Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Sankoin joukoin synnyttämään

Muut

Torivalvoja Johannes Teppo.

Suomen syntyvyys laskee kuin lehmän häntä. Lukemat näyttävät synkemmiltä kuin lumeton pulkkamäki helmikuussa. Lapset meinaavat loppua ja kunnissa mietitään otsat rypyissä, miten peitot saadaan heilumaan. Vauvatonni ei tuntunut tehoavan, joten Savossa keksittiin jotain, mikä saa kansan sekä haikarat liikkeelle. Jokainen vastasyntynyt saa ilmaisen hiekkaämpärin. Tarjous herättää kiinnostusta jopa minussa. Kolme lasta jo löytyy, muttei yhtään ämpäriä. Tämän nerokkaan ämpäritempauksen innoittamana aion kantaa korteni kekoon, jotta savolaiset saadaan lisääntymään entistä suuremmaksi kansakunnaksi.

Seuraavaksi esittelen muutamia ratkaisumalleja, jotka ovat vapaasti käytettävissä maakunnan hyväksi.

Palkitseminen ruokkii motivaatiota
Kuopion kaupunki voi tukea vanhempia esimerkiksi seuraavasti. Vauvantekopäivä asetetaan palkalliseksi vapaaksi ja kaikille odottaville perheille lahjoitetaan vaippakukko ”Baby shower” tyylisesti. Lisäksi vanhemmille tulee järjestää muutama ylimääräinen tunti vuorokauteen. Johan alkaa rytinä kantautumaan makuukammareista.

Palkitseminen ruokkii takuuvarmasti motivaatiota. Lanseerataan Kuopioon upea gaala-ilta, jossa vuoden ansioituneimmat perheet palkitaan. Voin jo nähdä sieluni silmin, kuinka gaalan himotuimmat pystit, ”Vuoden tulokas” ja ”Vuoden tuottaja”, jaetaan juhlavin menoin. Ilta huipentuu soitin- ja lauluyhtye Turmion kätilöiden musiikkiesitykseen.

Kieltämällä käyrät kasvuun
Kieltolaki on myös oiva menetelmä syntyvyyden kasvuun. Tutkimusten ja empiirisen kokemukseni mukaan kieltämisellä on äärimmäisen kannustava vaikutus. ”Kesäkaudeksi vauvantekohommat pannaan, johan alkaa vahinkoja sattumaan”. Lapsikin sen tietää, että kaikki kielletty on kiehtovaa.

Kun kerran kieltämisen makuun päästään, kielletään myös tipaton tammikuu. Olen kuullut kentältä huolestuttavia uutisia alkuvuodesta, jolloin apajat hiljenevät ja saalis on niukka. Saattaa jopa olla, että koko tammikuussa ei nykäise kertaakaan. On kylmä fakta, että meitä suomalaisia aktivoi nousuhumala. Tipattoman kieltäminen kääntää tammitaantuman sellaiseen nousuun, että itse Pietarikin on ihmeissään. Viimeisimpänä, muttei suinkaan vähäisimpänä minulla on vielä varma käytännön vinkki: Tarjotkaa rohkeasti vauvojanne myös naapurin syliin. Vauvakuume kun tunnetusti on erittäin tarttuva tauti.

Torilla tavataan, jos enää mahdutaan!

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.