Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Silkkikasvit kukoistavat jokaisessa kodissa

Henkilöt, Ihmiset ja ilmiöt, Vapaa-aika ja elämykset

Laadukkaan silkkikukan erottaa oikeasta vain tarkasti läheltä tiirailemalla. Toisin kuin elävät kukat, tekokukat eivät nuupahda kuivuuteen tai hoidonpuutteeseen, houkuttele ötököitä tai tiputa lehtiä lattialle.

Toiset meistä ovat viherpeukaloita, toisilla ei hengissä säily yksikään elävä kasvi. Aina kyse ei ole vain taidoista. Monet kasvit ovat tarkkoja kasvuolosuhteistaan ja vaativat jatkuvaa huolenpitoa. Miten käy viherkasville lomamatkan aikana tai terassikukille paahtavassa helteessä? Silkkikukat tuovat iloa kauneudellaan, mutta eivät tuota huolta ja vaivaa.
– Useimmat meistä hankkivat kukkia nauttiakseen niiden kauneudesta, ei siksi, että niitä saa pitää hengissä, Floristin Kukkastudion Heli Mertanen huomauttaa.
Heli tietää, mistä puhuu. Hän pyörittää Suomessa tiettävästi ainutlaatuista yritystä, joka on erikoistunut laadukkaisiin silkkikukkiin ja niistä tehtäviin asetelmiin.
– Tekokukka säilyy hyvännäköisenä ja kuosissaan ilman huoltoa. Pelkkä suihkutus silloin tällöin riittää. Kausikukat voi varastoida ja ottaa taas seuraavana vuonna esille uuden veroisina. Silkkikukissa on UV-suoja, joten ne kestävät hyvin valoa. Kukat voi aina myös kierrättää eteenpäin, ne ovat haluttua tavaraa kirppareilla. Kyseessä on siis pitkäikäinen hankinta, eikä voi sanoa, että tekokukka olisi selvästi epäekologisempi kuin toiselta puolen maailmaa lennätetty tai kasvihuoneessa kasvatettu elävä kukka.

Silkkikukka sopii allergiselle

Helin liikkeeseen H-talossa tulee päivittäin asiakkaita, jotka huomaavat vasta paikan päällä, että eri väreissä hehkuvat kukat eivät olekaan eläviä. Monilla on myös mielipiteensä tekokukista.
– Toiset ovat vankkumattomasti sitä mieltä, että kukkien täytyy olla eläviä. Eikä siinä mitään, kunnioitan kaikkia mielipiteitä. Mutta tekokukat ovat hyvä vaihtoehto niille, joilla ei joko ole osaamista, aikaa tai kiinnostusta kukkien hoitoon, tai jotka eivät voi terveydellisistä syistä pitää kotonaan eläviä kasveja. Monet reagoivat joko kasveihin itseensä tai esimerkiksi mullasta sisäilmaan tuleviin mikrobeihin. Tekokukkien kanssa sitä ongelmaa ei ole.

Valinnanvaraa riittää

Laadukas tekokukka onkin hyvä ja huoleton vaihtoehto.
– Muovikukka on siinä mielessä harhaanjohtava termi, että eniten tekokukissa on kangasta. Rungot ovat usein oikeaa puuta ja muoviosat kierrätettyä LDPE-muovia.
Ja valinnan varaa riittää. Saatavilla on niin viherkasveja, ruukkukukkia kuin leikkokukkiakin, joista syntyvät myös upeat kimput ja asetelmat. Silkkikukista tehtyä hääkimppua ei tarvitse kuivattaa!
Silkkikukat soveltuvat hyvin myös lasitetulle parvekkeelle, mökille, ulkokäyttöön, pihamaalle ja haudoille.
– Ulkona ne eivät toki kestä niin pitkään kuin sisällä, jolloin ne ovat periaatteessa ikuisia. Ulkokukat pitää myös muistaa kerätä syksyllä pois. Toisaalta olipa kesä kuiva tai sateinen, nämä kasvit kukoistavat, Heli muistuttaa.

  • Viherkasvit tuovat kodikkuutta kotiin ja sopivat niillekin, joilta viherpeukalo puuttuu.
  • Julkisissa tiloissa suositaan nyt viherseiniä. Sen voi toteuttaa myös tekokasveista.
  • Silkkikukissa on UV-suoja, joten ne kestävät hyvin valoa ja sopivat myös ulos.
  • Silkkikukista syntyvät kimput samalla tavalla kuin elävistä kukistakin.
  • Silkkikukka ei säikähdä kuumuutta, kuivuutta ja paahdetta, joten se sopii erinomaisesti parvekkeelle, terassille tai mökille.
  • Silkkikukista syntyvät kimput samalla tavalla kuin elävistä kukistakin

Heli Mertanen on työskennellyt jo 15 vuotta unelma-ammatissaan silkkikukkien parissa.

Floristi löysi silkkikukista unelma-ammatin

Kukka-ala kulkee Heli Mertasella verissä. Hänen vanhempansa perustivat Joensuuhun jo lähes viisikymmentä vuotta sitten kukka- ja hautausliikkeen ja floristin tutkinnon suorittaneella Helillä puolestaan oli oma kukkakauppa Kuopiossa, kunnes 1990-luvulla hänen terveytensä alkoi oireilla. Heli ei pystynyt enää työskentelemään elävien kukkien kanssa.
– Kouluttauduin uuteen ammattiin ja mietin muutaman vuoden, mitä seuraavaksi tekisin. Mutta en halunnut päästä eroon kukista. Ne ovat aina olleet minulle se juttu, mitä haluan tehdä, ja minullahan oli joka tapauksessa ammattitaito olemassa, hän muistelee.
Heli keksi, että tekokukkia myymällä omaa osaamista ja intohimoa ei tarvitsisi laittaa hukkaan.
– Ensiksi möin silkkikukkia omakotitaloni autotallista Saaristokaupungissa. Sitten aloin vähin erin myydä niitä kauppakeskuksissa ja messuilla. Halusin testata, kuinka ihmiset ottavat tekokukat vastaan, onko niillä minkäänlaista kysyntää.
Kyllä oli. Heli huomasi, että esimerkiksi messuilla pöydän eteen alkoi syntyä ihmismuuri ja Kolmisopen kauppakeskuksessa häntä jo oikein odotettiin kukkia myymään.
– Se antoi varmuuden ja rohkeuden, että uskallan laittaa liikkeen pystyyn. Tämän vuoden lopulla yrityksellä tuleekin täyteen jo 15 vuotta.

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.