Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Yksinyrittäjän päiväkirjasta

Henkilöt, Ihmiset ja ilmiöt

”Laitat kypärän päähän, muunnut paketointivastaavaksi ja ryntäät ulos.”

Yksinyrittäjän työ kustantamossa on monenlaisten roolien välillä taiteilua. Itse asiassa aika hauskaa puuhaa. Yhtenä hetkenä olet kirjailija. Sukellat tarinoiden maailmaan. Kirjoitat aamupäivällä nuorille ja iltapäivällä aikuisille. Seikkailet jossakin scifi-ulottuvuuksissa tai kaukana menneisyydessä, minne tarinat kulloinkin sattuvat viemään. Taivashan siinä vain on rajana, eikä aina sekään.
Kahvitauon aikana olet markkinointipäällikkö ja annat graafikkominälle tehtäväksi suunnitella syksyn tulevaa kirjakatalogia. Sitten vaihdat tiedottajaksi ja naputtelet muutaman viestin medialle.
Kustantajana soitat toiselle kirjailijalle ja sovit uuden teoksen julkaisusta. Tämä aiheuttaa iloisia hihkaisuja linjan toisessa päässä. Muutamalle hyvälle kirjoittajalle joudut kertomaan, että kustannusohjelma on täynnä. Naputtelet mukaan kannustavia sanoja. Hienoa, että ihmisillä on intoa kirjoittaa.
Oho! Perävaunullinen rekka ajaa pihaan. Laitat kypärän päähän, muunnut paketointivastaavaksi ja ryntäät ulos. Kuski ilmoittaa, että hänellä sitä ei ole kippilavaa ja kirjat ovat perimmäisessä nurkassa. Löytyisikö trukkia? No, ei löydy. Kerrot tästä kustantajaminällesi, joka junailee kuljetuksen lähimpään terminaaliin ja sopii kirjapainon kanssa toimitukset tästä lähtien astetta pienemmällä kulkupelillä.
Kypärä pois päästä ja vaihto kustannustoimittajaksi. Luet ja kommentoit erään kirjailijan lähettämää käsikirjoitusta. Tuo kohta pois, tuohon jotakin lisää. Hemmetin hyvältä näyttää. Yhdessä pohditaan kirjalle nimeä. Samalla graafikkominä alkaa miettiä teokselle kantta. Sen pitäisi nimittäin olla mukana katalogissa.
Kustantaja suunnittelee julkkaritilaisuutta ja kertoisi siitä kirjailijalle, mutta tämäpä ei pysty vastaamaan, koska on juuri kouluvierailulla. Paketointivastaava tuskailee teipin loppumista. Millä sitä sitten laitetaan laatikot kasaan ja kirjat taipaleelle, jos ei ole teippiä? Mitä siinä hätäilet, sanoo graafikko, eivät ole vielä kirjatkaan varastossa. Anna minun miettiä rauhassa näitä katalogin värejä ja fontteja, eikö se kirjailija voisi hakea niitä teippejä? Ei kai se voi, kun ajeli juuri pihaan ja on jo lukemassa viimeisintä teostaan äänikirjaksi, ja äänittäjä sanoi, että studioon ei sitten mennä häiritsemään. Sen pitää saada olla rauhassa.
No, olkoon nyt hetken rauhassa.

 

 

Tatu Kokko, kirjailija
Tatu-Pekka Kekäläinen, kustantaja
Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.