Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Yllätysten makumatka

Muut, Reseptit

Monilla on selkeä näkemys mikä viini käy minkäkin ruoan kanssa. Silti kannattaa joskus unohtaa vanhat tottumukset ja kokeilla rohkeasti jotain uutta. Ehkä viinin kaveriksi käy lihan sijasta myös kalakukko tai salmiakki?

Savon XPress -lehden juhlavuosi 2020 sisältää myös lukuisia ennakkotapahtumia. Kutsuimme toimituksen vieraaksi ystäviä ja yhteistyökumppaneita maistelemaan Viinilinna Oy:n Asko Mäntymäen opastuksella viini- ja herkkupöydän antimia. Intensiivisessä maisteluillassa aistejaan virittelivät toimituksen Tuijan, Aino-Marian, Olavin ja Sampon lisäksi Risto Kovanen Pohjois-Savon Liikunnasta, Heta Nykänen Martoista ja Virpi Laukkanen Savonia AMK:sta. Ideana oli ennen kaikkea rohkaistua kokeilemaan myös hieman harvinaisempia yhdistelmiä.
Kanaleivän, salaatin, kalakukon, mausteisen grilliruoan ja vartaiden kanssa testattiin seuraavia viinejä: Viinilinna Riesling Kabinett Trocken, Bosman Adama, The Wanted Ranger Syrah ja Sette Vigne 7. Suolaisten vastapainoksi oli tarjolla myös herkkuja eli mausteisia sipsejä, Omar-karkkeja, salmiakkia ja lakuja. Näiden seuraksi oli ensin tarjolla La Noria Organic Rose Brut, Königsmosel Riesling, Vicarage Lane Bubbly Brut ja Demuerte Gold. Kaikki illan viinit löytyvät myös Alkon valikoimista.
– Sokeri viinissä pehmentää ruoan tulisuutta. Kokeilimme boostata tulisuutta Sriracha-kastikkeella pariinkin otteeseen ja makeimmat viinit eli Königsmosel ja Wanted Ranger selvisivät testaajien mukaan siitä hyvin. Monille tämä tuli yllätyksenä ja lopputulosta pidettiin onnistuneena. Sokeri ei siis ole aina pahasta, etenkin kun on mausteisempaa tai tulisempaa ruokaa tarjolla, Asko Mäntymäki paljastaa.

Yllätysviini kalakukon kumppaniksi

Illan erikoistehtävä oli järjestää sokkotreffit kalakukon ja muutaman viinitarjokkaan kanssa. Kalakukon makumaailma on herkkä, puhdas ja hyvin hentoinen. Eteläafrikkalainen Bosman Adaman osoittautui oivalliseksi savolaisen herkun kanssa. Bosman on tammituksensa ansiosta oivallinen ruokaviini. Kalakukko on Kuopiossa suorastaan pyhä asia, niinpä tämä testiosio kirvoittikin kielenkantoja.
– Tähän ikkään piti ellee että piäs tietämään kalakukolle parraan viinin löötyvän Etelä-Afrikasta, Heta Nykänen heläytti.

Laku lisää makua

Toinen testi-illan jännityskohde oli viinien ja karkkien sovittaminen yhteen, harvahan palkitsee itsensä lasillisella viiniä ja laku- tai salmiakkipussilla. Risto Kovanen vertaili pitkään ja totesi lopulta tuhdin punaviinin ja lakritsin tulevan toimeen keskenään paremmin kuin hyvin.
– Demuerte Gold on kuulemma loistava espanjalainen pihviviini, mutta nyt yhdistettiin se täyteläiseen lakritsiin. Kannattaa kokeilla, nämä ovat yhdessä maukas kokonaisuus, jossa kumpikaan maku ei kumoa toista vaan täydentää, Kovanen vinkkaa.

Makuakseli maapallon toiselta puolelta

Vicarage Lanen kuohuviinissä tuoksuu mustaherukan lehti. Tämä aromimaailma toimii hyvin salmiakin kanssa. Virpi Laukkanen yllättyi kuullessaan viinin taustoista.
– Tämä viini oli siis keiteleläissyntyisen Satu Lappalaisen ja John Kennardin uusiseelantilainen tuotos. Toisella puolella maapalloa tuotetaan viiniä Suomen markkinoille ja osuupas hyvin suomalaisten suosikin, salmiakin kanssa. Hämmentävää, ihan heti ei vaikka kutsuilla tule kuohuviinilasin kanssa ponkaistua salmiakkikupille. Toinen hyvä löytö oli Königsmosel Riesling, jonka kanssa Omar-karkit saivat ihan uutta täyteläisyyttä, Laukkanen listaa havaintoja.

Rohkeasti kokeilemaan

Maistelu-illan lopputuloksesta niin illan isäntä kuin vieraatkin olivat samaa mieltä: ennakkoluulot pois ja rohkeasti kokeilemaan, makumaailmassa riittää iloisia yllätyksiä.
– Kun perusasiat ovat selvillä, voi lähteä rikkomaan normeja ja kokeilemaan. Kalan ja lihan perussuositukset ovat se yleisin pohja, mutta niitäkin voi soveltaa. Samankaltaisuus on usein valttia, mutta vastakohdatkin saattavat toimia. Herkut ja naposteltavat sopivat yhtä hyvin viinien pareiksi kuin niin sanottu raskaampikin ruokatarjoilu. Sipsit, lakut, salmiakki ja suklaa ovat nyt viinien kanssa in, eikun maistelemaan, toteavat illan makuseikkailijat yhdessä. 
Cateringista tilaisuudessa vastasi Burger5 ja upean kabinetin kattauksineen tilaisuuteemme tarjosi Ravintolamestarit/Kuopion Klubi.


Virpi Laukkanen, Omar ja Königsmosel.

Suolaista ja makeaa sekä sopivia viinejä, Asko Mäntymäki vinkkaa.

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.