Ei sulla tarvii olla supervoimii, jotta lajittelu toimii!

Kun mahdollisimman moni kiinnittää huomiota jätteiden lajitteluun, säästetään ympäristöä ja energiaa. Lajittelun helppouteen kannattaa panostaa ja miettiä, mitkä ratkaisut toimivat omassa arjessa. Silloin hyvistä kierrätystavoista on helppo pitää kiinni kiireenkin keskellä.

Kierrätys vaatii meiltä jokaiselta hieman omaa vaivannäköä. Yleensä jätteet täytyy lajitella kotona, ennen kuin ne viedään roskiksen tai jätekatokseen. Kun jätteet lajitellaan oikein, niiden materiaalin uusiokäyttö on merkittävää monessa suhteessa aina luonnonvaroista kansantalouteen.
Lajitteluohjeet ovat hieman erilaiset eri puolella Suomea. Ohjeita on usein oman talon roskisten luona, tai niitä voi kysyä omasta kunnasta tai vuokranantajalta. Älä heitä roskia ikkunasta ulos äläkä metsiin tai kaduille. Kannattaa muistaa myös, että ehjät tavarat eivät ole jätettä. Voit myydä ne itse kirpputorilla tai internetissä tai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen tai kierrätyskeskuksiin.

Miten jätteet sitten lajitellaan? Muutama perussääntö on helppo muistaa.

  1. Lajittele jätteet niiden materiaalin mukaan. Biojäte on se selkein ryhmä eli ruokajäte, myös pilaantunut ruoka, kahvinporot, talouspaperi, hedelmien kuoret jne.
  2. Paperi, kartonki, lasi, metalli ja sekajäte eli mihinkään muualle käymätön roina ja töhkä, kaikki nämä omiin astioihinsa.
  3. Vaarallinen jäte eli loisteputket, energiansäästölamput ja kemikaalit, joiden pakkauksessa on varoitusmerkki, nämä ehdottomasti omaan keräyspisteeseensä.
  4. Paristot, sähkölaitteet ja elektroniikka sekä muovipakkaukset ovat nekin mitä suurimmassa määrin kierrätettäviä.
  5. Älä missään tapauksessa laita vessanpönttöön sinne kuulumattomia roskia, ruokaa tai ylimääräisiä kemikaaleja. Vaarallinen jäte ei muutu vaarattomaksi vessanpöntöstä vetämällä.

Jorma Kaikkonen asuu Kiinteisto-KYS Oy:n kerrostalossa Männistössä. Hän lajittelee mielellään jätteet, se on helppoa asunnossa olevien erillisten lajitteluastioiden ja pihalla olevan hyvinvarustetun jätekatoksen avulla.