Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Uutta potkua mausteista

Muut

Oletko kyllästynyt perinteiseen suolaan ja pippuriin ruoan mausteina? Haluaisitko oppia käyttämään uusia mausteita, muttet tiedä, mistä aloittaa? Kysyimme Palvelualan Opiston väeltä muutamia täsmävinkkejä ruoan maustamiseen.

Jos haluaa käyttää uusia mausteita suolan ja pippurin tilalla, ovat yrtit hyvä ja turvallinen valinta.
– Yrtit kannattaa lisätä vasta kypsennyksen loppuvaiheessa, sillä ne menettävät herkästi makunsa. Poikkeuksena ovat kynteli, rosmariini, salvia ja timjami, jotka antavat parhaat arominsa vasta hauduttamisen jälkeen, opettaja Kikka Oikarinen kertoo.
Hyvä muistisääntö on, että yrttien lisäksi jauhetut ja rouhitut mausteet lisätään kypsentämisen loppupuolella, kun taas kokonaiset mausteet jo alussa. Oikarisella on antaa myös muita perusohjeita maustamiseen.
– Maustetta ei kannata kaataa suoraan purkista kattilaan. Annostelun vaikeuden lisäksi kattilasta nouseva kostea höyry voi tehdä mausteelle vahinkoja. Lisää siis mausteet joko lusikalla tai kämmenellä.
Lyhyen kypsennyksen vaativissa ruoissa mausteiden kannattaa antaa imeytyä noin 15 minuuttia, kylmissä ruoissa mausteet saavat imeytyä vähintään kaksi tuntia. Perunan, riisin ja pastan voi maustaa tavallista runsaammin, sillä tärkkelys sitoo ja pehmentää mausteiden makua. Curryn, paprikan, tomaattipyreen sekä eksoottisten mausteiden voi antaa kiehahtaa rasvassa ennen muiden aineiden lisäämistä. Näin ruokaan saa kaunista väriä ja täyteläistä makua.
– Suola kannattaa lisätä vasta valmiiseen ruokaan. Mausteseokset sisältävät suolaa, joten ole varovainen suolan kanssa, mikäli olet käyttänyt niitä.
Suolan yhdistäminen makeisiin jälkiruokiin on tällä hetkellä hyvin trendikästä. Esimerkiksi suolainen kinuski näkyy uutuusmakuna monessa tuotteessa. Suolaisen ja makean yhdistelmää voi kokeilla myös kotikeittiössä. Myös lakritsi ja kurkuma kasvattavat koko ajan suosiotaan.

Kokeile myös näitä!

Vanilja
Vanilja on monille tuttu mauste leivonnasta ja se sopiikin erinomaisesti myös jälkiruokiin, kastikkeisiin, makeisiin ja juomiin. Yllättävästi vaniljaa voit lisätä myös vaikkapa katkarapurisottoon tai kukkakaalisosekeiton maustajaksi.

Pinjansiemen
Pinjansiemen sopii joko sellaisenaan tai paahdettuna salaatteihin, ruokiin ja leivonnaisiin sekä omatekoiseen mysliin. Rouhittuna sitä voi käyttää myös maustetahnoissa ja -kastikkeissa.

Pinaatti
Monikäyttöinen ja voimakasmakuinen pinaatti käy muhennoksiin, patoihin ja keittoihin. Lisää pinaattia ohukais- ja sämpylätaikinaan tai surauta mukaan kylmän smoothien joukkoon. Kannattaa muistaa, että pinaatti sisältää kalsiumia sitovaa oksaalihappoa, joten maitotuotteiden tarjoaminen pinaattiruokien yhteydessä on tarpeen.

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.