Jorma ja Aino Airaksinen, koira ja kyyhkyt kotona Nilsiässä.

Taikuripari Jorma ja Aino Airaksinen ovat esiintyneet yhdessä eri puolilla maailmaa 1970-luvun alusta lähtien. Ura jatkuu edelleen, nyt huipputason taikuudesta ja illuusioista pääsee nauttimaan Nilsiässä, Airaksisten omassa Illuusioteatteri Taikavuoressa.

Taikuus ja esiintyminen ovat kuuluneet Jorma Airaksisen elämään jo nuoruudesta lähtien. Aluksi taikuus oli vain yksi ohjelmanumero, mutta se vei innostuneen nuorukaisen nopeasti mukanaan.
– Jo kansakoulun alaluokilla Lapinlahdella meitä oli luokassamme kaksi innokasta koulupoikaa esiintymässä, Taisto Saaresaho lauloi ja minä lausuin runoja. Keskikoulussa Lapinlahdella olinkin sitten ahkera tapahtumajärjestäjä ja esiintyjä ja tuolloin tuli suunniteltua kaikenlaisia ohjelmanumeroita. Solmu Mäkelän Suuren Taikakirjan avulla aloin 12-vuotiaana Imatralla ollessani aivan alkeista taikatemppujen treenaamisen. Siitä ohjelmisto alkoi kehittyä, Airaksinen muistelee kouluvuosiaan.
Maailmalle
1950-60 luvuilla taikuus ammattina oli lähes utopiaa nykypäivään verrattuna, kotimaan työtilaisuudet olivat rajalliset. Silloinen viihdekulttuuri markkinatelttoineen ja iltamineen ei kunnianhimoista taikuria tyydyttänyt. Airaksinen näki jo varhain työnsä tapahtuvaksi myös maamme rajojen ulkopuolella.
– Uudet temput ja vinkit esiintymiseen tulivat ulkomailta, niinpä oli luontevaa lähteä maailmalle. Taikuuden kieli on universaali ja hioimme esityksemme sellaiseksi että se toimisi missä tahansa.
Tuohon aikaan Suomessa elettiin vielä jossain määrin silmänkääntäjien aikaa ja niinpä illuusiota oli joskus vaikea käsittää taikatempuksi. Soipa kerran puhelin niinkin hupaisalla asialla kuin taikasanan utelulla: ”Täällä on rouva jo ihan irtoamaisillaan pöydän pinnasta. Paljonko maksaa, että kerrot ne taikasanat, joilla leijuminen alkaa?”.
– Yliluonnollisia voimia ja noituutta pidettiin jossain päin todennäköisempänä selityksenä kuin hyvin valmisteltua ja harjoiteltua taikatemppua, Airaksinen naurahtaa.

Yleisökontakti on olennainen osa esitystä

Jokainen esiintyvä taiteilija tietää kuinka tärkeää kontakti yleisöön on. Ilman toimivaa vuorovaikutusta onnistunutta esitystä on vaikea tehdä.
– Esiinnyimme Pohjois-Koreassa vuonna 1987. Valtava areena oli täynnä mieskatsojia, kaikki vieläpä tismalleen samanlaisissa vaatteissa ja muutenkin toisiaan muistuttavia. Silloin kontakti ei tietenkään voinut olla kovin läheinen. Tässä omassa kotiteatterissa yleisö kohdataan aivan nokikkain. Meille on tärkeää, että yleisö näyttää tunteensa ja kokee taikuuden elämyksen yhdessä meidän kanssamme. Joskus esityksen aikana vaikuttaa, että mikään ei tee vaikutusta, mutta jälkikäteen palaute on kiittävää ja innostunutta. Kyllä taiteilijaa inspiroi kun silmät loistavat jo shown aikana, taikuripari kertoo.

Se paras temppu

1990-luvun alkupuolella Jorman työtä alkoi haitata jo nuorukaisena havaittu sydänvika. Kunto rapistui uhkaavasti ja lopulta esitykset onnistuivat juuri ja juuri, tarpeiston siirtelyn jäädessä Ainon harteille. Sydänlihaksen rappeuman hoitoon oli vain yksi vaihtoehto. Sydämensiirto suoritettiin elokuussa 1993.
– Kyseessä on vaativa leikkaus ja rohkenen sanoa, se oli elämäni tärkein temppu. Leikkaus onnistui hyvin ja toivuin takaisin hyvään esiintymiskuntoon. Noilta ajoilta harmittelen suuresti, etten tiennyt ystäväni Matti Pellonpään sairastavan samaa sydänvikaa. Jälkikäteen kuulin että 1995 kuollut Matti olisi kieltäytynyt vastaavanlaisesta siirtoleikkauksesta. Jos olisin tämän tiennyt, olisin kyllä ottanut hänet puhutteluun. Olinhan itse kävelevä esimerkki leikkauksen tehosta, muistelee Jorma Airaksinen elämälleen jatkoajan antanutta sydänleikkausta.
Leikkauksen ansiosta ikinuori Finn Aspen johdattaa taikuuden ystäviä unohtumattomien elämysten pariin vielä kauan omassa Illuusioteatteri Taikavuoressaan Nilsiän Lusperinkujalla.

Airaksiset esiintyivät 1970- ja 80-luvuilla Euroopan parhaissa esiintymispaikoissa.

 


Finn Aspen pähkinänkuoressa

Jorma Airaksinen on syntynyt Paltamossa 6. lokakuuta 1942.
Jorma ja Aino Airaksinen voittivat taikurien Pohjoismaiden mestaruuden vuosina 1974, 1975, 1976 ja 1986 sekä Fism-MM-kilpailujen kolmannen palkinnon yleisessä näyttämösarjassa vuonna 1976. Jorma Airaksinen on Suomen Taikapiirin nimeämä Vuoden Taikuri 2001 ja Taikapiirin kunniajäsen vuodesta 2006. Esiintyvät taiteilijat ry myönsi 2008 Jorma ja Aino Airaksiselle Viihdetaiteen mestari -arvonimen.
1970 ja 80 -lukujen taiteessa Airaksiset esiintyivät neljä vuotta yhtäjaksoisesti Euroopan parhaissa ja tavoitelluimmissa esiintymispaikoissa, kuten Hampurin Hansa-teatterissa, Madridin Florida Parkissa ja Budapestin Maxim Varieteessa. Televisioesiintymisiä oli myös Koreassa, Unkarissa, Espanjassa, Turkissa, Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa.
Kansainvälinen ura päättyi Jormalle tehtyyn sydänsiirtoon vuonna 1993. Suomessa ura on kuitenkin jatkunut katkotta sydänsiirrosta huolimatta. 2005 Airaksiset perustivat Nilsiään Suomen ja Pohjoismaiden ainoan säännöllisesti toimivan Illuusioteatteri Taikavuoren. Siellä on järjestetty 13 vuoden aikana yli 600 näytöstä.