Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Yhtä perhettä

Ravintolapalvelut

Perheravintolassa kaikki kuuluvat samaan perheeseen. Kuvassa vasemmalta Juuso, Emir, Sefket, Serdar and Senad.

Dzafcen perheen ravintola Kuopion satamassa on noussut yhdeksi kuopiolaisten suosikkipaikoista. Bokassa yhdistyvät yhteisöllisyys, balkanilainen ruokakulttuuri ja kuopiolaisuus.

Yhteisen perheravintolan perustaminen oli oikeastaan luonnollinen lopputulos, sillä se yhdistää kaikkien perheenjäsenten osaamisen yhteen. Perheen vanhemmilla on takanaan vuosikymmenten kokemus ravintola-alalta. Heidän pojillaan Emirillä on tradenomin tutkinto ja Senadilla puolestaan hotelli- ja ravintola-alan tutkinto.
– Yrittäjyys on aina kiinnostanut minua ja ravintolan perustaminen oli luontaista jatkumoa sille, että isä ja veli ovat loistavia kokkeja, Emir Dzafce kertoo.

Kosovosta Makedonian kautta Kuopioon

Siihen, että ravintola löytyy nimenomaan Kallaveden rannalta, on ikävämpi syy: Kosovon sota. Pojat olivat sodan aikaan vielä pieniä, mutta turvattomasta ajasta on jäänyt molemmille muistikuvia. Perhe joutui muuttamaan Kosovosta Makedoniaan vuonna 1999. Kuopioon he muuttivat vuonna 2008.
– Koska olemme Senadin kanssa molemmat opiskelleet Suomessa, olemme kasvaneet suomalaiseen järjestelmään ja yhteiskuntaan. Siksi ravintolan perustaminen ei ollut hankalaa, emmekä ole tarvinneet siihen erityistä apua.
Itse asiassa Dzafceilla on sääntö-Suomesta nillittäville viesti. Suomessa yrityksen perustaminen on helppoa.
– Suomessa ei ymmärretä, kuinka helposti asiat toimivat esimerkiksi Makedonian vanhanaikaiseen systeemiin verrattuna. Suomessa prosessi on yksinkertainen ja sen toimimiseen voi luottaa: jos sinulla on kaikki, mitä tarvitaan, homma toimii, Emir miettii.

Tukea yrittäjyyteen

Kritiikin aiheitakin löytyy. Korona-aika on iskenyt erityisen rajusti ravintola-alalle. Pienessä perheyrityksessä huoli siitä, että yksi tai useampi henkilökunnan jäsen sairastuu, on todellinen. Turvaa ei ole, jos ravintola täytyy pitää kiinni. Emir Dzafcen mukaan yhteiskunnalta on tullut kyllä apua, mutta yritykset kaipaisivat sitä vielä paljon enemmän.
– Ylipäänsä yrityksiä ja yrittäjiä pitäisi tukea ja rohkaista enemmän. Mielestäni starttiraha on aika pieni apu. On maita, joissa on erilaisia verohelpotusmalleja uusille yrityksille. Ne voisivat olla tehokkaampia.
Myös ulkomaisen työvoiman palkkaamisen tulisi olla helpompaa.
– Osaava, ammattitaitoinen henkilökunta auttaa yrityksiä ja maan taloutta kasvamaan. Siitä on meille kaikille hyötyä. Nyt oleskeluluvan saaminen voi kestää 8 – 12 kuukautta. Koulutettu työvoima menee mieluummin niihin maihin, joissa lupaprosessi on tehokkaampi.

Perheyrityksessä viihdytään yhdessä

Kuopiolaista ravintolatarjontaa Dzafce luonnehtii kovatasoiseksi. Tämä tarkoittaa myös sitä, että asiakkaista käydään kovaa kilpailua.
– Toisaalta se on hyvä asia, sillä voimme koko ajan oppia muilta ravintoloilta ja tulla itsekin paremmiksi. Olemme hyvissä väleissä muiden ravintolatoimijoiden kanssa, vierailemme syömässä toistemme ravintoloissa ja niin edelleen.
Perheyrityksessä töitä tehdään omien perheenjäsenten kanssa tiiviisti: läheiset ovat myös työkavereita. Emir ei myönnä, että toisen naama alkaisi ärsyttää.
– Olemme tottuneet siihen, sillä olemme toistemme kanssa koko ajan. Ehkä se on myös kulttuurikysymys, meidän kulttuurissamme se on aivan tavallista. Lisäksi meillä on myös muita työntekijöitä, myös syntyperäisiä suomalaisia, joten meillä on täällä mukava sekoitus ja hyvä yhteishenki.
Perheen yhteydet Makedoniaan ovatkin edelleen tiiviit, sillä siellä asuu heidän isoäitinsä. Vierailuja tehdään vuosittain. Muuten elämä on rakentunut tiukasti Kuopioon ja Suomeen.
– Meillä on elämä täällä. Kunnioitamme omia perinteitämme ja arvojamme, mutta myös suomalaisessa elämänmenossa on paljon hyvää. Eikä elämä niin paljon eroa toisistaan Suomessa ja Makedoniassa. Olemme kaikki eurooppalaisia, joten meillä on paljon yhteistä.

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.