Siilinjärvellä on monipuolinen ja hyväkuntoinen latuverkosto. Hiihtoretken lomassa maistuu eväät laavulla.

Siilinjärvi tarjoaa upeat puitteet talvisesta luonnosta nauttimiseen ja talviliikuntaan. Mikä parasta, ladulle tai laavulle lähtiessä ei tarvitse mennä kauas. Siilinjärvellä luonto löytyy läheltä.

Siilinjärven keskusta tarjoaa huikeat mahdollisuudet talviliikuntaan. Hiihdon ystäviä hemmotellaan monipuolisella latuverkostolla Patakukkulan alueella.
– Meillä on Siilinjärvellä on siitä poikkeuksellinen tilanne, että ulkoliikuntamahdollisuudet ovat aivan keskustan tuntumassa harjualueella. Latuverkosto tarjoaa monenlaisia reittejä ja vaihtoehtoja. Tarjolla on haastavampaa maastoa, mutta halutessaan suuret mäet pääsee myös kiertämään, liikuntatoimenjohtaja Timo Hyötyläinen kertoo.
Suosituimmille laduille pääsee helposti Patakukkulalta, moottoritien ja 75-tien risteyksestä sekä Tarinaharjun golfkentältä. Kenttää kiertävä viiden kilometrin latu onkin saavuttanut suuren suosion loivapiirteisen maaston myötä ja vastaa jäälatuja niinäkin talvina, jolloin jääolosuhteet eivät ole otolliset.
– Kaikkinensa valaistuja latuja löytyy alueelta noin yhdeksän kilometriä ja pisin lenkki Hamulan päähän saakka on edestakaisena noin 15 kilometriä pitkä. Valaistuja latuja löytyy lisäksi useimmilta asuinalueilta Patakukkulan latujen lisäksi.

Talven riemuja jäällä

Sään salliessa latuja ajetaan myös jäälle. Siilinjärven keskustassa jääladut löytyvät Siilinlahdelta sekä Harjamäestä Kevättömän jäältä. Vuorelassa jäälatu lähtee Kunnonpaikan edustalta ja Simpan rannasta, ja alueen jääladuilta on yhteys Kuopion latuverkostoon.
– Latukartat löytyvät kunnan kotisivuilta. Lisäksi on hyvä muistaa, että useilta asuinalueilta löytyy lähilatuja, jotka palvelevat alueen asukkaiden, päiväkotien ja koulujen tarpeita.
Asuinalueilta löytyy myös puitteet luisteluun ja muihin jäälajeihin. Kunnassa on viisi kaukaloa ja parikymmentä ulkojäätä. Hyötyläinen kiittelee talkoolaisten apua.
– Talkoolaisten apu on korvaamatonta. Kun talkoolaiset tekevät pohjajäädytystä hyvissä ajoin, saadaan jäät mahdollisimman pian kuntoon. Tämä osaltaan mahdollistaa näin laajan kenttäverkoston ylläpitämisen.
Kentille on varattu yksittäisiä vuoroja, mutta pääsääntöisesti jäät ovat asukkaiden vapaasti käytettävissä.

Retkeile laavulla

Talvisesta luonnosta nauttiminen on parhaimmillaan laavulla. Useimmat laavut on sijoitettu latujen varsille, joten niillä on helppo pysähtyä hiihtoretken lomassa.
– Kun harjualueella kulkevaa luontopolkua kulkee ja laskeutuu Huosiaislammen rantaan, on vaikea kuvitella moottoritien kulkevan vain muutaman kilometrin päässä. Patakukkulalta lähtevä valaistu latuosuus päättyy Hamulassa Patikkalan laavuun.
Laavuja löytyy myös Vuorelasta Paasisalon saaresta, Toivalasta Sakkyn kampusalueen ja Haapamäen Havaintotilan läheisyydestä sekä Kasurilasta, jossa rinteiden alapuolella on kaksi laavua ja ylhäällä yksi. Siilin Ladun majalla Huvikummun alueella pidetään hiihtoloman aikaan latukahvilaa ja tila on myös vuokrattavissa erilaisiin tilaisuuksiin.
– Laavulle lähtiessä varminta on ottaa puita reppuun mukaan. Kunta toimittaa niitä laavuille, mutta kulutuskin on suurta, Hyötyläinen vinkkaa.

Sivakoidaan Siilinjärvellä

Räsä-Ukon Laturetki on jokatalvinen, odotettu tapahtuma maaliskuussa. Tulevana vuonna se järjestetään jo 44. kerran. Viime vuosina Patakukkulalta Maaningan Käärmelahdelle ja Sinikiveen ulottuvalle retkelle on osallistunut 1000 hiihtäjää. Valittavana on 30 km ja 40 km matkat ja hiihtämään pääsee molempina päivinä klo 8 – 12 välisenä aikana ilman ennakkoilmoittautumista.
Lapsille suunnattu Pikku Räsä-Ukko on viiden kilometrin mittainen lenkki Siilin Ladun majalta golfkentälle. Tapahtuma järjestetään 3. – 4.3. ja sen järjestelyissä ovat Siilinjärven kunnan lisäksi mukana Kuopion kaupunki sekä Siilinjärven ja Maaningan urheiluseuroja ja muita yhdistyksiä.

 

Kasurila on talviliikunnan riemua parhaimmillaan.

p

Siilinjärven kunta
www.siilinjarvi.fi