Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Tarinat toimitusjohtajan taustalla

Henkilöt, Ihmiset ja ilmiöt

Ilman Kuopiota ei ehkä olisi Pentikiä. Sen on huomannut myös viime vuonna toimitusjohtajana aloittanut Riikka Wulff. Kuopiosta lähtöisin hänkin, kuinkas muuten.

Kun Riikka Wulff oli työhaastattelussa Pentik Oy:n toimitusjohtajan tehtävään, esitti pitkäaikainen toimitusjohtaja Topi Pentikäinen yllättävän kysymyksen:
– Tiedätkö, kuka on Erik Wulff?
Kyllä Riikka tiesi, kyseessä oli nimittäin hänen isoisoisänsä, Oy Gust. Raninin isännöitsijä. Oy Gust. Ranin, joka tunnetaan ehkä paremmin tuotemerkistään Lignell & Piispanen, on Riikka Wulffin suvun yhtiö ja hän istuu sen hallituksessa. Topi Pentikäisen vanhemmat puolestaan olivat koko työuransa Raninin yhtiön palveluksessa. Erik Wulff tuli pikku-Topille tutuksi, kun hän kävi vanhempiensa patistelemana pyytämässä tältä anteeksi rikottuaan varastorakennuksen ikkunan.
Työhaastattelun jälkeen Wulff ei ollut aivan varma, oliko yhteen limittyvä sukuhistoria hyvä vai huono asia. Elokuussa 2019 hänestä kuitenkin tuli Pentikin historian kolmas toimitusjohtaja ja samalla myös kolmas Kuopiossa syntynyt toimitusjohtaja.

Pörssiyhtiöstä perheyritykseen

Riikalla on takanaan pitkä ura digibisneksen puolella ja viimeiset 18 vuotta ennen Pentikille siirtymistään hän työskenteli Alma Medialla eri tehtävissä, viimeisimmäksi Alma Mediapartnersilla digitaalisen auto- ja asuntokaupan tuotteiden parissa.
– Hyppy pörssiyhtiöstä Posiolla pääkonttoriaan pitävän tunnetun perheyhtiön johtoon, kokonaan uudelle toimialalle, oli haaste, jonka halusin ottaa.
Pentikillä vastassa oli uusi, lämminhenkinen yrityskulttuuri. Anu Pentikin taiteellisella visiollaan luoma sisustusmaailma on suomalaisille rakas. Perinteisessä perheyhtiössä monet asiat tehdään edelleen itse ja toimitusjohtajakin on saanut kääriä hihat ja upottaa kädet saveen. Eikä pelkästään vertauskuvallisesti, sillä Pentikin keramiikka valmistetaan Posiolla, maailman tiettävästi pohjoisimmassa keramiikkatehtaassa.
– Moni asia on ollut uutta, mutta toisaalta minulla on paljon aiemmalla uralla kertynyttä kokemusta repussa. Vaikka tuotteet ja markkinat ovat erilaiset, ovat liiketoiminnan johtamisen perusteet samat joka paikassa. Tärkeintä on tietää, mitä ja miten tavoitellaan ja hankkia parhaat ihmiset viemään visiota eteenpäin.

Kauneutta kotiin

Yrityksen missio on tuoda kauneutta koteihin. Pentikin tuotteet tunnetaan, mutta Wulff on huomannut, että kotimaisuutta täytyy tuoda entistä enemmän esille. Kuluttajat ovat tottuneita siihen, että keramiikka on tuontitavaraa, joten kotimaisuus ei tule edes mieleen. Myös sähköisellä puolella Wulff näkee paljon potentiaalia kasvuun.
– Keramiikan lisäksi tekstiilit ovat tärkeä osa Pentikin valikoimaa. Pentikille tunnusomaisten suurten kuvioiden lisäksi rinnalle tuodaan jatkossa myös graafisempaa, modernia ilmettä. Haluamme puhutella entistä useampaa asiakasta ja tuoda mallistoon monenlaiseen makuun sopivia tuotteita.
Wulff tunnustaa, että ennen Pentikin toimitusjohtajuutta hänen kotoaan ei löytynyt juurikaan Pentikiä. Tämä puute on korjaantunut viimeisen reilun vuoden aikana.
Wulff asuu Lempäälässä perheensä, miehen ja kolmen teini-ikäisen lapsen kanssa. Pentikin toimistot sijaitsevat Posiolla ja Helsingissä, joten reissupäiviä kertyy. Vaativa työ vie oman veronsa, eikä Wulffilla olekaan vapaa-ajan ongelmia.
– Lenkkeilystä yritän pitää kiinni, mutta muuten en ota paineita harrastamisesta. Haluan nauttia tästä elämänvaiheesta, kun lapset asuvat vielä kotona. Ja kun on työ, jonka tekemisestä nauttii, saa siitäkin energiaa.

Paluu juurille

Kuopiossa Wulff vierailee säännöllisesti, nyt jopa vielä useammin, sillä marraskuun alussa ydinkeskustaan avattiin uusi myymälä. Siitä on vain kivenheitto kaupungintalon eteen, paikkaan, josta Topi Pentikäinen aikoinaan nousi linja-autoon ja lähti Tarinaan tansseihin. Tanssit muodostuivat kohtalokkaiksi, sillä siellä Topi tapasi tulevan vaimonsa.
Yksi ympyrä on sulkeutunut.

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.