Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Stressaako? Self help -oppaat testissä

Muut

Kaipasitpa apua painonhallintaan, unenlaatuun, ruokavalioon, vaihdevuosiin tai rikastumiseen, siitä taatusti on kirjoitettu itseapuopas. Self help on kirjallisuuden ala, jossa valinnanvaraa riittää.

Sinänsä ilmiö on positiivinen. Hykertelen ajatuksesta, että vaikka googlaamalla pääsee sekunnin sadasosissa ehtymättömän tietotulvan valtateille, haemme yhä edelleen apua nimenomaan kirjoista silloin, kun haluamme saada jonkun asian hallintaan. Kirjahyllyjä kiertäessä mieleen saattaa kuitenkin iskeä ahdistus: mistä tietää, mikä kirja on hyvä, mistä on oikeasti apua?

Teen shokkipaljastuksen. Kirjan tasolla tai laadulla ei välttämättä ole väliä. Olennaista on se, että lukija on motivoitunut ja kirja puhuttelee häntä tavalla, josta saa jotakin irti.

Nopeita vinkkejä stressinhallintaan

Luin hiihtolomalla kaksi elämäntaito-opasta. Niistä toinen, ruotsalaisten Henrik Fexeuksen ja Catharina Enbladin Reload keskittyy stressinhallintaan ja ennen kaikkea siitä palautumiseen. Ajatus on hyvä. Luulen, että aika moni meistä on tuntenut viimeisen vuoden aikana stressiä poikkeuksellisen paljon. Eikä asiaa auta se, että monet tutut ja hyväksi havaitut palautumiskeinot kuten liikuntaryhmät, kulttuuririennot ja iloiset illanvietot ystävien kanssa ovat muuttuneet joko kielletyiksi tai ainakin riskialttiiksi toiminnoiksi.

Reload on kirjoitettu aikana ennen koronaa, joten suoranaisia täsmävinkkejä tähän aikaan ei ole tarjolla, mutta monta muuta konkreettista palautumisen ja stressinhallinnan vinkkiä kuitenkin. Lukija voi myös helpoisti testata, onko oma kuormitus suhteessa palautumiseen liian suurta ja  millainen stressaajatyyppi itse on. Kirja sisältää myös erilaisia palautumisohjelmia kullekin tyypille.

Itse koin Reloadin vähän turhan suoraviivaiseksi. Huomasin kirjaa lukiessani, että en minä niin kuormittunut taida ollakaan. Itse asiassa koko kirjan lukeminen vähän hengästytti. Ajatus siitä, että kiirettä ja stressiä ei tarvitse vähentää, jos vain palautuu (suorittaa palautumista) tarpeeksi tehokkaasti, tuntui vähintäänkin arveluttavalta puoskaroinnilta. Tämä kirja sopiikin parhaiten sellaisille uraohjuksille, jotka eivät kerta kaikkiaan halua tai malta pysähtyä sekä niille, jotka haluavat suorittaa luku-urakkansa mahdollisimman nopeasti.

Viipyilevästi elämänpolkua pohtien

Toinen lukemani kirja oli Elina Jokisen Säröjen kauneus. Jokinen on koulutukseltaan kirjallisuuden tohtori ja työkseen hän ohjaa ja valmentaa väitöskirjan kirjoittajia, joten elämänhallintaoppaan lähtökohta poikkesi valtavirrasta ja oli rehdin humanistinen. Itse asiassa Jokinen ei edes teoksellaan havittele elämänhallintaa vaan ennemminkin oman polun löytämistä ja itsetuntemuksen kasvattamista. Tähän viittaa myös kirjan nimi – jokaisella meillä on särömme, ja se kertoo meistä ihmisinä paljon.

Jokinen käy läpi kirjassaan muinaisia syntymyyttejä ja tänä päivänä vallalla olevia narratiiveja ja käytössä olevia sanoja. Kuinka paljon voi oppia itsestään jo ihan pelkästään sillä, että tarkastelee kieltä, jota päivittäin käyttää. Vielä tärkeämpää on tunnistaa, kuinka puhuu itselleen. Millainen kertojaääni omassa tarinassa on? Puhutko itsellesi lempeään sävyyn ja kannustavasti, vai onko lähtökohtainen oletus, että pieleen menee kaikki – tavalla tai toisella?

Kirja saikin minut todella pohtimaan asioita ja mieheni saikin kuunnella parin viikon ajan loppumattomia referointejani kirjasta ja sen herättämistä ajatuksista. Tätä kirjaa voi siis suositella ennen kaikkea niille, jotka eivät etsi nopeita kikkoja elämänhallintaan, vaan haluavat enemmänkin pitkällä jänteellä kehittyä ja kasvaa ihmisinä. Reloadille kirja tarjoaa herkullisen vastakohdan. Siinä missä edellinen oli kirjoitettu mahdollisimman nopeasti hotkaistavaksi, Säröjen kauneus suorastaan houkuttelee kaunokirjallisella otteellaan viettämään kirjan parissa kauan.

Kumpiko kirja sopii paremmin sinulle, nopea ja tehokas vai viipyilevä ja kaunis?

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.