Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Tulokkaan silmin: millaista on asua ja elää Kuopiossa?

Muut

Uutena kuopiolaisena minua pyydettiin kertomaan havaintojani siitä, millaista täällä on asua ja elää. Reilun vuoden kokemuksella voin todeta, että olen kotiutunut alueelle mainiosti.

Ainutlaatuinen luonto

Jo ensimmäistä kertaa alueelle saapuessani ihailin ruskan värejä, järvinäkymiä sekä maaston vaihtelevuutta. Vuodenajat ovat myös tehneet vaikutuksen: talvi on edelleen talvi, kevään valon määrä huikaiseva, ja entäpä sitten kesä!
Myös eläinlajien kirjo on aiemmin pääkaupunkiseudulla ja USA:ssa asuneelle, sukujuuret Länsi-Suomessa omaavaa ilahduttanut. Omaa kotia hakiessamme taajama-alueella tien ylitti lumikko, ja tilhiä näkee täällä vielä runsaslukuisina parvina pihlajanmarjoja syömässä.

Kehittyvä kaupunki

Ennen alueelle muuttoa kävin täällä töissä viikoittain. Työpäivien jälkeen lähdin tutustumaan kaupungin keskustaan jalan. Arvostan Kuopion selkeää asemakaavaa, kerroksellista arkkitehtuuria, Kallaveden läsnäoloa, ja kaupungin rakennuskannan jatkuvaa uudistumista. Sen sijaan etätyöläisenä harmittelin sitä, kuinka arki-iltaisin kahvilat, museot, kirjasto, ja myymälät olivat sulkeneet ovensa ja keskusta hiljentynyt. Uutta oli myös se, kuinka työpäivät muutoinkin näyttivät päättyvän verrattain aikaisin.
Nykyisin luulen ymmärtäväni, mistä tämä iltojen hiljaisuus johtuu. Työpäivän jälkeen moni keskittyy viettämään laatuaikaa perheen kesken, kotoilun ja/tai harrastusten parissa. Silti mietin, olisiko kaupungin kasvua ja myös kansainvälistymistä ajatellen syytä kiinnittää huomiota palveluiden aukioloaikoihin kaupungin houkuttelevuuden lisäämiseksi?

Sujuva arki

Autoilevan arki toimii: täällä asuessani en ole törmännyt varsinaisiin liikenneruuhkiin, eikä parkkipaikan löytäminen ole ollut ongelma. Kaikki tarvittava löytyy ”yhden moottoritien varrelta”. Kiireen tuntua ei muodostu samalla tavalla kuin aiemmin, sillä arkirutiinit pystyn hoitamaan mutkattomasti ja aikaa säästyy näin perheelle ja harrastuksille. Myös minua ympäröivä yhteisö on muokannut arkeani: se mukailee muiden rytmiä.

Yhteisöllisyys on voimavara

Kesän tullen erilaiset kaupunkitapahtumat ilahduttavat tulokasta. Näissä tapahtumissa korostuu savolaisten ystävällisyys ja sosiaalisuus, mikä on käynyt ilmeiseksi myös työelämän verkostoissa.
Tämä yhteisöllisyys kääntyy työelämässä yritteliäisyydeksi, joka on alueen ilmeinen voimavara. Me alueen eri toimijat ymmärrämme, että tarvitsemme toistemme – yritysten ja yhteisöjen välistä – vuorovaikutusta myös kansainvälisessä kilpailussa pärjätäksemme. Tämän aktiivisen yhteistyöverkoston avulla meidän on mielestäni mahdollista muodostaa ainutlaatuinen pohja, jolle rakentaa kansainvälisestikin mitattuna menestyksekäs alue esimerkiksi terveysteknologian alalla.
Uskon, että kuopiolaisten korkeaksi mitattu onnellisuus johtuu edellä mainituista osa-alueista. Olen iloinen siitä, että olen päässyt osaksi tätä yhteisöä. Kannustan meitä kaikkia pitämään jatkossakin kiinni niistä arvoista, jotka johtavat hyvään elämään. Suhtaudutaan muutoksiin ja alueemme edelleen kehittämiseen positiivisena välttämättömyytenä, jolla takaamme onnellisuutemme myös jatkossa.

Anu Mickels,
toimitusjohtaja
Reagena

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.