Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Rockin sparrausrinki

Musiikki

Edessä Jani Korhonen yhtyeestä Feet Of The Ground, Petra Immonen Boyarista ja Aleksi Korhonen Woundstripestä. Välissä koko Anorexy eli Teemu Savolainen, Ilkka Karvinen, Teemu Tuomainen ja Jesse Virkkunen. Ylimmällä rapulla ohjaaja Sakari Hietala, itsekin Tarotista tuttu.

Kuopion Rock Academyn ensimmäinen toimintavuosi on ollut täynnä tehokasta toimintaa. Vilkkaan musiikkikesän jälkeen syyskausi on täydessä vauhdissa ja uutta musiikkia syntyy tasaiseen tahtiin.

Kuopion Rock Academyn järjestää kaupungin nuorisopalvelut ja vetäjinä toimivat nuorisonohjaajat ja pitkän linjan kuopiolaiset musiikkitoimijat Jarkki Pöyhönen sekä Sakari Hietala. Rock Academyn rima haluttiin pitää korkealla jo bändien valintavaiheessa. Hanke ei perusta bändejä eikä opeta soiton alkeita. Mukaan valikoitui ryhmiä, jotka tekevät omaa musiikkia ja jotka ovat myös äänittämisen ja keikkailun kanssa jo enemmän tai vähemmän tuttuja
– Keväällä päästiin hyvään vauhtiin, promokuvissa on käyty ja demoäänityksiä tehty musapajalla ahkerasti. Nyt syksyllä matskua aletaan ruotia, mikä toimii ja mikä ei.
Bändejä ei kuitenkaan ohjata mihinkään formaattiin, vaan kaikki tekevät musiikkia omalla tyylillään ja yhteistuumin valitsemansa genrensä, tai genrettömyyden, puitteissa.
– Mutta jos alkaa tulla vartin sooloja, niin yhdessä mietitään huononisiko biisi, jos sen saisi vaikka puoleen alkuperäisestä mitastaan, Hietala naurahtaa ja muistuttaa Rock Academyn syntyneen monien toiveiden jälkeen ja todelliseen tarpeeseen.
– Omassa nuoruudessa ei ollut mitään tällaista sparrausta. Nykyäänkin rockista kiinnostunut nuori, joka ei ole missään opiskelemassa musiikkia, saa hyvällä tuurilla treenikämpän ja siinä kaikki. Urheilussa on nuoria valmennettu toista sataa vuotta, miksi samaa ei voisi soveltaa myös rockpuolelle?

Genrejoustoja ja yhteispeliä

Kuopio Rock Academyn ensimmäisellä kaksivuotiskaudella mukana olevat Anorexy ja Woundstripe edustavat metallia ja heavy metallia omin vivahtein, Feet Off The Ground puolestaan soittaa modernia rockia metal- ja popsävyin. Boyar on neljästä bändistä eniten rootsiin kallellaan, soitossa kuuluvat rock, funk ja blues.
Woundstripen Aleksi Korhonen kertoo bändin kehittymisen vaativan monenlaisia valintoja.
– Kesti aikansa, ennen kuin kasassa oli samanhenkinen ryhmä, jonka kanssa ollaan menossa samaan suuntaan. On osattava myös tehdä päätöksiä millä linjalla mennään. Jos biisit ovat niin erilaisia, että yleisö kokee kesken illan näkevänsä useamman bändin, vaikka miehet ovat samoja, on syytä toimia.
Feet Of The Groundin Jani Korhonen on samoilla linjoilla.
– Meilläkin soittajilla on monenlaista taustaa ja mieltymyksiä moneen genreen, mutta tässä bändissä ollaan pikkuhiljaa löydetty se oma tyyli, jonka puitteissa halutaan yksissä tuumin tehdä omaa musiikkia ja energisiä keikkoja. Ketään ei haluta matkia ja alkuaikojen skeittipunkiksi määriteltävä meno on nyt ihan omaa juttua, joka jalostuu koko ajan eteenpäin. Rock Academy on kyllä hyvä juttu kehityksen kannalta.

Biisejä syntyy monin tavoin

Anorexyn soittajat pyrkivät biisinteossa toimivaan tiimityöhön. Usein biisi on aluksi pelkkä riffi.
– Riffin ympärille lähdetään kehittelemään. Joskus lopputulos saattaa jäädä hyllylle pitkäksi aikaa, kunnes joku sinänsä pieni yksityiskohta saattaa loksauttaa palaset paikalleen. Meillä valmis biisi on monivaiheisen prosessin lopputulos, kaksi Teemua, Ilkka ja Jesse kertovat.
Boyarin Petra Immonen kertoo toisenlaisesta tavasta tehdä musiikkia bändille.
– Meillä biisit ovat pääsääntöisesti joko minun tai laulajamme Taavin tekemiä. Molemmat tekevät biisinsä aika valmiiksi, ennen kuin tuo sen bändille. Eli meillä siirrytään suoremmin ottamaan valmista haltuun ilman koko bändin osallistumista itse perussäveltämiseen, Immonen kuvailee prosessia.

Jalat maassa jatkoon

Rock Academyn bändit etenevät jalat maassa, realistisin tavoittein. Kaksi vuotta on lyhyt aika, mutta oikein käytettynä tehokas ajanjakso.
– Rock Academyn jälkeen on helpompi jatkaa, kun valmiuksia on saatu lisää. Musiikissa rytmi on tärkeää, sitä haetaan kaikkiin tekemisiin. Keikkailu, äänittäminen ja uuden musan tekeminen ovat asioita, joihin panostettava aika on syytä osata jakaa oikein. Toki toiveissa on paremman osaamisen kautta saada lisää keikkoja myös Kuopion ulkopuolelta ja vähitellen edetä uralla, soittajat pohtivat.


Mikä on Rock Academy?

Alkujaan Turun nuorisoasiainkeskuksen luoma malli tarjoaa maksutonta sparrausta ja koulutusta ammattimaiseen toimintaan tähtääville, minkä tahansa musiikkigenren bändeille, jonka jäsenet ovat alle 29-vuotiaita. Kuopion Rock Academy -hanke toteutetaan 1.2.2019 – 31.12.2020. Hanketta rahoittavat Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Kuopion kaupunki.
Kuopio Rock Academy toimii osana valtakunnallista Rock Academy Finland -hanketta, joka edistää nuorten harrastustoimintaa ja yhtyeiden kehitystä kohti ammattimaista musiikkiuraa. Rock Academy keskittyy kokonaisvaltaisesti musiikin tekemiseen ja sen esittämisen eri osa-alueisiin. Nuorten bändit saavat opastusta kaikessa mahdollisessa aina musabisneksen koukeroista studiotyöskentelyyn ja oman osaamisen markkinointiin. Toiminta on bändeille maksutonta. Tiedossa on myös keikkoja, studioaikaa ja musavideoiden tekemistä
Kuopion lisäksi toiminta on käynnistynyt vuonna 2019 myös Rovaniemellä, Raahessa, Kemissä ja Kouvolassa. Hanketta koordinoi Turun kaupunki ja Turku Rock Academy. Turussa sparrauksesta on saatu usean toimintavuoden ajalta erittäin hyviä tuloksia, ja bändit ovat päätyneet festareiden lavoille ja keikkamyyjien listoille.

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.