Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Suomirockin ikivihreitä Rauhalahdessa

Vapaa-aika ja elämykset

Vuonna 85 -musikaali tuo lavalle tähtisikermän.

Rauhalahti Teatterissa saa 27. kesäkuuta ensi-iltansa Vuonna 85 -musikaali. Suomen suosituin musikaali tarjoaa katsojille huumoria hittikavalkadia unohtamatta. Keveän kasaripinnan alta löytyy kuitenkin myös syvällisyyttä. Koljonvirta Teatterissa puolestaan pölhöillään Speden hengessä.

Hittimusikaali Vuonna 85 kokoaa lavalle melkoisen tähtisikermän, joka on sekoitus vahvaa kokemusta ja harrastajien intoa. Jamppa Kääriäisen ja Sakari Kuosmasen kaltaisten näyttelijäkonkareiden lisäksi lavalla nähdään myös ensikertalaisia kuten ex-nyrkkeilijä Juho Haapoja ja Verjnuarmusta tutuksi tullut Tuomas Koponen.
– Lavalla nähdään myös vahvoja naisia, kertoo Karoliinaa esittävä Iitu Apell. Tarinan keskiössä on Karoliinan ja Koposen hahmon, Turmiolan Tommin rakkaustarina.
Hänen lisäkseen Marja-Liisa Kuosmanen esiintyy komisario Pepposen vaimon, Delilahin roolissa. Katri Nousiainen puolestaan on Tommin ex-tyttöystävä, Ellu.

Esitys naurattaa ja koskettaa

Iitu Apell on löytänyt naispääosan rakentamiseen esimerkkejä elävästä elämästä.
– Karoliina on elämässään risteyskohdassa ja isojen päätösten edessä. Hän ihastuu nopeasti, kahteen kertaan. Aluksi hahmo tuntui pinnalliselta misukalta, mutta harjoitusten myötä olemme huomanneet, että hahmossa onkin luonnetta ja syvyyttä.
Ohjaajalla on suuri merkitys roolin rakentamisessa.
– Ohjaaja löytää jokaisen näyttelijän tekemisestä piirteitä, mitä haluaa vahvistaa ja mitä taas himmata. Kun oma isä on ohjaamassa, hän kyllä tietää, mistä naruista pitää vedellä saadakseen minusta toivotun reaktion esiin, Iitu nauraa.
Isä-tytär -suhteesta on Apellien tapauksessa vain etua.
– Meillä on yleensäkin samanlainen taiteellinen näkemys myös tuotantoa tehdessä, joten yhteispeli sujuu hyvin. Muutenkin työryhmämme pelaa hyvin yhteen.
Odotettavissa onkin ikimuistoinen esitys, joka ei jätä kylmäksi.
– Henkilöhahmot ovat hienoja ja elämänmakuisia, ikuiseen nuoruuteen jämähtäneitä kavereita, joihin on helppo samaistua. Musikaali naurattaa ja koskettaa yhtä aikaa, ohjaaja Ismo Apell luonnehtii.

Luvassa hittisikermä

Vuonna 85 on musiikin juhlaa. Kaikkiaan esityksen aikana kuullaan ainakin osia 33 rakastetusta suomirock-kappaleesta. Näyttelijäkaartissa näkyykin vahva musikaalisuus, ja esityksen nelihenkinen bändi tulee Kuopion Konservatoriosta.
– Taitoa löytyy, mutta myös intoa. Niin näyttelijäsuorituksissa kuin musiikissakin pitää olla rosoa, särmää ja luonnollisuutta. Ja ennen kaikkea tietysti hyvää meininkiä!

Tavoitteena hurja potti hyväntekeväisyyteen

Rauhalahti ja Koljonvirta Teatterit jakavat iloa ja hyvää mieltä myös eteenpäin. Kuten useana aikaisempanakin vuotena, tälläkin kertaa jokaisesta lipusta lahjoitetaan euro hyväntekeväisyyteen.
– Tavoitteemme on kerätä molemmissa teattereissa yhteensä 25 000 – 30 000 euroa. Työryhmä on miettinyt, ettei nuorten mielenterveystyöhön ole vielä tehty lahjoituksia. Kohteita valitaan useampi ja katsojat saavat äänestää, mihin tuottoja annetaan.

Ville Haapasalo tekee Iisalmessa esikoisohjauksensa teatterissa.

Koljonvirta Teatterissa yleisölle on luvassa takuuviihdettä Speden Pölhölä-komedian muodossa. Ohjaaja on todellinen yllätysnimi, sillä näytelmästä tulee Ville Haapasalon debyyttiohjaus.
Venäjän kolmanneksi arvokkaimmaksi kasvoksi arvioitu Haapasalo ei ole aiemmin ohjannut teatteria, mutta hän tarttui tarjoukseen empimättä. Pölhölästä tuleekin Haapasalon maailmanensi-ilta teatteriohjaajana.
– Tämä on mahtava juttu. Ohjaajavalinta on aiheuttanut säpinää niin maailmanlaajuisesti kuin työryhmässäkin, Ismo Apell kertoo.
Haapasalo kantaa ohjauksesta päävastuun, mutta myös Apell ja Antti Heikkinen ovat prosessissa vahvasti mukana. Esityksessä jatkaa aiemmilta kesiltä tuttu, ja hyviä arvosteluja kerännyt näyttelijäporukka.
Hyvän tuulen asioita
Vuonna 1981 valmistunut Pölhölä-elokuva oli aikansa katsotuimpia elokuvia. Koljonvirralla esitetään tiettävästi tarinan ensimmäinen teatteriversio.
– Eiköhän luvassa ole tylsähkö esitys, joka ei naurata ketään, Haapasalo sanoo ja räjähtää nauramaan.
Päinvastoin, luvassa on niin vauhdikas tarina, että syke nousee ja hauskuutta riittää. Pölhölä kertoo loppujen lopuksi onnellisesta kansasta.
Haapasalolle on tärkeää, että näytelmän yleistunnelma on hyväntuulinen.
– Tässä iässä haluan tehdä pelkästään hyväntahtoisia asioita.

p

Tuotantotalo Turpatalli

Rauhalahti Teatteri
Rauhankatu 3, 70780 Kuopio
Koljonvirta Teatteri
Ouluntie 37, 74120 Iisalmi
Lipunmyynti:
www.lipputoimisto.fi
www.ticketmaster.fi

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.