Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Tähtitaivas kiehtoo ja innostaa

Muut

Juho Korhonen ja seuran Meade 12” f/10 Schmidt–Cassegrain SkyWatcher EQ8 jalustalla.
Näillä laitteilla näkee kauas ja tarkasti.

Väkilukuun suhteutettuna suomalaiset ovat maailman innokkaimpia tähtitieteen harrastajia. Harrastuksella on Kuopiossakin pitkät perinteet. Tähtitieteellinen yhdistys Saturnus tarjoaa laadukkaan katselupaikan tähtitaivaalle, kohti kuuta ja muita planeettoja.

Tähtitieteen harrastus on tähtitaivaan kohteiden ja ilmiöiden katselua, harrastusluonteista tutkimista ja tähtitieteen tutkimuksen seuraamista. Myös avaruustekniikan seuraaminen ja harrastaminen sekä ilmakehän ilmiöiden tarkkailu lasketaan tähtiharrastuksen piiriin. Kuopiossa tähtitieteestä kiinnostuneita yhdistää vuonna 1956 perustettu tähtitieteellinen yhdistys Saturnus, joka on osa Kuopion Luonnon Ystävien yhdistystä. Seuran hallinnoima Huuhanmäen tähtitorni on rakennettu vuonna 1964.

Tähdet kertovat monin sanoin

Saturnuksen puheenjohtaja Juho Korhonen kertoo tähtiharrastuksen tarjoavan mielenkiintoista puuhaa ja paljon eri näkökulmia aiheeseen.
– Esimerkiksi oma harrastukseni on johdannainen valokuvauksesta. Jossain vaiheessa innostuin kuvaamaan tähtiä ja sitä kautta kiinnostuin tähtitieteestä enemmänkin. Saturnuksessa on jäseniä viitisenkymmentä, joista aktiivisin osa käsittää kymmenisen harrastajaa. Joitakin kiinnostaa kaikki tähtitieteeseen liittyvä tekniikka, jotkut bongaavat erilaisia tähtitaivaan tapahtumia ja tulokulma aiheeseen voi olla myös henkisempi. Tähtitaivaan ja kuun katselu on varmasti vanhimpia innoittajia taiteelle ja kulttuurille kaikkialla maailmassa. Esimerkiksi tanssiesitykseen on haettu inspiraatiota tähtitornista. Harvoin tapaa innostuneempaa kuunkatselijaa, Korhonen kertoo.

Uteliaisuutta ja lämmintä vaatetta

Joku saattaa luulla tähtitieteen harrastamisen olevan harvalukuisen erikoisjoukon puuhaa. Näin ei todellakaan ole, uteliaisuuden ja kiinnostuksen lisäksi tarvitaan lähinnä lämmintä vaatetta ja reipasta mieltä.
– Saturnuksella on käytössään laadukkaat kaukoputket, joilla pääsee harrastuksessa varsin pitkälle. Talvi ja sen kirkkaat pakkasillat ovat otollista katseluaikaa, mutta lämmittämättömällä tähtitornilla on syytä olla riittävästi vaatetta yllä. Helppo tapa tutustua toimintaamme on tulla mukaan yleisöiltoihin. Tänä talvena niitä pyritään järjestämään kunkin kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina. Näytöksissä katsotaan kunkin illan parhaiten näkyviä kohteita kuten kuuta, planeettoja sekä joitakin syvän avaruuden kohteita kuten galaksit, kaksoistähdet ja tähtijoukot. Ajankohdat voi varmistaa vaikkapa Facebook-sivultamme, katseluhan onnistuu vain pilvettömältä taivaalta, Juho Korhonen muistuttaa.

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.