Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Sinisävelet Kuopion yllä

Muut

Juhannusta seuranneena viikonloppuna kuopiolaissyntyinen kitaristi-laulaja Erja Lyytinen järjesti yhdessä tekniikasta vastanneen Bluesoundsin ja muiden yhteistyökumppaniensa kanssa konsertin, joka puitteiltaan ja toteutustavaltaan hakee vertaistaan näillä leveysasteilla. Erja Lyytinen Band soitti 16-kerroksisen KPY Novapolis-rakennuksen katolla, siinä Prismaa vastapäätä, Facebookin kautta suorana striimatun tunnin keikan. Esityksen on tähän mennessä nähnyt noin satatuhatta katsojaa.

Koti-Kuopion maisemia maailmalle

Miksi Erja halusi soittaa Kuopion korkeimmalla katolla? Tietenkin koronakevään runtelema kevät ja alkukesä oli tyylikästä päättää vielä yhteen, tavallista paremmin tuotettuun striimiin. Ydinajatus kuitenkin oli näyttää koko maailmalle mistä yhdeksi parhaimmista kitaristeista arvostettu taiteilija bändeineen on kotoisin ja missä blues-ladyn juuret ovat. Tämä motiivi herätti paljon ajatuksia.

Erja esitteli soiton ohella vesistöä, metsiä, korkeatasoista koulutusta ja paljon muuta positiivista kehittyvästä Kuopiosta. Kuopio on kuin Erjan soittama blues – juuret vahvoissa perinteissä, mutta ilmiasu vahvasti tässä ajassa, tanakkaa eteenpäin menevää meininkiä missä sooloillakin on sijansa.

Kun nousee muutamia kymmeniä metrejä ylemmäs, näyttää oma ympäristö heti aivan toisenlaiselle. Erja näytti meille mainion esimerkin, mitä muidenkin kannattaisi omissa puitteissaan tehdä. Ei kaikkien tarvitse Novapoliksen katolle kiivetä, mutta omaa kaupunkia ja sen lähiseutuja voisi joskus tarkastella huovismaisittain vähän laajemmasta perspektiivistä.

Näkökulman vaihto avartaa ajattelua

Ehkä katselupaikan korkeutta tärkeämpi olisikin mielen avaruus? Moni näkee vain puutteita, epäkohtia ja rumuutta uusissa tornitaloissa. Mitäs jos nousisikin uuden kerrostalon yläkerrokseen ja antaisi itsensä huomata kuinka paljon vanhaa Kuopiossa on säilytetty ja kuinka sopuisasti eri aikakerrostumat sittenkin Kallaveden rannalla limittyvät.

”En tunne kettään kerrostalossa asuvoo, eekä siitä alaovesta piäse!”, vastaa jo moni. Käsi sydämellä, milloin oletkaan käynyt viimeksi Puijon tornissa? Monella on käsitys Puijosta uinuvana reliikkinä 60-luvulta, mutta käsitys perustuu edelliseen käyntiin 80-luvun alussa. Mitäpäs jos tänä kotimaanmatkailun superkesänä päivitetään muistikuvia ja aloitetaan vaikkapa ihan tästä läheltä, kohteita riittää.

Haastattelijana ja avausspiikin esittäjänä sain olla kuvausryhmän ja bändin mukana Novapoliksen katolla. Noina tunteina mitä siellä vietimme, saimme koko kopla maan tasalle mukaamme unohtumattomia elämyksiä. Myös loistava kuopiolaisen musiikkikoulutuksen kasvatti basisti Tatu Back, jonka keikkaa korkeanpaikankammo ja oikean käden sormessa ollut rakkula eivät haitanneet. Vähin vaurioin selvisivät muutkin, ellei harvinaisen kimurantin roudauksen aikaansaamia sydämentykytyksiä lasketa!

 

Mukavoo kessee,

t. Rytkös-Olli

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.