Kurpitsasämpylät
n. 20 kpl
½ (n. 500 g) myskikurpitsaa tai pala keltaista kurpitsaa
2 dl vettä
1 ps kuivahiivaa
2 rkl siirappia tai juoksevaa hunajaa
1 tl suolaa
2 dl grahamjauhoja
n. 7 dl hiivaleipävehnäjauhoja
½ dl öljyä
1 dl kurpitsan- tai auringonkukansiemeniä
Valmistus:
Kuori ja kuutioi kurpitsa. Keitä kuutiot vedessä kypsiksi, noin 20 minuuttia. Soseuta kurpitsat keitinvesineen sauvasekoittimella. Mittaa sose. Sitä tarvitaan 1/2 litraa.
Sekoita 42-asteiseen soseeseen kuivahiiva, siirappi ja suola. Lisää grahamjauhot. Alusta hiivaleipäjauhot taikinaan vähitellen. Lisää öljy ja siemenet alustamisen loppuvaiheessa. Voit hieman rouhia kurpitsansiemeniä. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Kohota lämpimässä paikassa noin 20 minuuttia.
Leivo taikina sämpylöiksi pellille tai voideltuun muffinssivuokaan. Kohota sämpylät hyvin. Paista 225 asteessa 8 – 10 minuuttia.
Perunarieskat
400 g perunaa
2 kpl kananmunaa
1 tl suolaa
1 dl sämpyläjauhoja
3 dl ohrajauhoja
Valmistus:
Valmista perunasose. Kuori ja keitä perunat kypsäksi. Soseuta ja lisää hieman keitinvettä. Sekoita jäähtyneeseen soseeseen suola, munat ja jauhot. Nosta taikina kasoiksi pellille leivinpaperin päälle. Taputtele taikina jauhotetuilla käsillä ohuiksi rieskoiksi. Pistele leivät haarukalla ja paista 250 asteessa noin 20 minuuttia.