Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Pohjois-Savon opisto – oppimisen iloa Hiltulanlahdessa

Koulutus

Pohjois-Savon opistolla on hienot perinteet ja pitkä historia Kuopion Hiltulanlahdessa. Opiston tunnelma, hyvä yhteishenki ja monipuolinen opintotarjonta houkuttelevat opiskelemaan niin nuoria kuin aikuisia. Kuvassa vasemmalta opettajat Minna Sirvio, Olli Punto ja Anni Savolainen. Koirakavereiden kanssa poseeraavat eläintenkouluttaja-opiskelijat Jenna Eld (edessä), Eske Kranich, Kata Saukkonen ja Janne Säkkinen.

Pohjois-Savon opisto täyttää ensi vuonna 125 vuotta. Opisto toimi ensimmäiset vuotensa Maaningalla, mutta vuodesta 1900 lähtien itsensä kehittämisestä kiinnostuneet nuoret ja aikuiset ovat opiskelleet Hiltulanlahdessa, Kallaveden rannalla.

Kansanopiston toimintaperiaate on muuttunut vuosikymmenten saatossa. Aiemmin painopiste oli kotitaloudessa ja kansansivistystyössä. Nykyään Pohjos-Savon opistossa voi opiskella kommunikaation ja viittomakielen ohjaajaksi, jotka työskentelevät kasvatus-, ohjaus- ja avustamistehtävissä esimerkiksi lasten päivähoidossa ja kouluissa. Opistossa järjestetään myös muun muassa digitaiteen, eläintenkoulutuksen ja sisustussuunnittelun opintoja, joita tarjotaan lukuvuoden ja 6kk kokonaisuuksina. Nykyisin myös aikuisten perusopetus on tärkeä osa kansanopiston toimintaa.
– Kansanopistolla on Kuopiossa hieno historia ja sillä on ollut iso merkitys myös yhteiskunnallisesti. Tuhannet ihmiset ovat opiskelleet ja suunnanneet täältä erilaisille urille. Tälle mäelle mahtuu lukemattomia tarinoita, sisustussuunnittelun vastuuopettaja Anni Savolainen pohtii.

Heittäytymistä ja ryhmähenkeä opistossa

Siinä missä kansanopistovuotta tulivat aiemmin viettämään etupäässä nuoret, on nykypäivänä yhä useampi opiskelija aikuinen, joka haluaa päivittää tai täydentää omaa osaamistaan.
Näin tekivät myös Liisa Leinonen ja Maiju Ruuskanen, jotka opiskelivat viime vuonna digitaiteen linjalla. Molemmat halusivat paitsi opiskella taidetta myös ottaa aikaa oman osaamisen kehittämiseen ja jatkosuunnitelmien tekemiseen.
– Digitaide tarjosi sopivassa suhteessa sekä perinteistä että digitaalista taiteen opetusta. Keskityimme voimakkaasti itseilmaisuun ja sen kehittämiseen. Kannustava opettaja sai kaivettua minusta sellaisia taitoja, joita en tiennyt itselläni olevankaan, Liisa kertoo.
Myös Maiju oli tyytyväinen opintojen monipuolisuuteen sekä opiston hyvään yhteishenkeen.
– Meillä oli mukava, tiivis ryhmä ja hyvä yhteishenki. Olimme myös paljon tekemisessä muiden alojen opiskelijoiden kanssa. Vuoden aikana syntyi ystävyyssuhteita ja olemme olleet yhteydessä opintojen jälkeenkin. Esimerkiksi Liisan kanssa olemme tosi paljon tekemisessä, nyt kun olemme molemmat perustaneet omat yritykset.
Opisto-opinnot johtivat siis konkreettisesti uusiin tuuliin molempien elämässä. Heidän mielestään opisto tarjosi oivalliset puitteet itsensä kehittämiseen.
– Olen opiskellut aika paljon, mutta en ole aikaisemmin kokenut samanlaista heittäytymistä ja iloa kuin digitaiteen opinnoissa. Opiskelu on panostus itseen ja se todellakin kannattaa, Liisa muistuttaa.

Luovaa ilmaisua digitaalisin keinoin

Digitaiteen opintoja tarjotaan Pohjois-Savon opistolla tammikuun alusta lähtien viiden kuukauden kokonaisuutena. Monipuoliset opinnot antavat mahdollisuuden keskittyä niin luovaan kuin tekniseen tekemiseen. Opinnoissa on kyse luovan ajattelun ja sen työkalujen käytöstä digitaalisessa ympäristössä. Perinteinen tekeminen on perusta, jolle digitaalinen työskentely rakennetaan. Valokuvauksen, kuvankäsittelyn, digitaalisen maalauksen, animaation ja erilaisten julkaisuohjelmien käyttöä katsotaan kuvataiteen näkökulmasta. Lopputulosta ei määritellä etukäteen, vaan prosessi on avoin ja koko ajan kehittyvä.
– Digitaide antaa valmiuksia monelle alalle. Opiskelu palvelee sekä työelämää että itsensä kehittämistä. Erikoisosaaminen tuo uutta näkökulmaa jo olemassa olevaan työhön tai avaa kokonaan uusia väyliä, digitaiteen vastuuopettaja Olli Punto kertoo.
Yhtenä mahdollisuutena ovat myös luovien alojen jatko-opinnot, esimerkiksi graafisen suunnittelun, valokuvauksen, tai vaikkapa peligrafiikan puolella.
– Monissa ammateissa tarvitaan esimerkiksi sosiaalisen median, kuten blogien ja Instagramin tuntemusta. Opinnoissa opiskellaan myös esimerkiksi kuvankäsittelyä ja verkkosivujen tekoa. Näistä kaikista saattaa olla suoraa hyötyä myös erilaisten yritysten tarpeisiin, Punto muistuttaa.

 

Digitaiteen opinnoissa keskitytään niin luovaan kuin tekniseen tekemiseen. Digimaalausta tekemässä Paula Punto.

p

Pohjois-Savon Opisto

Kansanopistotie 32, 70800 Kuopio
puh. 040 1460 200
opisto@psko.fi
www.psko.fi
Facebook ja Instagram
@pohjoissavonopisto

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.