Ihailen kekseliäitä ja luovia ihmisiä. Mistä ja missä he saavat ajatuksensa? Onko olemassa luovaa paikkaa ja tilaa, jossa uudet ajatukset ikään kuin pulpahtavat esille? Voiko kahdella tai useammalla ihmisellä olla samat ajatukset, ratkaisut ja tavat tavoitteen saavuttamiseen? Mikä on hyväksi ja mikä on pahaksi? Keksiminen on siis itsessäänkin jo kiehtova ajatus!
Kesä on monesti luovan tekemisen aikaa. Meillä on käytössä ilmastointilaitteita, joilla voi viilentää ilmaa ja tehdä olon mukavaksi, vaikka keksimistä varten. Tarinan mukaan ilmastointilaitteen käyttöperiaate on keksitty istuessa rautatieasemalla höyryvetureita katsellen. Ilmankosteuden tiivistäminen ensin vedeksi ja sen kerääminen sitten pois viilentää ilmaa kuivattamalla. Hieno keksintö!
Rakastan rautateitä. Istun usein asemilla liikennettä katsellen. En kuitenkaan ole keksinyt siellä globaalisti maailmaa muuttavaa ratkaisua mihinkään. Hyvän mielen kylläkin olen sieltä monesti saanut.

Keksiminen ei tunne rajoja

Jos tila ei automaattisesti synnytä keksintöjä, niin entä seura? Varmasti luovat ihmiset yhdessä kannustavat ajattelemaan ja löytämään ratkaisuja yhdessä. Usein järkeviä mutta joskus vähän hölmöjäkin. Yksinkin voi olla luova, kuten ilmastointilaitteen idea osoittaa. Toteutukseen sitten tarvitaan muitakin.
Kaupunkeja pidetään keksintöjen kehtona. No, innovaatiot konkretisoituvat usein niissä tapahtuneina tuotteina tai toimintoina. Eikö ajattelua voi tapahtua vaikka Haltin huipulla ja Luirojärven rannalla? Kyllä voi. Yksin tai yhdessä ystävien kanssa.
Jos keksimistä voi tapahtua yksin tai yhdessä, keskustoissa ja kaukana niistä, hiljaisuudessa tai pauhun keskellä, miksi luoda keksimiselle tiettyä mallia?
Me olemme yksilöitä, ja se on ihana ihmisenä olemisen rikkaus. Minun genomiani ei ole muilla. Lähellä voi olla, mutta jokainen meistä on arvokas, ainutlaatuinen ja omanlaisensa. Myös kyvyssä, halussa ja tavassa keksiä asioita. Hyvä niin. Pakolla ei synny luovuutta.
Itse olen oppinut ottamaan ja antamaan tilaa ja vapautta ajatella monin eri tavoin ongelmien ratkaisemiseksi. Tilaa olla luova ja avoin erilaisille ratkaisumalleille. Näin toimimalla kysymyksiin on löytynyt ratkaisuja! Suosittelen!

Heikki Helve
Kuntayhtymän johtaja
Savon koulutuskuntayhtymä