Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Postikortit kertovat

Muut

Kuopion Kauppahalli valmistui vuonna 1902. Ensimmäisinä vuosina kauppahallin kupeessa ei näkynyt vielä kalahallia, nykyisestä lasiosasta puhumattakaan.

Kaupunki muuttuu ja kehittyy jatkuvasti. Iso osa kaupungista on vuosikymmenten ja -satojen saatossa muuttanut muotoaan moneen kertaan, mutta on myös paikkoja, jotka ovat edelleen tunnistettavissa.
Omaa kieltään Kuopion kehittymisestä kertovat vanhat postikortit. 1800- ja 1900 -lukujen taitteessa oli erityisen muodikasta lähettää kaupunkipostikortti sukulaisille ja ystäville. Kuopion kulttuurihistoriallisen museon arkistoista kortteja löytyy eri vuosikymmeniltä kaikkiaan 4000 kappaletta. Uusin, merkittävä lisäys saatiin viime kesänä, kun keräilijä Anneli Pirhosen perikunta lahjoitti noin 450 Pirhosen keräämää korttia museolle.
Sukelsimme intendentti Pekka Kankkusen avulla arkistojen uumeniin ja valitsimme muutaman helmen menneiltä ajoilta. Mitä on muuttunut Kuopion katukuvassa?

Näkymä Kauppakadulta 1900-luvun ensimmäiseltä vuosikymmeneltä. Nykyinen Taidemuseo, tuolloin upouusi jugendtyylinen KOP:in konttori on jo paikallaan. Hiekkaisia katuja piti kesäisin kastella pölyisyyden takia.


Näyttääkö tutulta? Ajat muuttuvat, mutta Vasikkasaaren tuulimylly on keskeinen osa sataman maisemaa. Tässä, Arnold Boosin vuonna 1879 ottamassa kuvassa poseeraa Taavetti Savolainen perheineen.


Suuri osa vanhoista Kuopio-aiheisista postikorteista on ostettu Savolan kirjakaupasta, joka kuului kuopiolaiseen katumaisemaan 85 vuoden ajan. Tämä kuva Vuorikadun ja Kauppakadun kulmasta on 1800-luvun puolelta.


Myös torin itälaita näytti 1900-luvun alkupuolella erilaiselta. Vasemmalla on säästöpankin konttori, löytyipä samalta kadulta myös räätäli ja Osuusliike. Uudesta ajasta kertovat puhelinpylväät lankoineen. Nykyään samaa paikkaa hallitsee jyhkeä Vihtori.


Vielä 1920-luvun alun näkymät Valkeisenlammelta Niiralaan päin näyttävät maaseutumaisilta. Uutuuttaan hohteleva, komea Ukkokoti on kuitenkin paikallaan. Rakennus täyttää tänä vuonna sata vuotta.

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.