Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Siilinjärvellä on helppo asua ja yrittää

Asuminen, Eläimet, Vapaa-aika ja elämykset

Karoliina Ritanen oppi koirien käsittelyn ja trimmaamisen salat näyttelyreissuilla. Nyt se on hänen ammattinsa.

Karoliina Ritanen on kiertänyt vuosien ajan menestyksekkäästi koiranäyttelyissä ympäri maailmaa.

Viime vuonna hän toteutti vihdoin unelmansa ja perusti koirien hyvinvointipalveluja tarjoavan yrityksen Siilinjärvelle. Vain parin kilometrin päässä uusista toimitiloista on myös Ritasten koti.
Karoliinan koirilta löytyy meriittejä Maailman voittaja -tittelistä lukuisiin Best In Show -voittoihin. Osa on raivannut tiensä Suomen voitokkaimpien näyttelykoirien joukkoon vielä veteraani-iässäkin.
Teini-iästä lähtien koiranäyttelyitä kiertäessään Karoliina asui koirankasvattajien luona ja maksoi asumisensa hoitamalla ja trimmaamalla koirien turkkeja. Samalla kertyi opit erirotuisten koirien käsittelystä ja trimmauksesta. Nyt se on hänen ammattinsa.
– Kiinnostus koirien ja eläinten hyvinvointiin vei minut aikoinaan opiskelemaan myös eläintenhoitajaksi. Jälkeenpäin ajateltuna olisi pitänyt olla rohkeutta jo aikaisemmin tehdä sitä, mitä rakastaa ja mitä tehdessä rentoutuu. Koirien hyvinvointipalveluja kohtaan on paljon ennakkoluuloja, puhutaan naureskellen koiraparturista. Tavoitteeni on tehdä koirien trimmauspalveluista, eli koirien turkinhoidosta ja kynsienleikkuusta yhtä tavallista kuin ihmistenkin hyvinvointipalveluista. Kaikkihan eivät halua kasakaupalla koiran karvaa kotiinsa ja takkujen avaus tai kynsienleikkuu ei syystä tai toisesta onnistu kotona. Lux Paws on täällä sitä varten. Ja palvellaanhan meillä koirien lisäksi myös käsittelyyn tottuneita, kilttejä kissoja, Karoliina kertoo.
Oikean ruokinnan ja lihaskunnon ylläpitämisen lisäksi turkin hyvinvointi on keskeinen osa koiran terveyttä, olipa kyseessä sitten näyttely-, metsästys- tai seurakoira. Hyväkuntoinen turkki on säänkestävä. Takkuuntunut, kiristävä turkki voi pahimmillaan johtaa iho-ongelmiin.

Sopivat tilat löytyivät keskustasta

Lopullisen kimmokkeen Karoliina sai yrityksen perustamiselle reilu vuosi sitten pohjeluun murtumisen jälkeen.
– Kolmen operaation aiheuttamalla sairauslomalla oli aikaa miettiä. Pyysin mieheltä kyydin ja könkkäsin keppien kanssa Uusyrityskeskukseen kaksi viikkoa ensimmäisen leikkauksen jälkeen, hän muistelee nauraen.
Ensimmäiset tilat löytyivät Vuorelan teollisuusalueelta, jossa sijaitsee myös Karoliinan puolison yrityksen tilat. Helmikuussa LuxPaws muutti Siilinjärvelle Santamäentielle. Vuorelassa hyvää oli sijainti liikenteen solmukohdassa.
– Tulitpa Kuopion, Siilinjärven tai Joensuun suunnasta, tiet yhtyvät Vuorelassa. Siitä on vain parin kilometrin hyppäys Kuopion puolelle. Vuorelasta löytyy myös loistava koirapuisto ja lenkkimaastot. Ensimmäiset tilamme olivat kuitenkin teollisuusalueella, nyt Siilinjärvellä olemme lähempänä keskustaa. Uudet tilat mahdollistivat myös toiminnan laajentamisen. Nyt meillä on toinenkin trimmaaja ja sekä koirahierontapalvelut. Kunta on hienosti auttanut tilojen etsinnässä, koiria kun ei kaikkiin vuokratiloihin voi tuoda, Karoliina kiittelee.

Kaikki palvelut lähellä

Hänelle koirat ovat työ ja elämäntapa. Päivät saattavat venyä pitkiksi. Kiireisen yrittäjän kannalta onkin kätevää, kun koti ja keskeiset palvelut löytyvät kaikki muutaman kilometrin säteeltä työpaikkaa. Ritaset asuvat Siilinjärvellä, jossa he kunnostavat rintamamiestaloa, Karoliinan miehen lapsuudenkotia.
– Kun koti on lähellä, hoituvat työmatkat ja lenkki samassa. Siilinjärvellä on myös todella hienoja lenkkeilyreittejä kulkea koirien kanssa. Joka päivälle löytyy uusia polkuja. Remontoijana arvostan sitä, että kylältä löytyy rautakaupasta lähtien palveluita.
Porvoosta kotoisin oleva Karoliina muutti lapsena Maaningalle perheensä mukana. Siilinjärvi onkin tuttu paikkakunta jo nuoruudesta lähtien. Pari viimeistä vuotta myös asukkaana ovat vahvistaneet mielikuvaa rennosta ja joustavasta asuinpaikasta.
– Siilinjärvi on nuorekas ja kasvava kunta. Asiat hoituvat, terveydenhoitopalveluissakin otetaan ihanasti yrittäjän aikataulut huomioon aikoja varatessa. Tämä on myös sopivan kokoinen paikkakunta. Toiset yrittäjät ovat toivottaneet minut tervetulleiksi ja olleet aidosti kiinnostuneita yrityksestäni. Toivon, että yhteishenki ja samaan hiileen puhaltaminen säilyy jatkossakin. Itsekin suosittelen asiakkaille muita kylän tarjoamia palveluita, kun asiakkaita tulee esimerkiksi Kuopiosta tai muista lähikunnista. Tänne kun on nopea ja helppo tulla monesta suunnasta lähialueilta. Miksipä ei kävisi itse kampaajalla tai ripsihuollossa samalla kun koira on trimmattavana?

Harjamäen alueen yrityskeskus vahvistuu entisestään

Harjamäen alue ja Yrityskeskus Innocum sijaitsevat vain parin kilometrin päässä Siilinjärven keskustasta. Uuden asemakaavan myötä alue kehittyy entistä voimakkaammin Länsi-Siilinjärven keskukseksi, jossa yhdistyvät moderni yritystoiminta, asuminen ja yhteisöllisyys.
Erinomaisien yhteyksien varrella oleva alue on rauhallinen, mutta samalla keskeisellä paikalla. Ei olekaan ihme, alue on hyvin suosittu yritysten keskuudessa ja tilojen vuokrausaste on korkea.
Tulevien kahdenkymmenen vuoden aikana alueelle nousee 20 000 neliön verran täydennysrakentamista. Tämä tarjoaakin loistavia mahdollisuuksia myös yrityksille kehittää ja laajentaa liiketoimintaa ympäristössä, joka on yhtä aikaa kulttuurihistoriallisesti arvokas, mutta vastaa myös moderneihin vaatimuksiin. Yritykset, palvelut ja asuminen tulevat mahtumaan samalle alueelle rinta rinnan, Harjamäen yhteisöllisyydestä pidetään kiinni myös jatkossa.

Luonto tarjoaa parastaan Patakukkulalla

Vaihtelevat maastot, ainutlaatuiset harjumaisemat ja monipuoliset ulkoliikuntamahdollisuudet avautuvat aivan Siilinjärven keskustan välittömässä läheisyydessä. Valtakunnalliseen harjujensuojeluohjelmaan kuuluva Patakukkula-Harjamäen ulkoilualue on helposti saavutettava ja suosittu ulkoilualue.
Luontopolun, jonka pituus on 4,1 kilometriä, lähtöpaikka sijaitsee moottoritien ja 75-kantatien risteyksessä. Sen lisäksi alueelta löytyy muun muassa hyviä lenkki- ja maastopyöräilyreittejä, kaksi kilpatason frisbeegolf-rataa ja Tarinan golf-kentät. Polkureitit ulottuvat Hamulan ja Patikkalan kautta Käärmelahteen asti, ja talvisin poluilla on hiihtolatuja.
– Aluetta on tarkoitus kehittää tulevina vuosina edelleen rakentamalla sinne ulkoliikuntalaitteita. Liikkujat ovat toivoneet myös kuntoportaita, liikuntatoimenjohtaja Timo Hyötyläinen kertoo.

Taivallahti rakentuu arjen palvelujen äärelle

Taivallahden asuinalueelle syntyy noin 500 – 650 asuinalue, joka on lähellä keskustan palveluja. Hankkeessa lähestytään pian puolta väliä ja talven aikana on jaettu kolmannen vaiheen tontteja rakentajille. Vapaita tontteja voi tarkastella ja hakea kätevästi sähköisen rakennuspaikkahaun kautta.
Maanhankintainsinööri Heikki Pietikäinen kertoo, että Taivallahden alueella toimii jo päiväkoti ja keskustan palvelut sekä Hamulan koulu ovat vain kivenheiton päässä. Asuinalue on myös alueellisen jätteenkeräyksen alue.
– Jokaisessa talossa ei ole omaa roskakatosta, vaan ekopisteet on rakennettu kodeista helposti saavutettaviksi teiden varteen. Jätteen lajittelu on tehty siis hyvin helpoksi ja tästä on tullut asukkailta myös positiivista palautetta.
Lisäksi Taivallahden alueelle on kaavaan merkitty alue palstaviljelyyn ja se rakennetaan, kun kunnallistekninen rakentaminen saavuttaa alueen ja mahdollistaa viljelyalueen rakentamisen.

p
Siilinjärven kunta

www.siilinjarvi.fi

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.