, että vesilläliikkujia on ääripäästä toiseen. Jotkut ovat käyneet kaikki saatavilla olevat koulutukset ja veneestä löytyvät ne varusteet mitä pitääkin. Sitten on heitäkin, jotka veneilevät turhia riskejä ottaen ja puutteellisella varustuksella.
- Kaikkeen ei kuitenkaan voi varautua. Äkkiä yltynyt myrsky, sairauskohtaus, tapaturma tai konerikko voi osua valveutuneenkin vesilläliikkujan kohdalle. Silloin ei kannata arastella soittaa apua, ajoissa toimiminen saattaa ratkaista pulman jo pelkällä puhelinsoitolla, mutta tarpeeton viivyttely voi muuttaa avustustehtävän pelastustoimeksi. Haluan painottaa, että me autamme ja opastamme, emme syyllistä tai missään tapauksessa suhtaudu avunpyyntöön turhana tai naurettavana, Oliver alleviivaa.

Pätevää koulutusta auttamiseen

Antti Rikkonen on seuran pelastusaluksen päällikkö, joka päivystää säännöllisesti ja vastaa keväisin uusien tulokkaiden rekrytoinnista ja koulutuksesta. Seura noudattaa Meripelastusseuran koulutusjärjestelmää, joka tarjoaa nousujohteista ja laadukasta koulutusta.
- Koulutusjärjestelmä takaa kaikille vapaaehtoisille meri- ja järvipelastajille yhdenmukaisen ja tasokkaan osaamisen toimia vesillä avustus- ja pelastustehtävissä. Pätevä koulutus on tärkeä osa toimintamme laatua ja luotettavuutta, jokainen aktiivi osaa hommansa, Antti kertoo ja muistuttaa taitoja tarvittavan säännöllisesti.
- Avustustehtäviä on vuosittain keskimäärin noin 50 - 60, mutta viime vuonna oli yli seitsemänkymmentä tehtävää. Avustuspyynnöt ja toimeksiannot saadaan pääsääntöisesti Trossi-palvelusta tai hätäkeskukselta. Osallistumme myös yhteisharjoituksiin viranomaisten ja muiden toimijoiden kanssa. Olemme mukana viranomaisten apuna toimivassa Vapaaehtoisessa pelastuspalvelussa eli VAPEPAssa. Lisäksi toimintamuotoihimme kuuluvat koulutus- ja valistustehtävät. Toimintamme on siis varsin monipuolista eikä rajoitu vain kiireellisiin hätätapauksiin.

Motivoiva harrastus

Antti ja Oliver ja muistuttavat että uudet jäsenet ovat tervetulleita mukaan toimintaan.
- Operatiivinen toimintamme pyörii tällä hetkellä osaavan, mutta pienehkön porukan toimesta. Järvipelastajien toiminnassa on mukana ihmisiä hyvin erilaisilla taustoilla, yhteistä on kuitenkin kiinnostus vesillä liikkumiseen ja halu auttaa. Uskallan suositella tätä vapaaehtoistoimintaa vilpittömästi, yhteishenki on vahva ja toiminta on monipuolista ja kehittävää. Paras palkinto työstä on aito auttamisen ilo, onnistunut avustus- tai pelastustehtävä tuo hyvän mielen niin auttajalle kuin autettavallekin.
Lisätietoja www. meripelastus.fi/kuopio/

Päivystys toimii 24/7

Järvipelastajien päivystys toimii avovesikaudella ympäri vuorokauden. Pirttiniemen tukikohdassa on kaksi alusta jatkuvassa lähtövalmiudessa. Vilkkaimman veneilysesongin aikana päivystetään myös Iivarinsalon tukikohdasta käsin tai partioimalla vesillä. Päivystysvahvuudessa on aina yksi päällikkö ja yksi miehistön jäsen, joilla kaikilla on tehtäviinsä SMPS:n edellyttämä koulutustaso.
Avunpyynnöt 112, VHF 16
Kiireettömät avustustilanteet Trossi palvelunumero 0800 302230

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.