Markku Hyvönen havainnollistaa erilaisessa kunnossa olevien verisuonten eroa.

Puijonlaakson lääkärikeskus tarjoaa laaja-alaista yksityistä lääkäriosaamista. Monipuoliset palvelut löytyvät Puijonlaakson keskustasta, kauppakeskuksen ja hotellin vierestä. Asiantuntevat verenpainetutkimukset ovat tärkeä osa lääkäriaseman palveluita.

Puijonlaakson lääkärikeskus on lääketieteellisiä tutkimuksia ja hoitoja suorittava yksityislääkärikeskus. Yleislääketieteen erikoislääkäri Markku Hyvönen kertoo törmäävänsä vastaanotollaan korkeaan verenpaineeseen usein. Kohonnut verenpaine on kansantauti, johon suhtaudutaan varsin huolettomasti.
– Korkea verenpaine on vaarallista aivoille ja altistaa monille muillekin terveysongelmille. Kun ikää kertyy, on korkea verenpaine huomattava terveysriski. Iän myötä verisuonten kimmoisuus ja joustavuus heikkenee. Kun verisuoni käy jäykemmäksi, voimistuvat veren paineaallot. Ne yhdistettynä korkeaan verenpaineeseen on rasitus aivoille ja munuaisille kova. Mitä enemmän aivoista puuttuu soluja ja hermoratoja, sitä nopeammin mielen toiminnot voivat vaikeutua ja muisti heiketä, Hyvönen kertoo.

Verisuonten kunto on mitattavissa

Puijon lääkärikeskuksella verisuonten kuntoa tutkitaan erillisellä mittauslaitteella. Verisuonitutkimus selvittää verisuoniston tilan. Verisuonten jäykistyessä paineaallot eivät vaimennu kuten joustavassa suonistossa. Ne voivat aiheuttaa vahinkoa etenkin aivojen ja munuaisten pienissä suonissa jouduttaen aivotoimintojen heikkenemistä, ja munuaisten vajaatoimintaa rasittaen samalla sydäntä.
– Näitä mittauslaitteita ei ole monessa paikassa. Sen avulla verisuonten kunnosta saa hyvän käsityksen. Tutkimuksen pohjalta saadun tiedon pohjalta potilaan verenpainehoitoa on helpompi suunnitella, kertoo Hyvönen ja muistuttaa että lääkityksen lisäksi elämäntavoilla on suuri merkitys.
– Liikunta ja ruokavalio ovat tärkeitä. Moni syö tietämättään liikaa suolaa, joka kohottaa verenpainetta siinä missä muiden muassa salmiakki ja lakritsikin. Sydänmerkillä varustetut tuotteet kannattaa laittaa etusijalle ostoskassissa, Markku Hyvönen opastaa.

p

Puijonlaakson
Lääkärikeskus
Kiekkotie 2, 70200 KUOPIO
puh. 017 282 8244
markku.hyvonen@fimnet.fi
www.puijonlaaksonlaakarikeskus.fi